Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Κυκλοφόρησε το 33ο τεύχος του Περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ»

Αφιερωμένο στην ορθόδοξη κατήχηση είναι το 33ο τεύχος (Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2018) του Περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
«Η Ιερά Μητρόπολί µας, προσφέρει το τεύχος αυτό, αφιερωμένο στην ορθόδοξο κατήχησι. Στην κατήχησι των ψυχών µας, η οποία είναι εντολή του Αναστάντος Χριστού µας: «Πορευθέντες µαθητεύσατε πάντα τα έθνη», είπε στους μαθητές Του (Ματθ. κη’, 19). Και γι’ αυτό η Εκκλησία µας πάντοτε προσέφερε τον κατηχητικό λόγο στα παιδιά µας καθαρό, αγνό, αποστολικό, πατερικό, οµολογιακό, για να τους γνωρίση τον µόνο αληθινό Θεό, τον Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου, το Φως που φωτίζει άπλετα τη ζωή µας, τον αιώνιο και αλάθητο Οδηγό των νέων, τον Χριστό» σημειώνει χαρακτηριστικά, στον πρόλογο του τεύχους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.
Στο αφιέρωμα με τίτλο «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΑΤΗΧΗΣΗ, Τα Εκκλησιαστικά μας Σχολεία» δημοσιεύονται κείμενα: α) του ιεροκήρυκος αρχιμ. Καλλινίκου Μαυρολέοντος∙ «Γιατί άργησε το κατηχητικό;», β) του Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίου∙ «Η κατηχητική διακονία του ιερέως», γ) του πρωτοπρεσβυτέρου Κωνσταντίνου Δημητρίου∙ «Υπάρχει αντίδοτο; Δρόμοι κατηχητικής προσεγγίσεως», δ) της εκπαιδευτικού Ελπινίκης Ρόμπολα«Το αυτονόητο της Κατηχήσεως. Η αναγκαιότητα και οι προϋποθέσεις», ε) του ομοτίμου καθηγητού Ιωάννου Κογκούλη«Ο κατηχητής, εθελοντής ή διάκονος;», στ) του θεολόγου – παιδαγωγού Αθανασίου Χαρίση«Ενοριακή Κατήχηση και Νέες Τεχνολογίες», ζ) του αειμνήστου ομοτίμου καθηγητού του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Φράγκου«Θεσμός Κατηχητικής Διακονίας. Ιστορική Ανασκόπηση». Το αφιέρωμα συμπληρώνει το Εγκύκλιο σημείωμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας προς τους γονείς των μαθητών για την έναρξη της νέας κατηχητικής χρονιάς.
Στην στήλη πατερικά παρατίθεται απόσπασμα από λόγο του αγίου Λουκά του ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας για την συμβολή των καλών έργων στην σωτηρία του ανθρώπου και στην ενότητα διδαχές δημοσιεύεται ένα ενδιαφέρον άρθρο του θεολόγου Ιωάννου Κωστάκη με τίτλο «Σκληρόν σοι προς κέντρα λακτίζειν…».
Στην ενότητα ιστορία ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαθανασόπουλος γράφει για την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως και την προσφορά της Εκκλησίας κατά την τουρκοκρατία.
Στην στήλη εις μνημόσυνον γίνεται αναφορά στον μακαριστό, Αγρινιώτη στην καταγωγή, Μητροπολίτη Ευρίπου Βασίλειο, τον απλό, καθαρό, άτεγκτο, φτωχικό και γνήσιο ιεράρχη της Εκκλησίας της Ελλάδος και στον μακαριστό Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναγίας Ελεούσης Κλεισούρας Αιτωλικού, αρχιμ. Ιερόθεο Σπανομήτσο.
Το τεύχος συμπληρώνεται με τις ποιμαντορικές Eγκυκλίους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά για την εορτή των Θεοφανείων, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, την εορτή του Πάσχα και την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Τέλος, όπως πάντα, παρατίθενται η επικαιρότητα και οι κυριότερες από τις δραστηριότητες της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας από τον Ιανουάριο έως τον  Δεκέμβριο του έτους 2018.
Το περιοδικό «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» κυκλοφορεί σε 3000 αντίτυπα και αποστέλλεται ταχυδρομικώς σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όποιος επιθυμεί να γίνει συνδρομητής του περιοδικού μπορεί να επικοινωνήσει με το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στη διεύθυνση:
Αρχιεπ. Δαμασκηνού 10  –  Τ.Κ. 302 00  –  Μεσολόγγι
τηλ. 26310 22322 και 26310 22421 – fax: 2631028701

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου