Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Η εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης στο Αγρίνιο

 


Στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης, που βρίσκεται στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Αγρινίου τελέσθηκε σήμερα, Παρασκευή 5 Μαΐου 2023 η Ακολουθία του Όρθρου και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Κατά την απόλυση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός τέλεσε Αρτοκλασία υπέρ των μελών του Συνδέσμου Αποστράτων των Σωμάτων Ασφαλείας Αγρινίου.

Στην σύντομη προσφώνησή του αναφέρθηκε στην Αγία Μεγαλομάρτυρα Ειρήνη, λέγοντας ότι κάθε άνθρωπος που διαβάζει τη ζωή και το μαρτύριό της βιώνει την έκπληξη για το πώς μια νεαρή κοπέλα αντιμετώπισε τα φοβερά μαρτύρια που υπέστη, πώς θυσίασε τον πλούτο, την άνεση και το λαμπρό μέλλον της για να αφιερωθεί στον Χριστό και εν τέλει πώς αντιμετώπισε με μοναδική γενναιότητα τον μαρτυρικό θάνατο.

Η απάντηση κρύβεται πίσω από μια και μόνο λέξη, την λέξη πίστη τόνισε ο Σεβασμιώτατος, λέγοντας ότι η πίστη είναι δωρεά του Θεού, με την οποία ο άνθρωπος ξεπερνά τα όριά του, γίνεται δοχείο της Χάριτος του Θεού, υπερβαίνει τις δυνάμεις του, γίνεται οπλίτης και στρατιώτης του Χριστού. Έτσι και η Αγία Ειρήνη με την πίστη της στον Χριστό έλαβε με σθένος την απόφαση να αφιερωθεί σε Αυτόν, κατόρθωσε με θάρρος να αντέξει τα βασανιστήρια που υπέστη και με απαράμιλλη τόλμη να βιώσει τον μαρτυρικό θάνατο.

Αναφερόμενος στα μέλη του Συνδέσμου Αποστράτων των Σωμάτων Ασφαλείας Αγρινίου τόνισε ότι εκφράζουμε σε όλους τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας για την προσφορά τους στην κοινωνία. Διακρίθηκαν για τον ζήλο και την προσήλωση τους στην υπηρεσία τους και παρότι τώρα ανήκουν στις τάξεις των Αποστράτων η εμπειρία, η σοφία τους και όσα έζησαν αποτελούν πηγή έμπνευσης και διδάσκουν τους νεωτέρους.

Ολοκληρώνοντας ευχήθηκε η Αγία Ειρήνη να χαρίζει το πολυπόθητο αγαθό της ειρήνης και προέτρεψε τους πιστούς να προσεύχονται να επικρατήσει η ειρήνη στην καρδιά μας, στην κοινωνία μας, σε όλα τα έθνη και ιδιαίτερα εκεί όπου χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου, όπως στην Ουκρανία, σκορπούν τον θάνατο και ματώνουν τις καρδιές μας. Ας προσευχηθούμε να επικρατήσει η λογική και να πάψει ο πόλεμος, να σταματήσουν να υπάρχουν τα αμέτρητα θύματα, οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες, τα ορφανά και οι χήρες και να επικρατήσει αυτό για το οποίο η Εκκλησία μας εύχεται σε κάθε ιερά ακολουθία «ἡ εἰρήνη τοῦ σύμπαντος κόσμου».

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός και Μάριος Σαλμάς, Αντιδήμαρχοι, Πολιτευτές, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας κ. Δημήτριος Γαλαζούλας, ο Διοικητής Π.Υ. Αγρινίου Αντιπύραρχος κ. Ευστράτιος Πετράκης, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συνδέσμου Αποστράτων των Σωμάτων Ασφαλείας Αγρινίου και αντιπροσωπεία μαθητών του 4ου Γυμνασίου Αγρινίου.

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο   https://photos.app.goo.gl/oTvD1snJvGREA15f6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου