Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Βραδιά Μικρασίας στον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου

 


«Μέρες αποκάλυψης στην Ιωνία»


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Βραδιά Μικρασίας στην κεντρική πλατεία του Δημοτικού Διαμερίσματος Αγίου Κωνσταντίνου, του Δήμου Αγρινίου, το απόγευμα της Δευτέρας 22ας Μαΐου 2023.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ο Δήμος Αγρινίου και ο Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας, στο πλαίσιο των Θρησκευτικών – Πολιτιστικών και Ιστορικών Εκδηλώσεων για την εορτή των Αιτωλοακαρνάνων Αγίων, τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και τη μαρτυρική πορεία των Μικρασιατών Προσφύγων.

Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκε το βιβλίο του Μικρασιάτη Συγγραφέα κ. Γιώργου Παπαθανασόπουλου, με τίτλο «Μέρες αποκάλυψης στην Ιωνία - Το δράμα των Ελλήνων της Ιωνίας, 1914 – 1922», των εκδόσεων «Αρχονταρίκι».

Για το βιβλίο μίλησαν ο Εκπαιδευτικός, Δρ Θεολογίας, Μουσικός και Συγγραφέας κ. Ηλίας Λιαμής και ο Συγγραφέας – Δημοσιογράφος κ. Γιώργος Παπαθανασόπουλος.

Ο κ. Λιαμής τόνισε ότι οι «Μέρες Αποκάλυψης στην Ιωνία» δεν αποτελεί απλώς ένα βιβλίο καταγραφής των τραγικών γεγονότων του ξεριζωμού του Ελληνισμού από τις πανάρχαιες κοιτίδες του. Αποτελεί, κυρίως, πηγή γλυκιάς νοσταλγίας και αναβάπτισης στο ήθος και την ευσέβεια του Μικρασιατικού Ελληνισμού, όπως τα αναδεικνύουν γεγονότα και προσωπικές μαρτυρίες των πατέρων και των παππούδων του συγγραφέα.

Ο κ. Γιώργος Παπαθανασόπουλος, δημοσιογράφος και συγγραφέας με μακρά θητεία στα δημοσιογραφικά και λογοτεχνικά πράγματα του τόπου μας, καταδύεται στην ιστορία της μικρασιατικής οικογένειάς του, με απώτερο όμως σκοπό να αναδείξει το μεγαλείο, αλλά και την τραγωδία της Ρωμιοσύνης της Ιωνίας, η οποία βρέθηκε στην μυλόπετρα της ιστορίας και πλήρωσε τίμημα βαρύ συνθηκών, λαθών και παθών.

Παρόλα αυτά, τα τραγικά γεγονότα δεν οδηγούν στον θρήνο. Ο λόγος του συγγραφέα, συγχρόνως λιτός, εναργής και γλαφυρός, οδηγεί σε μία παραμυθητική βεβαιότητα: Πως η Μικρασία δεν ήταν τόπος, αλλά τρόπος ζωής που μπολιάστηκε σε νέα χώματα και συνεχίζει μέχρι σήμερα να δίνει καρπούς πίστης, πατριωτισμού και ελπίδας τόνισε ο κ. Λιαμής και ολοκλήρωσε την εισήγησή του, υπογραμμίζοντας ότι σε καιρούς καταχνιάς και συντριβής αξιών, με γέφυρα το βιβλίο αυτό, καταφεύγουμε στην ιστορική μνήμη, όχι μόνον των πολεμικών πεδίων, αλλά και των προσώπων και των αγιασμένων μορφών του Γένους μας, προκειμένου να ξαναβρούμε ως λαός την ταυτότητά μας στο παρόν και να οραματιστούμε ένα καλύτερο, ένα φωτεινότερο μέλλον για την πατρίδα μας και ιδιαίτερα για τα παιδιά μας.

Κατόπιν τον λόγο έλαβε ο συγγραφέας κ. Παπαθανασόπουλος, ο οποίος, μιλώντας από καρδιάς, είπε μεταξύ άλλων ότι «το βιβλίο μου αυτό είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, που αναφέρεται στην τραγωδία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το 1914 έως το 1922. Βασίζεται σε προσωπικά μου βιώματα και στα ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης.

Κεντρικά πρόσωπα του μυθιστορήματος είναι η οικογένεια του παππού μου Γεωργίου ιερέως, εφημερίου του Μητροπολιτικού  Ναού της Μητροπόλεως Εφέσου, στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας, της παρά το Σίπυλον όρος. Ο Παππούς μου καταγόταν από το Σιβρισάρι της χερσονήσου της Ερυθραίας και ήταν παπάς και δάσκαλος. Η γιαγιά μου Βασιλεία ήταν από τη Μαγνησία και ήταν πρεσβυτέρα και δασκάλα. Η κόρη τους και μητέρα μου Αγγελική γεννήθηκε στη Μαγνησία το 1908 και μικρή έζησε τα βάσανα των διωγμών, τη χαρά της απελευθέρωσης και την τραγωδία της καταστροφής και της προσφυγιάς, όπως η μητέρα της και τα αδέλφια της. Ο παπά – Γιώργης θυσίασε τη ζωή του για να σώσει μια ψυχή και ο Χριστός τον πήρε κοντά του πριν την καταστροφή».

Μιλώντας για τα πρόσωπα της γιαγιάς του και της μητέρας του ανέφερε: «Η γιαγιά μου πρεσβυτέρα απεβίωσε όταν ήμουν δεκαπέντε ετών. Έτσι γνώρισα κοντά της όλες τις συνήθειες των προσφύγων και τον σεβασμό που της είχαν όλοι οι Μαγνησαλήδες. Τη μητέρα μου είχα την ευλογία να την μαγνητοφωνήσω για πολλές ώρες. Στην αρχή δεν ήθελε. Προτιμούσε να τα ξεχάσει... Όμως την έπεισα με το επιχείρημα ότι οι μνήμες είναι το βασικό συστατικό της συνέχειας του Ελληνισμού».

Ολοκληρώνοντας την συγκινητική εισήγησή του εξήγησε τους λόγους για τους οποίους έγραψε το βιβλίο λέγοντας: «Σας εξομολογούμαι ότι όταν ο εκδότης του βιβλίου, Νίκος Σαμπαζιώτης με παρακίνησε να το γράψω η διατήρηση της μνήμης με διακατείχε. Και κάτι ακόμη: Η αδικία που υπήρχε και υπάρχει, πλην ολίγων φωτεινών εξαιρέσεων, σε βάρος της Εκκλησίας και της προσφοράς της στον Μικρασιατικό Ελληνισμό. Έχουν γραφεί πολλά μυθιστορήματα για τη Μικρά Ασία από γνωστούς συγγραφείς. Σε όλα ο ρόλος του Δεσπότη και του παπά είναι διακοσμητικός έως και ανύπαρκτος! Αλλά η αλήθεια είναι ότι ήταν ο βασικός συντελεστής για την ύπαρξη και επιβίωση του Μικρασιατικού Ελληνισμού στα 600 χρόνια της σκλαβιάς του!»

Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος εξέφρασε τη συγκίνηση και τη χαρά του για την όμορφη αυτή εκδήλωση. Αναφέρθηκε στα συναισθήματα που αποκόμισε από την ανάγνωση του ιστορικού αυτού μυθιστορήματος, λέγοντας ότι η γραφίδα του συγγραφέα ήταν πάντοτε δυνατή, γιατί την κινούσε η αγάπη του για την Ελλάδα και για την Ορθοδοξία και όταν κάνεις έχει μέσα στην ψυχή του αυτές τις δύο μορφές της αγάπης, τότε γράφει δυνατά και αληθινά.

Ευχαρίστησε τον κ. Ηλία Λιαμή, τον κ. Γιώργο Παπαθανασόπουλο και τον εκδότη κ. Νικόλαο Σαμπαζιώτη και αναφέρθηκε στην γνωριμία, την επικοινωνία και την συνεργασία που είχε με τον καθένα ξεχωριστά.

Τέλος μίλησε για την προσφυγική περιοχή του Συνοικισμού του Αγίου Κωνσταντίνου, λέγοντας, ότι: «επιλέξαμε να γίνει η βιβλιοπαρουσίαση σε αυτόν το χώρο, ο οποίος είναι εμποτισμένος με τα δάκρυα αυτών που ήρθαν για πρώτη φορά και εγκαταστάθηκαν εδώ, θα λέγαμε είναι μπολιασμένος με τις μνήμες που μετέφεραν εδώ, είναι καθαγιασμένος από τον ιδρώτα των ανθρώπων, που αγωνίστηκαν να ενσωματωθούν σε αυτήν την τοπική κοινωνία και τα κατάφεραν. Για αυτό είναι ένας αγιασμένος προσφυγικός τόπος, που ήθελα πραγματικά αυτή η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί και να φιλοξενηθεί σε αυτήν την ιστορική πλατεία του Συνοικισμού του Αγίου Κωνσταντίνου του Δήμου Αγρινίου».

Χαιρετισμό απηύθυνε, κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Δημοτικός Σύμβουλος – Αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Αγρινίου κ. Κώστας Κιτσοπάνος, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Αγρινίου κ. Γιώργου Παπαναστασίου.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ο Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας παρουσίασε παραδοσιακούς Μικρασιάτικους χορούς.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο πρωτοπρ. Οδυσσέας Κυρόσιμος, Αρχιερατικός Επίτροπος Αμφιλοχίας.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, συνοδευόμενος από τους ομιλητές, επισκέφθηκαν τα Γραφεία του Συλλόγου Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας, όπου ξεναγήθηκαν στα εκθέματα που διαθέτει ο Σύλλογος και ενημερώθηκαν για την δράση και την προσφορά του στην τοπική κοινωνία.

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο   https://photos.app.goo.gl/3pe34m1p3v1c6LPXA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου