Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Κυκλοφόρησε το 14ο τεύχος του Περιοδικού

Κυκλοφόρησε το 14ο τεύχος (Απρίλιος – Μάιος – Ιούνιος 2010) του Περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» που εκδίδει η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Το τεύχος αυτό είναι αφιερωμένο στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, με αφορμή την μεγάλη θεομητορική εορτή της Κοιμήσεώς της, το «Πάσχα του Καλοκαιριού».


Το αφιέρωμα έχει τίτλο «Τιμή στην Παναγία Δέσποινα» και περιλαμβάνει κείμενα: α) του αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού «Εγκώμιον εις την Κοίμησιν της πανυμνήτου και υπερενδόξου ευλογημένης Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας», β) του Ηλία Μηνιάτη «Λόγος εις την Μετάστασιν της Θεοτόκου», γ) του Φώτη Κόντογλου «Η Παναγία και ο Λαός», δ) του Μητροπολίτου πρ. Φλωρίνης Αυγουστίνου «Διδάγματα από την Κοίμηση της Θεοτόκου» και ε) του αρχιμ. Χρυσοστόμου Παπαθανασίου, ιεροκήρυκος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Τον κόσμον ου κατέλιπες, Θεοτόκε». Το αφιέρωμα συμπληρώνεται με μια περιγραφή της εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου από τον Φώτη Κόντογλου και ένα κείμενο με τίτλο «Θεοτοκωνύμια», το οποίο περιλαμβάνει τα περισσότερα από τα πιο γνωστά ονόματα που έχουν αποδοθεί στην Παναγία μας.


Στην ενότητα εορταστικά δημοσιεύεται ένα άρθρο του ιεροκήρυκος αρχιμ. Λαυρεντίου Καρανάσιου αφιερωμένο στους δύο πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο και στη στήλη επέτειος ένα αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, τον τελευταίο Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, από τον Μητροπολίτη Χονγκ Κόνγκ και Άπω Ανατολής κ. Νεκτάριο


Η στήλη διδαχές αποτελείται από μια μελέτη του θεολόγου – φιλολόγου Κώστα Δημόπουλου με τίτλο: «Αφές, Ψαύσεις, Ψηλαφήσεις – Το άγγιγμα της ευεργεσίας στα Ευαγγέλια» και ένα κείμενο του ιεροκήρυκος αρχιμ. Αθηναγόρα Καραμαντζάνη, με τίτλο: «Η διαλεκτική της Ζωής και του Θανάτου».


Στη στήλη επίκαιρα θα διαβάσετε για μια ανέκδοτη προφητεία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, όπως την κατέγραψε ο Πρωτ. Χρήστος Παπαχρήστος και στη στήλη σύγχρονα ένα άρθρο του αρχιμ. Παύλου Ντανά με τίτλο: «Η Ελλάς εάλω;».

Στην ενότητα βιβλιοπαρουσίαση παρουσιάζονται δύο νέα βιβλία – εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως. Ένα Ανθολόγιο Κειμένων για τη ζωή και το έργο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και ένα νεανικό μυθιστόρημα της Ελένης Κακουλίδη με τίτλο «Ταξίδι χωρίς ταυτότητα – Αναζητώντας το Μεσολόγγι».


Στη στήλη εις μνημόσυνον γίνεται αναφορά σε τέσσερις ιερείς που έφυγαν από κοντά μας, τον π. Ευάγγελο Καράμπαλη, τον π. Κωνσταντίνο Μανιώτη, τον π. Παναγιώτη Δήμητσα και τον π. Νεόφυτο Θεοδωρίδη.


Το τεύχος ολοκληρώνεται, όπως πάντα, με τις κυριότερες από τις δραστηριότητες και την επικαιρότητα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Στις δραστηριότητες γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο στη Ρίζα Αντιρρίου, στο 1ο Περιφερειακό Φεστιβάλ Νέων και στις δραστηριότητες της Φιλανθρωπικής Ομάδας «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΕΛΕΗΜΩΝ».


Το περιοδικό «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» κυκλοφορεί σε 3000 αντίτυπα και αποστέλλεται ταχυδρομικώς σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όποιος επιθυμεί να γίνει αποδέκτης του περιοδικού μπορεί να επικοινωνήσει με το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στη διεύθυνση:


Αρχιεπ. Δαμασκηνού 10 – Τ.Κ. 302 00 – Μεσολόγγι

τηλ. 26310 22322 και 26310 22421 – fax: 2631028701

Email: agkosmas@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου