Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Κυκλοφόρησε το 34ο τεύχος του Περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ»


Αφιερωμένο στην προσφορά του ιερού Κλήρου στην Επανάσταση του 1821 είναι το 34ο τεύχος (Σεπτέμβριος 2019) του Περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ», που εκδίδει η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Αναφέρει, σχετικά με το θέμα, στα προλεγόμενα του τεύχους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς: «Μελετούµε την γνησία Ιστορία των τετρακοσίων ετών δουλείας του Γένους µας, και συγκλονιζόµαστε από την αγάπη των Ηρώων µας προς τον Χριστό και την Πατρίδα, από τον ηρωισµό τους, την αυτοθυσία τους. Διδασκόµαστε από την θυσία τόσων νεοµαρτύρων. Το Περιοδικό µας, πριν από το 2021, αφιερώνει το τεύχος αυτό στους αγωνιστάς, στους Ήρωες Κληρικούς που προσέφεραν στην Εθνεγερσία. Τους τιµάει, τους ευγνωµονεί. Προβάλλει τις µορφές και τα γεγονότα. Τιµάει και όλο το 1821».
Στο αφιέρωμα, με τίτλο: «ΚΛΗΡΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, Η Εκκλησία στον Αγώνα του 1821» δημοσιεύονται ενδιαφέροντα κείμενα παλαιοτέρων και συγχρόνων ερευνητών, ιστορικών και λογοτεχνών. Συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος γράφει για την θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος στα πρώτα Συντάγματα. Ακολούθως ο πολιτικός επιστήμων Κωνσταντίνος Χολέβας γράφει για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, που αποτελεί τον «πνευματικό πατέρα» της Επαναστάσεως του ’21 και ο Δημήτριος Γεωργίου Πανόπουλος μελετά την προσφορά του ιερού Κλήρου στην Εθνεγερσία του 1821, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της αλήθειας γύρω από αυτό το τόσο παρεξηγημένο κεφάλαιο της Επαναστάσεως. Έπειτα γίνεται αναφορά στον άγιο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριο Ε’, μέσα από το άρθρο «Ο άγιος Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ και η ελευθερία των Ελλήνων» του αειμνήστου καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρωτοπρ. Γεωργίου Μεταλληνού. Στη συνέχεια η καθηγήτρια – σύμβουλος στο Ανοικτό Ελληνικό Πανεπιστήμιο δρ. Ειρήνη Αρτέμη στο άρθρο της «Ο Επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ. Οι προσπάθειές του για την επίτευξη της ομόνοιας μεταξύ των αγωνιστών του Γένους», ασχολείται με τον μάρτυρα Επίσκοπο Ρωγών, που έπεσε κατά την Έξοδο του Μεσολογγίου. Μια ακόμα σημαντική προσωπικότητα του 1821, τον ιερομόναχο Άνθιμο Γαζή, παρουσιάζει ο τ. υπουργός Γεώργιος Σούρλας στο κείμενό του «Άνθιμος Γαζής. Η κήρυξη της Επαναστάσεως στις Μηλιές». Ακολουθούν ενδιαφέροντα κείμενα: του αειμνήστου λογοτέχνη Φώτη Κόντογλου «Η αγιασμένη επανάσταση»∙ του απομνημονευματογράφου Φωτάκου «Μια μαρτυρία»∙ του αειμνήστου ιστορικού και συγγραφέως Σαράντου Καργάκου «Πνευματική και θρησκευτική δυναμική της Επαναστάσεως»∙ του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου «Η Εκκλησία και η Ελληνική Παιδεία πριν την Επανάσταση. Ο σημαντικός ρόλος των Κοράη, Καποδίστρια και Γρηγορίου Ε’»∙ του αειμνήστου Δημητρίου Αινιάνος «Το θρησκευτικόν αίσθημα του Αγώνος». Το αφιέρωμα ολοκληρώνει άρθρο για τον Άνθιμο Αργυρόπουλο, τον ιερέα που όρκιζε τους Φιλικούς.
Στην στήλη διδαχές παρουσιάζονται απόσπασμα κειμένου του μακαριστού Γέροντος Αιμιλιανού του Σιμωνοπετρίτου για τους πειρασμούς και τα απρόοπτα στη ζωή μας και ένα ενδιαφέρον άρθρο του αρχιμ. Νικοδήμου Κανσίζογλου με τίτλο: «Μεμέρισται ο Χριστός; “Ότε του πυρός τας γλώσσας διένειμε, εις ενότητα πάντας εκάλεσε”».
Στην ενότητα ιστορία ο θεολόγος Ιωάννης Κωστάκης γράφει για την διαλελυμένη ιστορική Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καταφυγίου Αιτωλίας και στην στήλη εις μνημόσυνον ο θεολόγος, φιλόλογος Φώτιος Μάλαινος αναφέρεται με ευγνωμοσύνη στον αείμνηστο αγρινιώτη καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανάσιο Παλιούρα, τον Επιστήμονα, τον Δάσκαλο, τον Άνθρωπο.
Το τεύχος συμπληρώνεται με τις Ποιμαντορικές Εγκυκλίους του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά για την εορτή των Θεοφανείων, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, την εορτή του Πάσχα και την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του έτους 2019.
Τέλος, όπως πάντα, παρατίθενται η επικαιρότητα και οι κυριότερες από τις δραστηριότητες της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας από τον Ιανουάριο έως τον  Σεπτέμβριο του έτους 2019.
Το περιοδικό «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» κυκλοφορεί σε 3000 αντίτυπα και αποστέλλεται ταχυδρομικώς σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όποιος επιθυμεί να γίνει συνδρομητής του περιοδικού μπορεί να επικοινωνήσει με το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στη διεύθυνση:
Αρχιεπ. Δαμασκηνού 10    Τ.Κ. 302 00    Μεσολόγγι
τηλ. 26310 22322 και 26310 22421 – fax: 2631028701

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου