Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Κυκλοφόρησε το 30ο τεύχος του Περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ»


Με ένα ακόμα ιστορικό αφιέρωμα κυκλοφόρησε πρόσφατα το 30ο τεύχος (Μάιος 2016) του Περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ», που εκδίδει η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
«Δοξάζουµε τον Τριαδικό µας Θεό, γιατί µας δίνει τη δυνατότητα
να προσφέρει η Ιερά Μητρόπολίς µας µια μαρτυρία στους ηρωικούς αγώνες της εθνικής µας παλιγγενεσίας, στην Επανάσταση του 1821.
Με το αφιέρωµα αυτό του περιοδικού µας «Άγιος Κοσµάς ό Αιτωλός», θέλουµε να προσφέρουµε κι εµείς ένα λιθαράκι στην τιµή εκείνων πού θυσίασαν την ζωή τους για την ελευθερία της Πατρίδος, σ’ εκείνους που αγωνίσθηκαν για να ελευθερώσουν τήν Αιτωλοακαρνανία, ιδιαίτερα την περιοχή της Μητροπόλεώς µας» σημειώνει στα προλεγόμενα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς αιτιολογώντας την αφιέρωση του τεύχους.
Στο αφιέρωμα, με τίτλο: «Η Αιτωλοακαρνανία κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821» δημοσιεύεται η συγκινητική ομιλία του Μητροπολίτου Πατρών Χρυσοστόμου, που εκφώνησε την Κυριακή των Βαΐων, 24 Απριλίου 2016, κατά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Κατόπιν ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιωάννης Νεραντζής μελετά τα γεγονότα που οδήγησαν στην «Απελευθέρωση του Αγρινίου το 1821» και ο πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Καντάνης περιγράφει «Πώς ήταν το Βραχώρι την εποχή της Τουρκοκρατίας». Ο ιστορικός ερευνητής Νικόλαος Τέλωνας αναφέρεται στο ρόλο που έπαιξε «Η επαρχία του Βάλτου στην Επανάσταση του ‘21». Στη συνέχεια παρουσιάζεται απόσπασμα από το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα «Παραμύθια και άλλα» για τα «Μεσολογγίτικα Χριστούγεννα». Το αφιέρωμα ολοκληρώνουν τρία ενδιαφέροντα κείμενα∙ του φιλολόγου Ιωάννη Εμίρη, τίτλο: «Η αποκατάσταση του Δημητρίου Θέμελη»∙ του αειμνήστου συγγραφέως και ιστορικού Κ. Κώνστα με θέμα: «Αιτωλοακαρνάνες Φιλικοί. Ονόματα μαρτυρημένα από επίσημες πηγές» και του πολιτικού επιστήμονος Κωνσταντίνου Χολέβα με θέμα: «Ο συγγραφέας Κώστας Σαρδελής και το Ελληνορθόδοξο 1821».
Στην στήλη ποιμαντικά δημοσιεύονται η ομιλία του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, την Κυριακή της Ορθοδοξίας 2011 και η ποιμαντορική Εγκύκλιος του Πάσχα 2016.
Στην ενότητα εορταστικά δημοσιεύεται η πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία που πραγματοποίησε ο ομότιμος καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θρακης κ. Παναγιώτης Πουλής, κατά την εορτή των Τριών Ιεραρχών του 2016, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου και στην στήλη διδαχές ο ιεροκήρυξ αρχιμ. Παύλος Ντανάς γράφει για την νέκρωση της ψυχής.
Στη βιβλιοπαρουσίαση ο φιλόλογος και γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως Χριστόφορος Μπαμπάνης παρουσιάζει το νέο βιβλίο του Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης Παύλου, με τίτλο, «Προβλήματα αγωγής», που αποτελεί έκδοση του Βιβλιοπωλείου της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Φάρος Ορθοδοξίας».
Η ύλη του τεύχους ολοκληρώνεται, όπως πάντα, με την επικαιρότητα και τις κυριότερες από τις δραστηριότητες της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2016.
Το περιοδικό «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» κυκλοφορεί σε 3000 αντίτυπα και αποστέλλεται ταχυδρομικώς σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όποιος επιθυμεί να γίνει συνδρομητής του περιοδικού μπορεί να επικοινωνήσει με το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στη διεύθυνση:
Αρχιεπ. Δαμασκηνού 10    Τ.Κ. 302 00    Μεσολόγγι
τηλ. 26310 22322 και 26310 22421 – fax: 2631028701

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου