Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Το 4ο Τεύχος του Περιοδικού


Το 2007 συμπληρώθηκαν 1600 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και το Οικουμενικό Πατριαρχείο αφιέρωσε το έτος αυτό στην μεγάλη αυτή μορφή της Εκκλησίας μας. Το 4 τεύχος (Οκτώβριος – Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2007) του Περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ», αφιερώνεται στον ιερό Χρυσόστομο.

Στο αφιέρωμα δημοσιεύονται κείμενα: α) του ιεροκήρυκος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών αρχιμ. Χρυσοστόμου Παπαθανασίου «Ο Ιερός Χρυσόστομος – Διδάσκαλος, Ιερουργός, Ποιμένας», β) του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου αρχιμ. Επιφανίου Καραγεώργου «Ο Χρυσόστομος και η μέλλουσα κρίση – Η συμβολή του ιερού Χρυσοστόμου στην εσχατολογική προβληματική της αρχαίας Εκκλησίας», γ) του θεολόγου – Λυκειάρχου κ. Ιωάννου Κωστάκη «Τα αγαθά της Πίστεως – Από τις διδαχές του Ιερού Χρυσοστόμου» και δ) του θεολόγου – φιλολόγου κ. Κωνσταντίνου Δημοπούλου «Η πλεονεξία κατά τον Ιερό Χρυσόστομο».

Στην ενότητα εορταστικά θα βρείτε δύο κείμενα: α) του θεολόγου κ. Λάμπρου Σκόντζου «Αναγκαιότητα της Ενανθρωπήσεως του Θεού Λόγου» και β) του μακαριστού Παύλου Ευδοκίμωφ «Η εικόνα της Βαπτίσεως του Κυρίου».

Στη στήλη της ιστορίας δημοσιεύεται ένα κείμενο του ιεροκήρυκος αρχιμ. Αυγουστίνου Ανδριτσοπούλου για τον Μακεδονικό Αγώνα.

Στην ενότητα διδαχές δημοσιεύεται απομαγνητοφωνημένη η ομιλία που πραγματοποίησε ο αγιορείτης ιερομόναχος Βενέδικτος Νεοσκητιώτης στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αγρινίου.

Στη στήλη της θεολογίας δημοσιεύεται η δεύτερη συνέχεια του άρθρου του Επίκουρου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Βασιλείου Τσίγκου με τίτλο «Ο ανακαινισμός του “όλου” ανθρώπου».

Στη νέα στήλη της βιβλιοπαρουσίασης παρουσιάζονται τρία βιβλία: α) το νέο βιβλίο του κ. Ηλία Μάκου «Φτερωτός Άγγελος», από τις Εκδόσεις Αρμός για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρό Σεβαστιανό, β) η νέα έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας με τίτλο «Ψαλώ τω Θεώ μου έως υπάρχω…» που αποτελεί συλλογή ύμνων και τραγουδιών και γ) τα ημερολόγια τοίχου και τσέπης της Ιεράς Μητροπόλεως για το νέο έτος 2008.

Η ύλη του τεύχους εμπλουτίζεται με ένα κείμενο του Πατριαρχικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Χονγκ Κονγκ και Άπω Ανατολής αρχιμ. Κωνσταντίνου Τσίλη για την Ιεραποστολή στον κόσμο της Ανατολής, καθώς και με ένα απόσπασμα από την ομιλία που πραγματοποίησε στη Σχολή Γονέων η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών κα Βασιλική Γκρέκα – Σπηλιώτη με θέμα «Η διατροφή και η πρόληψη του καρκίνου».

Το τεύχος ολοκληρώνεται με μια αναφορά στην Έκθεση Εικόνων από τα Επτάνησα που πραγματοποιήθηκε στην Πινακοθήκη «Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου», υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και τις κυριότερες από τις δραστηριότητες και την επικαιρότητα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου