Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Κυκλοφόρησε το 11ο Τεύχος του Περιοδικού

Κυκλοφόρησε το 11ο τεύχος (Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2009) του Περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ», που εκδίδει η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Το τεύχος αυτό είναι αφιερωμένο σε έναν μεγάλο Πατέρα της Εκκλησίας μας, τον άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, με αφορμή την επέτειο των διακοσίων (200) ετών που συμπληρώθηκαν το 2009 από την κοίμησή του.

Εξώφυλλο 11ου τεύχους


Στο αφιέρωμα οι αναγνώστες θα έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν κείμενα του μακαριστού μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου «Θεωρία και Πράξις εις τον όσιον Νικόδημον», του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Διονυσίου Αγίου Όρους (Μονή όπου εκάρη μοναχός ο άγιος Νικόδημος) αρχιμ. Πέτρου «”Μηδείς το εαυτού ζητείτω” – Ο Άγιος Νικόδημος εις την Ιεράν Μονή Αγίου Διονυσίου», του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Αγίου Όρους αρχιμ. Νικοδήμου «Ο προς τον Θεόν πόθος - Ο όσιος Νικόδημος ως διδάσκαλος του γνησίου ορθοδόξου μοναχισμού», του αγιορείτου ιερομονάχου Βενεδίκτου Νεοσκητιώτου «Η διδασκαλία και το συγγραφικό έργο του αγίου Νικοδήμου» και του Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Παναγιώτη Σκαλτσή «Το Εορτοδρόμιο του Αγίου Νικοδήμου». Το αφιέρωμα συμπληρώνεται με ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο του αγίου Νικοδήμου «Αόρατος Πόλεμος».


Στη στήλη εορταστικά δημοσιεύεται η ομιλία που πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς στον Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής στην Πάρο κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Επίσης δημοσιεύεται η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ κατά την αρχιερατική θεία Λειτουργία της εορτής του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην ομώνυμη Ιερά Μονή στο Μέγα Δένδρο Θέρμου.


Στη στήλη διδαχές θα διαβάσετε ένα κείμενο του αρχιμ. Αθηναγόρα Καραμαντζάνη «Οι σποριάδες – Μηνύματα από τον Λόγο του Θεού» και στη στήλη επίκαιρα ένα κείμενο του αρχιμ. Παύλου Ντανά για τη θεία Κοινωνία και τη νέα γρίπη.


Στην ενότητα βιβλιοπαρουσίαση παρουσιάζονται τρία βιβλία: του αρχιμ. Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου «Λόγοι Ασκητικοί – Ερμηνεία στον Αββά Ησαΐα», του Ομοτίμου Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής Αθηνών κ. Αλεξάνδρου Σταυροπούλου «Γάμος και Οικογένεια στον Ιερό Χρυσόστομο» και του μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου «Οικογένεια Γονείς και Παιδιά», που αποτελεί έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Επίσης παρουσιάζεται το ημερολόγιο τσέπης της Ιεράς Μητροπόλεως για το 2010.


Στη στήλη εις μνημόσυνον γίνεται αναφορά σε δύο κληρικούς που έφυγαν από κοντά μας το περασμένο διάστημα, τον αρχιμ. Θεόκλητο Ντζάθα και τον π. Απόστολο Καστανά.


Η ύλη του περιοδικού εμπλουτίζεται με δύο κείμενα του θεολόγου κ. Νικολάου Βούλγαρη «Σκέψεις για μια επιτυχημένη παιδαγωγία – Συζητά μια παρέα εκπαιδευτικών Δ.Ε.» και του θεολόγου – φιλολόγου κ. Κωνσταντίνου Δημοπούλου «Ρωσική γη και Ορθοδοξία» καθώς και με το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων της Ιεράς Μητροπόλεως για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.


Το τεύχος ολοκληρώνεται, όπως πάντα, με τις κυριότερες δραστηριότητες και την επικαιρότητα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Στις δραστηριότητες γίνεται αναφορά στην έναρξη των Σχολών Γονέων, Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας, στις εκδηλώσεις και τα σεμινάρια που πραγματοποιεί ο Οργανισμός Προαγωγής της Υγείας της Ιεράς Μητροπόλεως «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ» και στις κατασκηνωτικές περιόδους που πραγματοποιήθηκαν τη θερινή περίοδο στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ρίζας Αντιρρίου.


Το περιοδικό «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» κυκλοφορεί σε 3000 αντίτυπα και αποστέλλεται ταχυδρομικώς σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όποιος επιθυμεί να γίνει αποδέκτης του περιοδικού μπορεί να επικοινωνήσει με το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στη διεύθυνση:


Αρχιεπ. Δαμασκηνού 10 – Τ.Κ. 302 00 – Μεσολόγγι

τηλ. 26310 22322 και 26310 22421 – fax: 2631028701

Email: agkosmas@otenet.gr

1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια! Κάθε φορά τό περιοδικό εἶναι ὁλοένα καί καλύτερο. Συνεχίστε ἔτσι!

    Εὐχαριστοῦμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή