Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Ο Εσπερινός του Αγίου Χριστοφόρου στο Αγρίνιο

 



Με την ακολουθία του πανηγυρικού τρισαρχιερατικού Εσπερινού άρχισαν σήμερα, Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του πολιούχου της πόλεως του Αγρινίου, Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου.

Την φετινή πανήγυρη λαμπρύνουν με την παρουσία τους, προσκεκλημένοι του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο κατά τον Εσπερινό, που τελέσθηκε στον περικαλλή νέο Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου.

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός προσφωνώντας του Αγίους Αρχιερείς τους ευχαρίστησε θερμά για την συμμετοχή τους στην πανήγυρη του Αγίου Χριστοφόρου, λέγοντας ότι η πόλη του Αγρινίου χαίρει χαρά μεγάλη, καθώς εορτάζει τον ένδοξο στρατιώτη του Χριστού, τον κραταιό προστάτη και πολιούχο της, τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Χριστοφόρο και προσευχόμαστε σε εκείνον να σκέπει και να φρουρεί την πόλη μας, να ευλογεί και να αγιάζει τους κατοίκους της και να αναδεικνύεται πρεσβίτης θερμός και ακαταίσχυντος προς όλους μας.

Ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε τρεις νέους αναγνώστες τους μαθητές Λάμπρο Δρακόπουλο, Κοσμά Παναγιωτόπουλο και Αναστάσιο Γκιάφη, στους οποίους ευχήθηκε να διακονούν το ιερό Αναλόγιο, τον Επίσκοπο τους και την Εκκλησία με φόβο και ζήλο Θεού και να έχουν πρόοδο στη ζωή τους.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος ανέλυσε τρία χαρακτηριστικά γνωρίσματα του βίου του Αγίου Χριστοφόρου. Τόνισε ότι ο Άγιος κινούνταν στη ζωή του, με βάση τη δικαιοσύνη του Θεού, για αυτό και υπερασπίστηκε τους χριστιανούς και εναντιώθηκε στις βίαιες συμπεριφορές των ειδωλολατρών.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό του γνώρισμα ήταν η ειρήνη. Αφέθηκε στην αγάπη και στη χάρη του Χριστού και η ύπαρξή του γέμισε με την ειρήνη του Θεού που την προσέφερε και σε όλους τους ανθρώπους.

Το τρίτο στοιχείο που χαρακτηρίζει τον Άγιο Χριστοφόρο ήταν η μεγαλοκαρδία του. Ενωμένος με τον Θεό προσέφερε και προσφέρει την αγάπη του Θεού σε όσους κοινωνούν μαζί του.

Και τα τρία αυτά στοιχεία είναι κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα όλων των Αγίων και ταυτόχρονα ζητούμενα για όλους μας, τόνισε ο Σεβασμιώτατος και ευχήθηκε να κατανοήσουμε την ευθύνη μας, ενώπιον του Αγίου Χριστοφόρου και να αναλογιστούμε πώς θα οικειοποιηθούμε και εμείς την δικαιοσύνη, την ειρήνη και την μακροθυμία του Θεού για να απολαύσουμε την παρουσία του Αγίου Πνεύματος στη ζωή μας.

Στην Ακολουθία του Εσπερινού συμμετείχε ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων  και πλήθος κόσμου.

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την ακολουθία του Εσπερινού στον ακόλουθο σύνδεσμο    https://photos.app.goo.gl/cLtURcqrhTPi5w9j9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου