Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Το Αγρίνιο υποδέχθηκε την Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Ξενιάς

 


Α’ Χριστοφόρεια 2023


Σε κλίμα πνευματική χαράς και ευφροσύνης η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και η πόλη του Αγρινίου υποδέχθηκαν την εφέστιο Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Ξενιάς, από την ομώνυμη Ιερά Μονή Κάτω Ξενιάς, της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, το απόγευμα της Τρίτης 2 Μαΐου 2023.

Της επίσημης υποδοχής, που πραγματοποιήθηκε στα προπύλαια του νέου Ιερού Ναού του Αγίου Χριστόφορου, πολιούχου του Αγρινίου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, επικεφαλής του Ιερού Κλήρου, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και του χριστεπωνύμου λαού. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου και τμήμα του Χορευτικού της ΚΕΠΑ Δήμου Αγρινίου, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές.

Ακολούθησε Δοξολογία και η ακολουθία του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού.

Το Ιερό Θησαύρισμα μετέφερε, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, ο πανοσιολογιώτατος αρχιμ. Σεραφείμ Κοντακτσής, ο οποίος κατά την προσφώνησή του ανέφερε ότι: «Με μεγάλη χαρά βρισκόμαστε σήμερα ανάμεσα σας, στον ευλογημένο τόπο σας, με τον οποίο μας συνδέουν πλέον στενότατοι δεσμοί πνευματικής αγάπης και αδελφική συμπόρευσης. Ένας δικός μας άνθρωπος έχει γίνει πια δικό σας, πατέρας και Επίσκοπος σας. Για τούτο και εμείς σας αισθανόμαστε αδελφούς και συνοδοιπόρους στον δρόμο του κοινού πνευματικού αγώνος του αγιασμού, μέσα στη Χάρη του Αναστάντος Χριστού.

Αυτή η πνευματική μας συγγένεια, μας έφερε στην ευλογημένη επαρχία σας, που έχουμε πλέον στην καρδιά μας ως δικό μας τόπο. Μας έφερε για να σας κομίσουμε ένα σπουδαίο πνευματικό κειμήλιο της τοπικής μας Εκκλησίας, την Παναγία μας Ξένια. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Ιγνάτιος, ανταποκρινόμενος στην παράκληση του προσφιλούς μας Επισκόπου σας ευλόγησε αυτή την ολιγοήμερη «μετοίκηση» της Παναγίας μας, από το θρόνο της, στην ομώνυμη Μονή της Επαρχίας μας, σε σας, που είστε το εκλεκτό ποίμνιο ενός εκλεκτού Ποιμένος, ο οποίος τόσο την αγάπησε, την διακόνησε και την ευλαβείται».

Ο π. Σεραφείμ αναφέρθηκε στην ιστορία της Ιεράς Εικόνας, που χάνεται στα βάθη των αιώνων και οι μαρτυρίες για αυτήν επιβεβαιώνουν μία θαυματουργική διαδρομή, μέσα στο χρόνο και μίλησε για τα πολλά θαύματα και τις ευεργεσίες της Κυρίας Θεοτόκου τονίζοντας ότι: «Όταν η δική σας ευσέβεια σας φέρει μπροστά της, σας παρακαλώ, με ταπείνωση και ευγνωμοσύνη να αντικρύσετε την υπερκόσμια μάτια της. Το χέρι του αγιογράφου που, σύμφωνα με την παράδοση είναι ο Ευαγγελιστής Λουκάς, αξιώθηκε να απεικονίσει τη μητρική τρυφερότητα της Μητέρας όλων των ανθρώπων, αλλά και την ελπίδα, που μόνο αυτή μπορεί να προσφέρει, Αυτή η Μητέρα του Αρχηγού της Ελπίδας και της Σωτηρίας.

Καταλήγοντας ανέφερε: «Σήμερα στέκεται ανάμεσά σας, στον ευλογημένο τόπο σας και στον άγιο τούτο Ναό, με την ταπεινή αγάπη, την αρετή, την υπομονή και την αγιότητά της. Προσκυνώντας το πολύτιμο αυτό κειμήλιο, που έχει διασώσει μέσα στους αιώνες την παναγία Μορφή της θα αντλήσετε και σείς από τις αρετές της και θα ξεδιψάσετε από τη χάρη της, για να την έχετε όπλο, εφόδιο και στήριγμα στον αγώνα σας!»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, κατά την αντιφώνησή του, εμφανώς συγκινημένος ανέφερε ότι: «Χαίρει και αγάλλεται σήμερα η πόλις του Αγρινίου, καθώς υποδέχεται την περίπυστο καί περιάκουστο Εικόνα της Παναγίας Ξενίας!  Χαίρει και αγάλλεται η Ενορία του Αγίου Χριστόφορου, καθώς για πρώτη φορά υποδέχεται τούτο το θαυματουργό θεομητορικό Εικόνισμα, υποδέχεται την προστάτιδα και έφορο της Μαγνησίας και ολόκληρης της Θεσσαλίας.

Υποδεχόμαστε, σήμερα, την Παναγία και την ενθρονίζουμε στο κέντρο τούτου του περικαλλούς και καλλιμάρμαρου Ιερού Ναού, για να είναι εκείνη που θα συνεορτάσει μαζί μας, την ιερά μνήμη του προστάτου και πολιούχου μας, Αγίου Χριστοφόρου. Θα είναι η πνευματική Οικοδέσποινα για μια ολόκληρη εβδομάδα. Θα είναι η στοργική Μητέρα, που θα υποδέχεται καθημερινά τα πλήθη των πιστών για να τα φιλοξενήσει στην μητρική της αγκάλη, να τα σκεπάσει με το θεομητορικό της ωμοφόριο, να γίνει η καταφυγή, η μεσιτεία, η πρεσβεία για όλους του πιστούς, αλλά και η γέφυρα, μέσα από την οποία οι προσευχές τους θα ανέλθουν στον ουρανό».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε: «Πιστέψετε με, αδελφοί μου, η ευλογία που θα επισκιάσει από σήμερα και για μία ολόκληρη εβδομάδα την πόλη μας θα είναι υπέρ πάντα νουν υπερέχουσα. Θα είναι μία ευλογία την οποία ο άνθρωπος δεν θα μπορεί να εξηγήσει με τη δύναμη της λογικής του, αλλά μόνο με τη θέρμη της πίστης του, γιατί αυτό το ιερό Εικόνισμα μεταφέρει, όπως ακούσαμε, ανεκλάλητους στεναγμούς εποχών και ιστορικών περιόδων, μεταφέρει ολάκερο τον πόθο και την αγάπη ενός λαού που την υποδέχθηκε στους κόλπους του και την ανέδειξε προστάτιδα και Έφορό του».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, την Καθηγούμενη Γερόντισσα Νυμφοδώρα και την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής για την θετική ανταπόκριση στην μεταφορά της Ιεράς Εικόνας, αλλά και τον π. Σεραφείμ Κοντακτσή για τον κόπο και την επιμέλεια της μεταφοράς της. Εξέφρασε την καρδιακή του επιθυμία να είναι η Παναγία η Ξενιά, η πρώτη Θεομητορική Εικόνα που θα συνεορτάσει με τον πολιούχο του Αγρινίου, τον άγιο Χριστόφορο, εγκαινιάζοντας πλέον το έθιμο του συνεορτασμού της μνήμης του Αγίου, με μια θαυματουργή Εικόνα της Κυρίας Θεοτόκου.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε ότι: «θα φιλοξενήσουμε την Παναγία την Ξενιά, μέσα στη καρδιά μας και εκείνη θα ξενίσει με τα θαύματα της όλους εμάς, όπως το πράττει αιώνες τώρα, αφού η Ξενιά με τα θαύματά της ξενίζει τους πιστούς, αφού ανατρέπει τους νόμους της φύσης και προσφέρει την χαρά την ώρα της θλίψης, την ίαση στη στιγμή της ασθένειας, τον γλυκασμό στην εμπειρία του πένθους. Γίνεται συνοδίτης και συνοδοιπόρος για αναρίθμητους πιστούς, εκ της Ελλάδος και εκ της αλλοδαπής, οι οποίοι την αναγνωρίζουν ως την φιλόστοργο Μητέρα που με την παρουσία και την παρρησία της, διατρανώνει προς όλους, ότι ο κάθε πιστός έχει την Παναγία μας στήριγμα και καταφυγή της ζωή του».

Η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει στο Ναό προς προσκύνηση και ευλογία των πιστών, μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων, στις 10 Μαΐου 2023, ενώ καθημερινά θα τελούνται ιερές ακολουθίες. Ο Ιερός Ναός θα παραμένει ανοικτός από τις 07.00’ το πρωί έως και τις 10.00’ το βράδυ.

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο   https://photos.app.goo.gl/PkjMdLBCW5572cRw6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου