Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Κυκλοφόρησε το 17ο τεύχος του Περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ»

Κυκλοφόρησε το 17ο τεύχος (Ιανουάριος – Φεβρουάριος – Μάρτιος 2011) του Περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» που εκδίδει η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Το τεύχος αυτό είναι αφιερωμένο στην Επανάσταση του 1821.


Το αφιέρωμα περιλαμβάνει ένα κείμενο του φιλολόγου κ. Ιωάννου Εμίρη, με τίτλο «Το 1821 στη Νεοελληνική Πεζογραφία» και ένα κείμενο του πολιτικού επιστήμονα κ. Κωνσταντίνου Χολέβα με τίτλο «Η ανιστόρητη Ιστορία του 1821». Ακολουθούν αποσπάσματα από τρία διηγήματα: α) από το μυθιστόρημα «Ελληνικός Όρθρος» του Θανάση Πετσάλη – Διομήδη, β) από το μυθιστόρημα «Ένας φιλέλλην για το 1821» του Άγγελου Σ. Βλάχου και γ) από ένα διήγημα του Γιάννη Βλαχογιάννη από τη συλλογή «Μεγάλα Χρόνια». Το αφιέρωμα στο 1821 ολοκληρώνεται με την παράθεση της Εγκυκλίου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, καθώς και την επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε ο Σεβασμιώτατος προς τον Ραδιοτηλεοπτικό Σταθμό «ΣΚΑΪ» για τηλεοπτική σειρά «1821».
Στη στήλη πατερικά δημοσιεύεται ένα λόγος του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου για το Άγιον Πάσχα και στην ενότητα εορταστικά ένα κείμενο του θεολόγου κ. Σπυρίδωνος Λαπατά με τίτλο «Πάσα η κτίσις ηλλοιούτο φόβω».

Στην ενότητα ερμηνευτικά θα διαβάσετε μια μελέτη του θεολόγου και φιλολόγου κ. Κώστα Δημόπουλου, με θέμα «Ευλογία Θεού» και στη στήλη αντιαιρετικά ένα κείμενο του θεολόγου κ. Λάμπρου Σκόντζου για τη Νέα Εποχή.

Στην ενότητα της ιστορίας παρατίθεται ένα άρθρο του εκπαιδευτικού και συγγραφέα κ. Αριστείδη Καβάγια για τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, με αφορμή την συμπλήρωση 150 χρόνων από την ανέγερσή του.

Στη στήλη της βιβλιογραφίας παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του αρχιμ. Γρηγορίου καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους με τίτλο «Μορφές που γνώρισα να ασκούνται στο σκάμμα της Εκκλησίας».

Το τεύχος ολοκληρώνεται με το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά για την εορτή των Τριών Ιεραρχών και την Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Πάσχα.

Τέλος, όπως πάντα, παρατίθενται οι κυριότερες από τις δραστηριότητες και η επικαιρότητα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, όπου γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα εγκαίνια του κτιρίου που θα στεγάσει την Υπηρεσία Γυναικείων Θεμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως και στην υποδοχή της τιμίας δεξιάς του αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς.

Το περιοδικό «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» κυκλοφορεί σε 3.000 αντίτυπα και αποστέλλεται ταχυδρομικώς σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όποιος επιθυμεί να γίνει αποδέκτης του περιοδικού μπορεί να επικοινωνήσει με το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στη διεύθυνση:

Αρχιεπ. Δαμασκηνού 10 – Τ.Κ. 302 00 – Μεσολόγγι
τηλ. 26310 22322 και 26310 22421
fax: 2631028701














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου