Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Κυκλοφόρησε το 29ο τεύχος του Περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ»


Με αφιέρωμα στην Ιστορία του Πόντου, με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από την Ποντιακή Γενοκτονία, κυκλοφόρησε πρόσφατα το 29ο τεύχος (Δεκέμβριος 2015) του Περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ», που εκδίδει η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
« … Συµπληρώθηκαν εκατό χρόνια από το έτος 1915, οπότε άρχισαν οι διώξεις και οι εκκαθαρίσεις των Ελλήνων της περιοχής. Από την αρχή της παρουσίας των Τούρκων κατακτητών στα εδάφη του Πόντου, µεταβλήθηκε η περιοχή αυτή σε κοιλάδα φρίκης, σφαγών, απογνώσεως και εξοντώσεως. Απέραντος ωκεανός φρικιαστικών οργίων.
Το τεύχος αυτό είναι ένα ταπεινό αφιέρωµα στη µνήµη των µαρτύρων και των ηρώων πατέρων και αδελφών Ποντίων. Μια απλή, αλλά ολόψυχη προσφορά θυµιάµατος στους αγιασµένους τάφους τους και τα ιερά λείψανά τους. Ταυτόχρονα όμως το αφιέοωµα αυτό είναι μία αφυπνιστική, ταπεινή φωνή, για να διακηρύξη ότι οφείλουµε όλοι µας να αναλογισθούµε την ευθύνη µας. Είµαστε κι εμείς τέκνα και απόγονοι εκείνων. Τί κάνουµε όμως;» σημειώνει στο προλογικό του σημείωμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.
Στο αφιέρωμα με τίτλο: «ΣΠΟΝΔΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ 1915 – 2015. Εκατό έτη από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού» γίνεται αναλυτική περιγραφή του Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργάνωσε η Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς, στο Αγρίνιο, από 13 έως 15 Νοεμβρίου 2015, και είχε ως γενικό θέμα: «Ζώντας με τις μνήμες 100 χρόνια μετά. Φόρος τιμής στη μνήμη των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας». Ακολουθούν απόσπασμα από την εναρκτήρια εισήγηση, στο εν λόγω, Συνέδριο του Μητροπολίτου Δράμας κ. Παύλου, καθώς και απόσπασμα από το πολύ ενδιαφέρον κείμενο του ιδίου Αρχιερέως, με τίτλο: «Τα άμωμα σφάγια του Ποντιακού Ελληνισμού» (ολόκληρο το κείμενο δημοσιεύθηκε στα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος του έτους 2015). Ο ανώτατος αξιωματικός και συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης γράφει για «Ένα έγκλημα που περιμένει τη δικαίωσή του» και ο δρ κοινωνικών επιστημών Θεοφάνης Μαλκίδης, στο άρθρο του με τίτλο: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων: Διεθνές προσκήνιο και αναγνώριση», καταθέτει την προσπάθεια που καταβάλλεται για την αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας σε διεθνές επίπεδο. Το αφιέρωμα συμπληρώνει το κείμενο του ιστορικού Σαράντου Καργάκου με θέμα: «Η Ποντιακή Ραψωδία».
Στην στήλη επέτειος ο αρχιμ. Αναστάσιος Καντάνης κάνει μια σύντομη αναφορά στον Φώτη Κόντογλου, με αφορμή τα πενήντα χρόνια από τον θάνατό του και παρουσιάζει το κείμενό του «Καρδία συντετριμμένη και τεταπεινωμένη…!».
Στις διδαχές ο θεολόγος Ιωάννης Κωστάκης γράφει για τη θέση και το περιεχόμενο του κηρύγματος στους Ιερούς Ναούς και στα αντιαιρετικά παρουσιάζεται το επίκαιρο άρθρο του θεολόγου Λάμπρου Σκόντζου, με τιτλο: «Η ανατομία της σύγχρονης Θρησκευτικότητος».
Στην στήλη εις μνημόσυνον γίνεται αναφορά στους μακαριστούς κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, οικονόμο Χρήστο Μυζήθρα και πρωτοπρεσβύτερο Χρήστο Σαμαρά.
Στη βιβλιοπαρουσίαση ο φιλόλογος Ιωάννης Εμίρης παρουσιάζει το βιβλίο του Κωνσταντίνου Χολέβα με τίτλο: «Η Ελληνορθόδοξη πρόταση για την κρίση, την παιδεία, τα εθνικά θέματα».
Το τεύχος συμπληρώνεται με τις ποιμαντορικές Εγκυκλίους του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά για την έναρξη της Σχολής Γονεών, την μεγάλη δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά του νέου έτους, καθώς και με το Ψήφισμα Διαμαρτυρίας των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας σχετικά με το Σχέδιο Νόμου που προβλέπει την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.
Τέλος, όπως πάντα, παρατίθενται η επικαιρότητα και οι κυριότερες από τις δραστηριότητες της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του έτους 2015.
Το περιοδικό «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» κυκλοφορεί σε 3000 αντίτυπα και αποστέλλεται ταχυδρομικώς σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όποιος επιθυμεί να γίνει συνδρομητής του περιοδικού μπορεί να επικοινωνήσει με το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στη διεύθυνση:
Αρχιεπ. Δαμασκηνού 10  –  Τ.Κ. 302 00  –  Μεσολόγγι
τηλ. 26310 22322 και 26310 22421 – fax: 2631028701

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου