Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Η Εορτή της Συνάξεως του Τιμίου Προδρόμου στα Σιταράλωνα Τριχωνίδος

 

Το χωριό Σιταράλωνα Τριχωνίδος, την γενέτειρα του Αγίου Καλλινίκου, Επισκόπου Εδέσσης του Αιτωλού, επισκέφθηκε το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος και τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο ενός νέου Ενορίτου, ο οποίος έχασε την ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα.

Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στον Τίμιο Πρόδρομο, αναλύοντας τρία χαρακτηριστικά του γνωρίσματα. Ο Τίμιος Πρόδρομος αφιέρωσε όλη τη ζωή του στην εφαρμογή του Νόμου του Θεού και στην επιτέλεση του έργου της προετοιμασίας για την έλευση του Χριστού. Υπήρξε ασυμβίβαστος απέναντι στην αμαρτία, με απαράμιλλο θάρρος και τόλμη, αλλά ταυτόχρονα και ένας φλογερός ιεραπόστολος, περιοδεύοντας και κηρύσσοντας την Βασιλεία των Ουρανών. Ήταν έντιμος απέναντι στον Θεό και στους ανθρώπους, γι’ αυτό και η Εκκλησία τον ονομάζει Τίμιο.

Συνοψίζοντας, ευχήθηκε να παραμείνουμε σταθεροί εφαρμόζοντας στη ζωή μας τις αρχές και το παράδειγμα του Τιμίου Προδρόμου. Να είμαστε τίμιοι απέναντι στο Θεό και τους ανθρώπους, να εφαρμόζουμε τις εντολές του Θεού και να εμπιστευόμαστε το θέλημα Του στη ζωή μας, έχοντας την βεβαιότητα, ότι τα πάντα τα καθοδηγεί Εκείνος.

Αναφερόμενος στο πένθος της Ενορίας, για τον αείμνηστο Φώτη, είπε ότι: «Σήμερα προσήλθα για να προσευχηθώ μαζί σας για τη συμπλήρωση σαράντα ημερών από τον αδόκητο θάνατο του Φώτη, ενός δικού σας παιδιού, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο και αναχώρησε ξαφνικά από τη ματαιότητα του κόσμου τούτου. Θέλω να σας παρακαλέσω να συνεχίσετε να προσεύχεστε για εκείνον. Ξέρω ότι ο πόνος είναι δυσβάσταχτος. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος πόνος από το να αναχωρεί πρόωρα ένα παιδί πριν τους γονείς του, ένα εγγόνι πριν τους παππούδες και τις γιαγιάδες του. Όταν όμως αφήσουμε τον πόνο μέσα μας, χωρίς την προσευχή, τότε αυτός θεριεύει και γίνεται ένας κακός σύμβουλος. Όταν συνδυάσουμε τον πόνο με την προσευχή τότε μειώνεται, και η δική μας αδυναμία να το αντέξουμε συναντά σιγά-σιγά την δύναμη του Θεού, ο οποίος, δια πρεσβειών της Παναγίας Μητέρας Του, παραμυθεί τους πενθούντας και φέρει τον γλυκασμό μέσα στις πικραμένες και πονεμένες καρδιές».





Επίσης, αναφέρθηκε στον Άγιο Καλλίνικο, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε σε αυτό το χωριό, υπογραμμίζοντας, ότι: «όπως όλοι οι Άγιοι, έτσι και αυτός, όλως ιδιαιτέρως προσεύχεται για τον τόπο του, για τους συντοπίτες του∙ προστατεύει τον τόπο του και έρχεται ολοζώντανος να συμπαρασταθεί σε έκτακτες περιστάσεις και γεγονότα, όπως αυτό, αρκεί οι άνθρωποι να τον επικαλούνται».

Μετά την Θεία Λειτουργία και το Ιερό Μνημόσυνο συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας και μέλη της Επιτροπής για την ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Καλλινίκου. Επισκέφθηκαν τον χώρο που πρόκειται να ανεγερθεί ο Ναός και συζήτησαν διάφορα θέματα.

Ο Σεβασμιώτατος και στους Ενορίτες και στα μέλη της Επιτροπής τόνισε την αναγκαιότητα να κινητοποιηθούν όλοι μαζί, Εκκλησία, Δήμος, Ενορίτες, Τοπικοί Φορείς για να αναδείξουν αυτόν τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο σύγχρονος και μεγάλος αυτός Άγιος. «Να κάνουμε τα πάντα για να προβάλλουμε αυτή την περιοχή, να προβάλλουμε τις αλήθειες και την διδασκαλία του Αγίου και αυτές οι προσπάθειες θα επιστεγαστούν με την ανέγερση του Ιερού Ναού», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την Θεία Λειτουργία στον ακόλουθο σύνδεσμο  https://photos.app.goo.gl/MBp6yNUkjRzEN5YW9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου