Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Συνάντηση των Επιταφίων στο Αγρίνιο



Στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου και μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, υπό τους πένθιμους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου, πραγματοποιήθηκε και φέτος η καθιερωμένη συνάντηση των Επιταφίων των πέντε κεντρικών ενοριών της πόλεως.
Στη δέηση που τελέσθηκε προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο οποίος προηγουμένως χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής. Ο Σεβασμιώτατος στο σύντομο μήνυμά του προς τους πιστούς και τους εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της περιοχής, που κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία και τους γύρω δρόμους, τόνισε ότι ο Χριστός είναι ο μόνος αληθινός Θεός, ο νικητής του θανάτου, αυτός που χαρίζει την σωτηρία στους ανθρώπους, δια του Σταυρού και της Αναστάσεώς του. Επίσης παρότρυνε τους πιστούς να ζουν το θέλημα του Θεού για να μη μείνουν στη φθορά και το θάνατο, αλλά να ζουν αιώνια με τον Αναστάντα Χριστό.

Ολόκληρη η προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου είναι η ακόλουθη:
«Ζήσαμε και ζούμε την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα. Από το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων συμπορευθήκαμε με τον Κύριο στην πορεία του Πάθους Του. Τον συνοδεύσαμε στο Υπερώο, στη Γεθσημανή, στις ανακριτικές του στιγμές, στο ανέβασμά του στην οδό του μαρτυρίου προς το Γολγοθά. Ζήσαμε και πάλι τη σταυρική του θυσία. Απόψε τον υμνούμε ενταφιασμένο στο καινό μνημείο του Ιωσήφ του από Αριμαθαίας.
Θα προσέξαμε ότι η υμνογραφία απόψε είναι θριαμβευτική. Δεν θρηνούμε, αλλά θριαμβευτικά υμνολογούμε τον ταφέντα Κύριο.
Η ζωή εν τάφω, αλλά δια του θανάτου του ο Χριστός λύει, καταργεί το βασίλειο του θανάτου και του άδου και επαναφέρει στη ζωή, στην αθανασία, στην αφθαρσία τους νεκρούς.
Ο Χριστός μας, αναμάρτητος και αθάνατος πέρασε από το νεκροταφείο της ανθρωπότητος και σκόρπισε παντού άνθη αθανασίας και αιωνιότητος.
Ευλογημένος και τρισευλογημένος ο τάφος του Κυρίου από τον οποίο ξεπήδησε ο ποταμός της αθανασίας για όλους τους ανθρώπους που θα θελήσουν δια του Χριστού να γίνουν αθάνατοι, όπως η Παναγία μας και όλοι οι άγιοι.
Ο Θεάνθρωπος Κύριος χρησιμοποίησε τρόπον τινά ως εισιτήριο τον θάνατο της ανθρωπίνης σαρκός του, ήλθε στον άδη χωρίς να το αντιληφθή ο διάβολος και εκεί συνέτριψε το κράτος του σατανά και του άδου, ελευθέρωσε τον άνθρωπο. «Ότε κατήλθες προς τον θάνατον η ζωή η αθάνατος, τότε τον άδην ενέκρωσας τη αστραπή της θεότητος» ψάλλουμε.
Ο μεγάλος νικητής κατέβηκε στον άδη, γκρέμισε τον θρόνο του σατανά και κατέστρεψε όλες τις σκευωρίες του. Από τον τάφο του αναστήθηκε, αναλήφθηκε στους ουρανούς, άνοιξε ένα καινούργιο δρόμο στη ζωή και την πολιτεία των χριστιανών.
Μετά τον σταυρικό θάνατο και την ταφή του Χριστού μας άλλαξαν ευεργετικά τα πάντα για τον άνθρωπο. Προ της σταυρικής θυσίας δύο χώροι ήταν άβατοι. Ο ουρανός ήταν άβατος για τον άνθρωπο και ο άδης ήταν άβατος για τον Θεό.
Με την σταυρική θυσία του Χριστού μας και την ολόσωμη ταφή του καταργήθηκαν και το ένα και το άλλο. Ο ουρανός έγινε βατός για τον άνθρωπο. Έγινε η ποθητή κατοικία του. Ακολουθώντας κανείς τη ζωή του Χριστού μας καταλήγει στον ουρανό, δεν χάνεται.
Και ο Κύριος με την ταφή του και την εις άδου κάθοδό του, αφήρεσε το κράτος του διαβόλου και του άδου και χάρισε ελευθερία και ζωή, δόξα και αιωνιότητα στον άνθρωπο. Η θριαμβευτική ζωή της Εκκλησίας μας, οι άγιοι της ομολογούν και βεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Για αυτό σήμερα δεν θρηνούμε αλλά πανηγυρίζουμε και υμνούμε τον ταφέντα Κύριο.
Αγαπητοί πατέρες και αγαπητοί αδελφοί, η πάντων ζωή εν τάφω!
Απόψε, Μεγάλη Παρασκευή όλοι μας ας το ομολογήσουμε. Ο επιτάφιος που περιφέρουμε δεν μας θυμίζει έναν νεκρό στον τάφο. Μας θυμίζει τον εκούσιο θάνατο του Χριστού μας και την ταφή του που μας χάρισαν και μας χαρίζουν Ανάστασι, ζωή, αφθαρσία, αιωνιότητα. Όλοι μας απόψε ας δοξάσουμε τον Κύριό μας για την αγάπη του και τη θυσία του.
Η φετινή Μεγάλη Παρασκευή ας θερμάνη την πίστη μας και ας αναζωπυρώσουμε  την ομολογία μας.
Μην επηρεαζόμαστε από τις φωνούλες κάποιων οι οποίοι στηριζόμενοι στη θόλωσί τους, στον σκοτισμό τους και στην πρόσκαιρη επιφάνειά τους αμφισβητούν τον Χριστό μας, την θεότητά του, την προσφορά του, τη σωτηρία μας. Να λυπούμαστε όλους αυτούς. Να θρηνούμε για το κατάντημά τους. Ο Χριστός ο Εσταυρωμένος ο ταφείς και Αναστάς είναι ο Ζων Θεός, ο Ζων Χριστός της ιστορίας, ο Θεός που είναι ριζωμένος στις καρδιές μας. Αλλοίμονο από εκείνους που τον αρνούνται, τον πολεμούν ή για τα συμφέροντα τα φθαρτά ντρέπονται να τον ομολογήσουν.
Όρθιοι, αλύγιστοι, δυνατοί, τολμηροί, ομολογηταί ας ζούμε το θέλημα Του για να μη μείνουμε στη φθορά και τον αιώνιο θάνατο, αλλά να ζήσουμε αιώνια μαζί με τον Αναστάντα.
Καλή Ανάστασι!»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου