Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Το 6ο Τεύχος του Περιοδικού



Από της αναρρήσεώς του στον επισκοπικό θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς πραγματοποίησε τα Εγκαίνια 10 Ιερών Ναών και Παρεκκλησίων. Το 6ο τεύχος (Απρίλιος – Μάιος – Ιούνιος 2008) του Περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ», αφιερώνεται στην τελετή των Εγκαινίων.

Στο αφιέρωμα θα διαβάσετε κείμενα: α) του Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Παναγιώτη Σκαλτσή με τίτλο «Η Τελετή των Εγκαινίων», β) την επίκαιρη ομιλία που πραγματοποίησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Παύλος κατά τον Εσπερινό των Εγκαινίων του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Νεαπόλεως και γ) την ομιλία που πραγματοποίησε ο λόγιος αγιορείτης ιερομόναχος π. Γρηγόριος κατά την θεία Λειτουργία των Εγκαινίων του Ιερού Παρεκκλησίου Αγίων Αποστόλων Θέρμου. Επίσης παρατίθεται αναλυτικό φωτορεπορτάζ από τις τελετές των Εγκαινίων που πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς.

Στη στήλη της θεολογίας θα διαβάσετε ένα κείμενο του Λεωνίδα Ουσπένσκυ με τίτλο «Η εικόνα στο φως της Ορθόδοξης ερμηνείας – Οι Πασχαλινές ορθόδοξες εικόνες».

Στη στήλη εορταστικά δημοσιεύονται δύο κείμενα: α) του θεολόγου και Λυκειάρχου κ. Ιωάννη Κωστάκη με τίτλο «Η “βρώσις” και το “έργον” του Χριστού» και β) του θεολόγου – φιλολόγου κ. Κωνσταντίνου Δημοπούλου με τίτλο «Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας».

Στην ενότητα διδαχές δημοσιεύεται ένα κείμενο του αρχιμ. Αθηναγόρα Καραμαντζάνη με τίτλο «Το χάρισμα των ολίγων».

Στη στήλη της ιστορίας θα διαβάσετε ένα κείμενο του πρ. Δημάρχου Μεσολογγίου, Αντιπτεράρχου ε.α. κ. Γεωργίου Πρεβεζάνου με τίτλο «Η απελευθέρωση του Μεσολογγίου – 2 Μαΐου 1829».

Στη νέα στήλη εις μνημόσυνον γίνεται αναφορά σε τρεις ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως που έφυγαν από κοντά μας το περασμένο διάστημα, τον π. Δημήτριο Μπεκατώρο, τον π. Γεώργιο Τσόλκα και τον π. Δημήτριο Ξυγκά.

Στη στήλη της βιβλιοπαρουσίασης παρουσιάζεται η Ελληνική Πατρολογία του J. P. Migne, την έκδοση της οποίας ολοκλήρωσε το Κέντρο Πατερικών Εκδόσεων με την επιμέλεια του πρωτ. Ιωάννου Διώτη.

Η ύλη του τεύχους ολοκληρώνεται με ένα κείμενο της Γυμνασιάρχου κας Μαρίας Σκαβάρα για το έργο και τον ρόλο της γυναίκας μέσα στην Εκκλησία και τέλος με τις δραστηριότητες και την επικαιρότητα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου