Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Το 2ο Τεύχος του Περιοδικού


Στις 2 Ιουνίου 2007 η Εκκλησία της Αλβανίας παραχώρησε στην τοπική μας Εκκλησία απότμημα του ιερού λειψάνου του εφόρου και προστάτου της Ιεράς μας Μητροπόλεως, Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Το ιερό λείψανο μετέφερε αυτοπροσώπως ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος και το υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς. Η επίσημη υποδοχή πραγματοποιήθηκε με κάθε λαμπρότητα το Σάββατο 2 Ιουνίου στην ομώνυμη Ιερά Μονή του Αγίου στη γενέτειρα του, το Μέγα Δένδρο Θέρμου.

Στο μεγάλο και ιστορικό αυτό γεγονός, για την τοπική μας Εκκλησία, αφιερώνεται το 2ο τεύχος (Απρίλιος – Μάιος – Ιούνιος 2007) του Περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ».

Στο αφιέρωμα με γενικό τίτλο «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός – Ο Άγιος επιστρέφει» περιλαμβάνεται εκτενές ρεπορτάζ από την υποδοχή και όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν προς τιμήν του Αγίου Κοσμά, αλλά και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου. Επίσης περιλαμβάνεται η εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας που αναγνώσθηκε στους Ιερούς Ναούς σχετικά με το ιστορικό αυτό γεγονός, καθώς και η προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου προς τον Μακαριώτατο, κατά την επίσημη υποδοχή, και αποσπάσματα από τις αντιφωνήσεις του Μακαριωτάτου, τόσο κατά την υποδοχή, όσο και κατά την Αρχιεπισκοπική Θεία Λειτουργία της Κυριακής 3 Ιουνίου. Το αφιέρωμα κλείνει με δύο κείμενα: α) της Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίου Κοσμά μοναχής Ευθυμίας με τίτλο «Τα πραγματικά χαρακτηριστικά της μορφής του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού» και β) του Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Βασιλείου Τσίγκου με τίτλο «Πίστη και ζωή στις Διδαχές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού».

Στη στήλη λατρευτικά δημοσιεύεται απομαγνητοφωνημένη η ομιλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. κ. Αναστασίου κατά την Αρχιεπισκοπική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά Αιτωλού την Κυριακή 3 Ιουνίου.

Στη στήλη εορταστικά θα διαβάσετε ένα κείμενο του θεολόγου – φιλολόγου κ. Κωνσταντίνου Δημοπούλου με τίτλο «Το Αναστάσιμο Μήνυμα».

Στην ενότητα της αγιολογίας δημοσιεύεται η επίκαιρη ομιλία που πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Κοσμάς στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου, κατά την λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου Χριστοφόρου (9 Μαΐου). Επίσης δημοσιεύεται και μια παλαιότερη ομιλία του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Θεοκλήτου στις εορτές του Αγίου Χριστοφόρου τον Μάιο του 1993.

Στη στήλη της ιστορίας θα διαβάσετε δύο κείμενα: α) του ιεροκήρυκος αρχιμ. Αυγουστίνου Ανδριτσοπούλου με τίτλο «Μάρτυρες της Ελευθερίας – Ρήγας Βελεστινλής» και β) του θεολόγου κ. Λάμπρου Σκόντζου με τίτλο «Ο αδιάρρηκτος σύνδεσμος Ελληνισμού και Χριστιανισμού».

Η ύλη του περιοδικού ολοκληρώνεται με άλλα δύο κείμενα: α) του ιεροκήρυκος αρχιμ. Χριστοφόρου Μυτιλήνη με τίτλο «Η ημέρα της Πεντηκοστής - Παράκλητε αγαθέ χάρισε μας μετάνοια» και β) του ιεροκήρυκος αρχιμ. Παύλου Ντανά «Περί αυτομεμψίας»

Τέλος παρατίθενται οι δραστηριότητες – όπου γίνεται αναλυτική αναφορά στη διοργάνωση και τη φιλοξενία από την Ιερά Μητρόπολή μας, του Α’ Θεολογικού Συνεδρίου Μεταπτυχιακών Φοιτητών του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, με γενικό θέμα «Εκκλησία και Κοινωνία» – και η επικαιρότητα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου