Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Μια ακόμη πρωτότυπη εκδρομή για το Κατηχητικό μας

 


Με την ευχή και ευλογία Του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ και την συνοδεία του εφημερίου π. Οδυσσέα Κυρόσιμου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Μαΐου 2023 η εκδρομή του Κατηχητικού της ενορίας Αγίου Αθανασίου Αμφιλοχίας.

Παρά το γεγονός ότι είχαμε τονίσει πως πρόκειται για μια ακόμη πρωτότυπη εκδρομή, η συμμετοχή των παιδιών δεν ήταν η αναμενόμενη και αυτό ίσως οφείλεται στο ότι είχαμε επιλέξει ως προορισμό τα Ιωάννινα, μια πόλη που είχαν επισκεφτεί πολλές φορές τα παιδιά, είτε με σχολικές εκδρομές είτε ιδιωτικά με τους γονείς τους.

Ξεκινήσαμε λοιπόν από την Αμφιλοχία στις 8 π.μ. και μιάμιση ώρα αργότερα φτάσαμε στο Κέντρο Ανακύκλωσης Ιωαννίνων, ένα καταπληκτικό έργο το οποίο κατασκευάστηκε πρόσφατα από την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και τον Δήμο Ιωαννιτών, εγκαινιάστηκε δε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον Ιούλιο του 2022. Είναι γνωστή σε όλους η ευαισθησία Του Οικουμενικού Πατριάρχη για τα θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και για το λόγο αυτό προσκλήθηκε να εγκαινιάσει το κέντρο αυτό που φέρει και το όνομά Του αυτοπροσώπως.

Στο κέντρο ανακύκλωσης μας υποδέχθηκαν ο Αντιδήμαρχος κ. Πήχας, ο κ. Χαρίτος και η κ. Βασιλική η οποία μας έκανε και την υπέροχη ξενάγηση στους χώρους του κέντρου, ενώ κατά την προβολή του σχετικού βίντεο έκανε καίριες επισημάνσεις και ακολούθησε ζωντανός διάλογος με ερωταποκρίσεις μεταξύ της κ. Βασιλικής, των παιδιών και των γονέων τους. Τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς εντυπωσιάστηκαν από το πλήθος των άγνωστων πληροφοριών και όχι απλώς εξεπλάγησαν αλλά κυριολεκτικά «σοκαρίστηκαν» από όσα είδαν και άκουσαν για την μόλυνση του περιβάλλοντος από τα πλαστικά που δεν ανακυκλώνονται, αλλά και τις επιπτώσεις που έχει η μόλυνση αυτή στην φύση, στα ζώα και τον άνθρωπο. Έπειτα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία και την δυνατότητα να ανακυκλώσουν στα ειδικά «περίπτερα» όλα τα πλαστικά μπουκάλια και τα κουτάκια αλουμινίου που είχαμε μαζί μας γι αυτό το σκοπό. Μετά την ανακύκλωση, τα παιδιά πήρανε τα ανάλογα κουπόνια, τα οποία στη συνέχεια εξαργύρωσαν στο συνεργαζόμενο με το κέντρο ανακύκλωσης Σούπερ Μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος. Κατά την αναχώρησή μας από το κέντρο τα παιδιά έλαβαν ένα πολύ όμορφο έντυπο, που ήταν ΕΠΑΙΝΟΣ για την πράξη τους. Φεύγοντας από το κέντρο ανακύκλωσης, μικροί και μεγάλη είχαμε κάνει την γενική διαπίστωση ότι το κέντρο αυτό επιτελεί σπουδαιότατο έργο, τόσο στον τομέα της ανακύκλωσης όσο και στον τομέα της ενημέρωσης για τα θέματα που την αφορούν. Επίσης ήταν εμφανής και διάχυτη η διαπίστωση ότι ωφεληθήκαμε όλοι από την επίσκεψη αυτή και ότι μεταφέροντας τις σχετικές πληροφορίες σε όλους (συμμαθητές για τα παιδιά, φίλους και γνωστούς για τους μεγάλους) πρέπει να τους παρακινήσουμε να επισκεφτούν οπωσδήποτε το κέντρο αυτό, στον τον αύλειο χώρο του οποίου, θαυμάσαμε και τον υπέροχο ναό προς τιμήν του οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού.

Επόμενο σταθμό μας αποτέλεσε το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων, το οποίο στεγάζεται σε ένα υπέροχο παλαιό πέτρινο αρχοντικό και δημιουργήθηκε πρόσφατα με την έμπνευση και καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ.κ. ΜΑΞΙΜΟΥ, εγκαινιάστηκε δε τον Ιούλιο του έτους 2022 από Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Παρά το γεγονός ο υπέροχος αυτός χώρος Πολιτισμού δεν είναι ακόμη επισκέψιμος για το κοινό, με την ευγενή θετική ανταπόκριση του Σεβασμιωτάτου κ. ΜΑΞΙΜΟΥ, άνοιξαν οι πύλες του Μουσείου ειδικά για μας και ξεναγηθήκαμε από τον π. Γρηγόριο στους υπέροχους χώρους του Μουσείου, θαυμάζοντας τους πολύτιμους εκκλησιαστικούς «θησαυρούς», τα θαυμάσια ιερά κειμήλια, αλλά και τις τέχνες που κατά το παρελθόν είχαν μεγάλη άνθηση στα Ιωάννινα.

Κατόπιν συναντηθήκαμε με Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. ΜΑΞΙΜΟ και Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. ΓΑΒΡΙΗΛ, ακούσουμε τα σοφά λόγια Τους, λάβαμε τις ευχές Τους, αλλά είχαμε και την ευκαιρία να φωτογραφηθούμε μαζί Τους.

Έπειτα κατευθυνθήκαμε στο Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων (ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι.) όπου ξεναγηθήκαμε από την κ. Κωνσταντίνα, παρακολουθήσαμε το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό που αναφέρονταν στα χειροποίητα προϊόντα αργυροχοΐας των Ιωαννίνων και τους σπουδαίους τεχνίτες που συνεχίζουν αυτήν την τοπική παράδοση.

Ακολούθως περάσαμε στην διαδραστική αίθουσα όπου αφού αρχικά παρακολουθήσαμε κάποιον τεχνίτη να κατασκευάζει είδη αργυροχοΐας μπροστά στα μάτια μας, στη συνέχεια, είχαμε και εμείς την μεγάλη χαρά να προβούμε σε σχετικές κατασκευές χρησιμοποιώντας τα ειδικά μηχανήματα και εργαλεία που ήταν διαθέσιμα σε όλους γι αυτό το σκοπό.

Πριν την αναχώρησή μας από το ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι. επισκεφτήκαμε το Εκθετήριο του κέντρου, όπου οι 20 συνεργαζόμενοι τεχνίτες εκθέτουν τις υπέροχες δημιουργίες τους.

Ακολούθησε η οφειλόμενη επίσκεψη στον προσκυνηματικό Ιερό Ναό του αγίου Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις, του αγίου με την φουστανέλα, όπου ψάλλαμε όλοι μαζί το «Χριστός Ανέστη» και ασπαστήκαμε την ασημένια λάρνακα με το λείψανο του Αγίου Γεωργίου που αποτελεί «Ιωαννίνων το κλέος και πολιούχον λαμπρόν».

Έπειτα είχαμε αρκετό ελεύθερο χρόνο για φαγητό και περιήγηση στα καταστήματα της πόλης, αλλά και απογευματινό καφεδάκι στον περίφημο «Μώλο» των Ιωαννίνων.

Μετά την αναχώρησή μας από την πόλη των Ιωαννίνων, κατευθυνθήκαμε στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Τσούκας, η οποία χρονολογείται από το 1190 μ.Χ.

Το υπέροχο αυτό πετρόκτιστο μοναστήρι με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες και το απαράμιλλης τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο στο καθολικό του, αναπαλαιώθηκε και συντηρήθηκε τα τελευταία χρόνια και σήμερα αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Ηπείρου. Στο μοναστήρι μας υποδέχτηκε και μας ξενάγησε ο καλοκάγαθος και πολύ εξυπηρετικός Ηγούμενος π. Θωμάς Ανδρέου, ο οποίος συγχρόνως είναι και ο δραστήριος πρωτοσύγκελλος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων. Οι πνευματικοί και αφυπνιστικοί λόγοι του π. Θωμά, μας ωφέλησαν όλους και κυρίως τα παιδιά, τα οποία, κατά προτροπή του π. Θωμά, πάτησαν επάνω στο φίδι και τον σκορπιό που ήταν λαξευμένα στις πλάκες μπροστά από την είσοδο του Καθολικού, «εντελώς άφοβα», διότι ο π. Θωμάς είχε προηγουμένως εξηγήσει στα παιδιά τι σημαίνουν τα λόγια του Κυρίου μας : «Ιδού δίδωμι υμίν την εξουσίαν του πατείν επάνω όφεων και σκορπίων και επί πάσαν την δύναμιν του εχθρού και ουδέν υμάς ου μη αδικήσει».

Μπαίνοντας στον Ιερό Ναό προσκυνήσαμε την θαυματουργή, χαριτόβρυτη και ξακουστή Παναγία της Τσούκας και θαυμάσαμε το ξυλόγλυπτο τέμπλο, τις τοιχογραφίες αλλά και την καθαριότητα και ευταξία του Ναού.

Μετά το καθιερωμένο κέρασμα, λάβαμε την ευχή του π. Θωμά και του π. Αλεξάνδρου και αναχωρήσαμε από το ιστορικό αυτό μοναστήρι.

Τελευταίο σταθμό αποτέλεσε, ο «ιδιωτικός ζωολογικός κήπος» που βρίσκεται στο χωριό Ελληνικό Ιωαννίνων και έχει την επωνυμία «Κτήμα η Ράχη».

Στο κτήμα παρακολουθήσαμε την υπέροχη ξενάγηση του ιδιοκτήτη και δημιουργού κ. Παναγιώτη, ο οποίος με το ξεχωριστό λεπτό χιούμορ του, έκανε τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους πολλές φορές να γελάσουν, ενώ συγχρόνως έδινε τις πολύτιμες πληροφορίες για την καταγωγή και τις ιδιαιτερότητες κάθε ζώου που φιλοξενείται στο κτήμα του.

Θαυμάσαμε λοιπόν και μάθαμε πράγματα, για τις σπανιότατες χήνες τις Χαβάης, για τις πανέμορφες Πάπιες της Κίνας, για τα εκπληκτικής ομορφιάς Παγώνια, για τα παιχνιδιάρικα κουνέλια και λαγουδάκια τα οποία τη νύχτα κάνουν παρέα με τα στρουμφάκια που κρύβονται στην αυλή τους, αλλά και για τον υπέροχο μικρό άλογο, τον «Πέπε», που έκλεψε τις καρδιές όλων μας.

Μετά από την κόπωση της ημέρας γενικά, αλλά και του τελευταίου σταθμού μας ειδικά, ο οποίος είχε αρκετή πεζοπορία, αποτέλεσε για όλους μας, μικρούς και μεγάλους, πολύτιμο καταφύγιο ανάπαυλας και αναψυχής, η Ταβέρνα «Καραμπάς» που βρίσκεται στο χωριό Ελληνικό, όπου ξεκουραστήκαμε και γευθήκαμε τα καλοψημένα σουβλάκια του κ. Καραμπά στον οποίο αφιερώσαμε και την ακόλουθη μαντινάδα :

«Τα ωραία τα σουβλάκια, πούφτιαξε ο Καραμπάς

θα τα συζητάει απόψε, όλος ο Καρβασαράς».

Αμέσως μετά αναχωρήσαμε για την αγαπημένη μας Αμφιλοχία, με ευγνωμοσύνη και πίστη προς Τον Θεό, γεμάτοι από χαρά και πλούσιοι σε γνώσεις από όλα όσα είδαμε και ακούσαμε για πρώτη φορά, δεδομένου ότι αυτή η εκδρομή ήταν σε όλα πρωτότυπη και υποδειγματική, μας έδωσε την ευκαιρία να επισκεφτούμε αξιοθέατα εντελώς άγνωστα και πρωτόγνωρα σε όλους και είναι βέβαιο ότι θα βρεί στη συνέχεια πολλούς μιμητές όπως άλλωστε έχει συμβεί επανειλημμένα και με τις άλλες εκδρομές του Κατηχητικού μας και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ :

Τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ, που μας έδωσε την ευχή και ευλογία Του για την πραγματοποίηση της εκδρομής και συμπαρίσταται ποικιλοτρόπως σε κάθε μας δραστηριότητα.

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. ΜΑΞΙΜΟ και τον Πρωτοσύγκελλό Του π. Θωμά Ανδρέου, που μας άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες όσων ιερών καθιδρυμάτων επισκεφτήκαμε, αλλά και τις καρδιές τους, εφόσον μας υποδέχτηκαν και μας ξενάγησαν με καλοσύνη και αγάπη.

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. ΓΑΒΡΙΗΛ, γνωστό και αγαπητό Ιεράρχη που μας χάρισε το ωραίο Του χαμόγελο και την αγαθή αύρα Του, αλλά και επειδή με χαρά δέχτηκε και εκείνος μαζί με τον οικείο Ιεράρχη να φωτογραφηθεί μαζί μας.

Τον Αντιδήμαρχο Ιωαννίνων κ. Πήχα που ήρθε και μας υποδέχτηκε αυτοπροσώπως στον πρώτο μας σταθμό το κέντρο ανακύκλωσης και μας εξυπηρέτησε σε όλα όσα χρειαστήκαμε, καθώς επίσης και όλους τους υπευθύνους του κέντρου ανακύκλωσης, ιδιαιτέρως δε τον κ. Χαρίτο και την κ. Βασιλική που μας ξενάγησε.

Τον π. Γρηγόριο που μας υποδέχτηκε με καλοσύνη και αγάπη στο Εκκλησιαστικό Μουσείο και μας ξενάγησε με λόγια ουσιώδη και ωφέλιμα, σύντομα και περιεκτικά.

Τις κυρίες Κωνσταντίνα και Δήμητρα που μας υποδέχτηκαν και μας ξενάγησαν στο ΚΕΠΑΒΙ, καθώς επίσης τον τεχνίτη κ. Χρήστο που προέβη σε κατασκευή μπροστά στα μάτια μας.

Τον νεωκόρο του προσκυνηματικού Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, που μας υποδέχτηκε και μας εξυπηρέτησε με πολλή αγάπη.

Τους πατέρες Θωμά και Αλέξανδρο για την αγάπη τους και την φιλοξενία τους στην Ιερά Μονή Τσούκας.

ΚΑΙ τέλος, τον κ. Παναγιώτη που άνοιξε ειδικά για μας το «Κτήμα η Ράχη» και μας ξενάγησε με τρόπο χαριτωμένο και ξεχωριστό.

Προσωπικά ευχαριστώ όλα τα παιδιά του Κατηχητικού της ενορίας μας και συγχαίρω τους γονείς τους που τα οδηγούν στην αγία μας Εκκλησία και επιθυμούν τα παιδιά τους να γνωρίσουν Τον μόνο αληθινό θεό και μόνο ειλικρινή φίλο και συνοδοιπόρο στη ζωή τους, Τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.

Ήταν πραγματικά μια ακόμη πρωτότυπη εκδρομή για το Κατηχητικό μας.

Η Κατηχήτρια

Μαρία Κυρόσιμου

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο    https://photos.app.goo.gl/RfnPaRxJrjQ2jCte6


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου