Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Κυκλοφόρησε το 28ο τεύχος του Περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ»



Στον νέο όσιο της Εκκλησίας μας, Παΐσιο τον Αγιορείτη, είναι αφιερωμένο το 28ο τεύχος (Σεπτέμβριος 2015) του Περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ», που εκδίδει η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και κυκλοφόρησε πρόσφατα.
«… Με πολλή ευλάβεια και σεβασµό, αφιερώνουμε αυτό το τεύχος στο άγιο πρόσωπό του και στην μεγάλη προσφορά του. Αφιερώνουµε το τεύχος αυτό, αφ’ ενός από ευγνωµοσύνη για τα όσα ο άγιος Παΐσιος προσέφερε σε εµάς προσωπικά αλλά και σε όλη την Ιερά Μητρόπολί µας, και αφ’ ετέρου για να τον τιµήσουµε κι εµείς, προσφέροντας ένα µικρό άνθος στην ιερά µνήµη του. Ζητούμε τις προσευχές του, ζητούµε τις πρεσβείες του, και ευχόµαστε καί αυτό το τεύχος να ωφελήση ψυχές αδελφών, αλλά και να δοξάση τον Τριαδικό µας Θεό …» σημειώνει, μεταξύ άλλων, στα προλεγόμενα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.
Το αφιέρωμα αρχίζει με την Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη Αναγραφής εις το αγιολόγιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας του μοναχού Παϊσίου του Αγιορείτου και την πανηγυρική ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, κατά τον πρώτο επίσημο εορτασμό, την Κυριακή 12 Ιουλίου 2015, στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Σουρωτής Θεσσαλονίκης. Ακολουθούν «Στοιχεία από την πνευματική βιογραφία του οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου», όπως τα καταγράφει ο ιερομόναχος Παΐσιος, ο πνευματικός της Ιεράς Μονής Αγίου Ιλαρίωνος Αριδαίας. Έπειτα ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους, όπου ανήκε το κελλί του γέροντος Παϊσίου, αρχιμ. Χριστόδουλος, παρουσιάζει τον «Φίλο της Φοβεράς Προστασίας» και ο μακαριστός καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, αρχιμ. Γεώργιος παρουσιάζει τρεις κορυφαίες αρετές του νέου αγίου: «Αρετή, Αγάπη και Ορθοδοξία Πίστεως!». Στη συνέχεια ο πολιτικός επιστήμων Κωνσταντίνος Χολέβας εξετάζει επισταμένως «Τί είπε και τί δεν είπε ο Όσιος για τα Εθνικά Θέματα». Ακολούθως ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς και ο ιερομόναχος Συνέσιος Γεννατάς μοιράζονται προσωπικές αναμνήσεις και εμπειρίες που έζησαν και άκουσαν κοντά στον όσιο Παΐσιο. Το αφιέρωμα συμπληρώνουν αποσπάσματα από δύο πολύ ενδιαφέροντα βιβλία. Το πρώτο είναι του μακαριστού ιερομονάχου Ισαάκ «Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου» και το δεύτερο του Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου «Άγιον Όρος, το υψηλότερο σημείο της γης» και συγκεκριμένα το κεφάλαιο με τίτλο «Στο καλυβάκι του πατρός Παΐσίου». Επίσης παρατίθεται και ένα απόσπασμα από τον χαιρετισμό του Μητροπολίτου Μεσογαίας, σε εκδήλωση για τον Γέροντα Παΐσιο, που έλαβε χώρα στην Κόνιτσα, στις 12 Ιουλίου 2014.
Στην στήλη θεολογία δημοσιεύεται το β’ μέρος της μελέτης του καθηγητού Δογματικής Δημητρίου Τσελεγγίδη με τίτλο: «Υπάρχει γνησία αγάπη χωρίς ορθή πίστη; Η περίπτωση του Οικουμενισμού».
Το τεύχος συμπληρώνεται με τα μηνύματα του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και της νέας κατηχητικής χρονιάς.
Η ύλη του τεύχους ολοκληρώνεται με την επικαιρότητα και τις κυριότερες από τις δραστηριότητες της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2015.
Το περιοδικό «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» κυκλοφορεί σε 3000 αντίτυπα και αποστέλλεται ταχυδρομικώς σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όποιος επιθυμεί να γίνει συνδρομητής μπορεί να επικοινωνήσει με το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στη διεύθυνση:
Αρχιεπ. Δαμασκηνού 10    Τ.Κ. 302 00    Μεσολόγγι
τηλ. 26310 22322 και 26310 22421 – fax: 2631028701

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου