Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Η εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και τα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου

Με την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε, στις 24 Αυγούστου, η ιερά μνήμη του αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος και ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού, του προστάτου και πολιούχου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κατά την οποία εορτάζει ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς τα σεπτά ονομαστήριά του.

Επίκεντρο του εορτασμού απετέλεσε, όπως πάντα, η πόλη του Θέρμου και η ομώνυμη Ιερά Μονή του Αγίου στο χωριό Μέγα Δένδρο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο μεγάλος διδάσκαλος του Γένους.

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις συμμετείχαν, προσκεκλημένοι του Σεβασμιωτάτου, οι Μητροπολίτες Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και Παροναξίας κ. Καλλίνικος. Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος που είχε επίσης προσκληθεί, τελικά δεν παρέστη, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες την Ιερά Μητρόπολή του.

Την Κυριακή 23 Αυγούστου τελέσθηκε ο αρχιερατικός Εσπερινός στο καθολικό της Ιεράς Μονής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Στον Εσπερινό συγχοροστάτησε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος ο οποίος προσήλθε για να ευχηθεί στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη μας. Τον θείο λόγο κήρυξε ο παν/τατος αρχιμ. Χριστοφόρος Μυτιλήνης ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Την Δευτέρα το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος και η αρχιερατική θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο. Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε τις ευχές των επισήμων, καθώς και των κληρικών και των λαϊκών που προσήλθαν για να ευχηθούν στον Σεβασμιώτατο. Κατόπιν έγινε επίσκεψη στο χώρο της οικίας του Αγίου Κοσμά, όπου αναπέμφθηκε ειδική δέηση και στη συνέχεια οι Αρχιερείς επισκέφθηκαν την ιστορική Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Μάνδρας.

Το απόγευμα στο Θέρμο τελέσθηκε, κατά την καθιερωμένη τάξη, ο μεθέορτος Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και στη συνέχεια ξεκίνησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας και του χαριτοβρύτου λειψάνου του Αγίου Κοσμά, η οποία κατέληξε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στην κεντρική πλατεία του Θέρμου τελέσθηκε αρτοκλασία και μίλησε στους πιστούς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος. Στη λιτανεία συμμετείχε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, ο οποίος προσήλθε να ευχηθεί στον Σεβασμιώτατο. Μετά το πέρας της λιτανείας παρετέθη δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού, κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε τις ευχές των πιστών.

Μεταξύ των επισήμων που προσήλθαν να τιμήσουν τον Άγιο Κοσμά και να ευχηθούν στον Σεβασμιώτατο ήταν ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς, ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, ο Δήμαρχος Θέρμου, ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, οι Βουλευτές του Νομού, ο Διοικητής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδος και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιτωλίας, οι Δήμαρχοι άλλων Δήμων και άλλοι εκπρόσωποι αρχών, φορέων και συλλόγων.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και τις θερμές ευχές τους και ιδιαίτερα τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς που ήλθαν να συνεορτάσουν τα εόρτια του αγίου Κοσμά του Αιτωλού και τα ονομαστήρια του Επισκόπου της τοπικής Εκκλησίας της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας.

Την Τρίτη το απόγευμα στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, στη Ρίζα Αντιρρίου, επισκέφθηκε τον Σεβασμιώτατο για να του ευχηθεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου