Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Το 5ο Τεύχος του Περιοδικού



Στις 28 Ιανουαρίου 2008 ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησία Αρχιεπίσκοπος κυρός Χριστόδουλος πορεύθηκε προς την αιωνιότητα μετά από πολύμηνη ασθένεια. Στον μεγάλο αυτό ιεράρχη αφιερώνεται ευλαβικά το 5 τεύχος (Ιανουάριος – Φεβρουάριος – Μάρτιος 2008) του Περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ».

Στο αφιέρωμα θα διαβάσετε μια γενική αναφορά στη ζωή και την προσφορά του μακαριστού Αρχιεπισκόπου και μια αναφορά στις επισκέψεις που πραγματοποίησε στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Θα διαβάσετε επίσης τρεις ομιλίες του, που σχετίζονται με την Ιερά Μητρόπολή μας και πραγματοποιήθηκαν: α) η πρώτη κατά την εκδήλωση τιμής και μνήμης που πραγματοποίησε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για την συμπλήρωση 180 χρόνων από την Έξοδο του Μεσολογγίου, β) η δεύτερη κατά την επίσκεψη του στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και συγκεκριμένα κατά την αναπαράσταση της Εξόδου στον Κήπο των Ηρώων, το Σάββατο του Λαζάρου 2006, και γ) η τρίτη κατά το Αρχιερατικό Μνημόσυνο στη μνήμη των 5 φονευθέντων στις 21 Δεκεμβρίου 2006, στο Αγρίνιο. Επίσης δημοσιεύονται τα τελευταία εόρτια μηνύματά (Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς) του μακαριστού Αρχιεπισκόπου. Το αφιέρωμα κλείνει με την παράθεση των δύο συλλυπητηρίων επιστολών που απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προς την Ιερά Σύνοδο και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στη εκλογή (7 Φεβρουαρίου) και την ενθρόνιση (16 Φεβρουαρίου) του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος (του από Θηβών και Λεβαδείας) κ. κ. Ιερωνύμου του Β’.

Στη στήλη εορταστικά περιλαμβάνονται τρία ενδιαφέροντα κείμενα: α) του θεολόγου κ. Λάμπρου Σκόντζου με θέμα «Έφθασε καιρός, η των πνευματικών αγώνων αρχή», β) του θεολόγου – φιλολόγου κ. Κωνσταντίνου Δημοπούλου με τίτλο «Ο Φαρισαϊσμός» και γ) του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών πρωτ. Γεωργίου Μεταλληνού με τίτλο «Η Ορθοδοξία ως μια μεγάλη οικογένεια».

Στη στήλη της ιστορίας θα διαβάσετε ένα κείμενο του κ. Κωνσταντίνου Χολέβα με τίτλο «Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ως πνευματικός πατέρας της Επαναστάσεως».

Η ύλη του τεύχους συμπληρώνεται με τρία ακόμα κείμενα: α) του ιεροκήρυκα αρχιμ. Καλλιστράτου Λυράκη για «Το μυστήριο του Γάμου», β) του ιεροκήρυκα αρχιμ. Αθηναγόρα Καραμαντζάνη με τίτλο «Το πάθος των πολλών» και γ) του δασκάλου κ. Κωνσταντίνου Καντάνη με τίτλο «Ο μπαρμπά-Γιάννης και το πηγάδι». Επίσης δημοσιεύεται η δήλωση–διαμαρτυρία του Σεβασμιωτάτου και των Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας για το «Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης».

Το περιοδικό κλείνει, ως συνήθως, με τις δραστηριότητες και την επικαιρότητα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου