Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

Η πρώτη του Έτους στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

 

Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάστηκαν στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας η Δεσποτική Εορτή της Περιτομής του Χριστού και η ιερά μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας την Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023.

Το απόγευμα της παραμονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου στο Ελαιόφυτο Αγρινίου.

Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο βαθύτερο νόημα του χρόνου, όπως το παρουσιάζει ο Μέγας Βασίλειος στα κείμενά του. Τόνισε κυρίως ότι όλα τα δημιουργήματα του Θεού υπόκεινται στην εξουσία του χρόνου, ο οποίος κυλάει γοργά και δεν μπορεί κανείς να τον σταματήσει. Υπογράμμισε ότι οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, μέσω της μετανοίας, για να ξεπεράσει η ψυχή μας το φράγμα του χρόνου και του θανάτου και να εισέλθει στην αιωνιότητα.




Κατά την απόλυση του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου στον Εφημέριο της Ενορίας, οικονόμο π. Κωνσταντίνο Μπρέσιακα. Τον συνεχάρη για την διακονία του και την ευταξία που διαπίστωσε, κατά τις επισκέψεις του στις δύο Ενορίες που εξυπηρετεί, και τον παρότρυνε να συνεχίσει με περισσότερο ζήλο να υπηρετεί την Εκκλησία του Χριστού.

Το πρωί της Πρωτοχρονιάς ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου. Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού αναγνώσθηκε η Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Μητροπολίτου για την πρώτη του έτους. Τους ύμνους της Εορτής απέδωσαν θαυμάσια οι χοροί του Ναού, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Νικολάου Γκρίζη και του Λαμπαδαρίου κ. Νικολάου Βάτσιου.





Ο Σεβασμιώτατος, μιλώντας στους πιστούς, ευχήθηκε το νέο χρόνο η κάθε ώρα, η κάθε ημέρα, ο κάθε μήνας να γίνει ο ευπρόσδεκτος καιρός της παρουσίας τού Θεού στην ζωή μας. Ο νέος χρόνος να μας προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για να βιώσουμε την αγάπη στη ζωή μας και να την εκδηλώσουμε στους ανθρώπους γύρω μας. Να ασκηθούμε στην συγχωρητικότητα που θα αμβλύνει τους διχασμούς και θα θεραπεύει τις προστριβές της καθημερινότητας. Να καλλιεργήσουμε περισσότερο την προσευχή, που είναι το άνοιγμα της καρδιάς μας στον Θεό, αισθανόμενοι, ότι πραγματικά συνομιλούμε μαζί Του. Να αναζητήσουμε τρόπους να συμπαρασταθούμε στους αδυνάτους και σε όσους έχουν ανάγκη. Να μην αναβάλλουμε να πάρουμε τις σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν την ζωή μας. Η αναβλητικότητα και ο ωχαδελφισμός είναι αυτά που πλήττουν την κοινωνική συνοχή και η αδιαφορία είναι η αιτία πολλών κακών γεγονότων. Να συμμετέχουμε στην Ευχαριστιακή ζωή της Εκκλησίας μας και όλοι μαζί να πορευόμαστε στο μέλλον ενωμένοι για να έχουμε την δύναμη να ξεπερνάμε τα προβλήματα και τις προκλήσεις της καθημερινότητας.

Ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία για την έναρξη του νέου έτους, παρουσία του Δημάρχου Αγρινίου κ. Γεωργίου Παπαναστασίου και των τοπικών πολιτικών, πολιτειακών και στρατιωτικών αρχών.




Αμέσως μετά, στο Δημαρχείο του Αγρινίου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός ευλόγησε την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα του Δήμου, παρουσία του Δημάρχου, Αντιδημάρχων, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και των εκπροσώπων των τοπικών αρχών και ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά.

Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τις Αρχές του τόπου, επισκέφθηκε το Γηροκομείο της Χριστιανικής Ενώσεως Αγρινίου, όπου ευλόγησε την βασιλόπιτα του Ιδρύματος και ευχήθηκε καλή χρονιά στον Πρόεδρο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, την Διευθύνουσα και τους τροφίμους.

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την ακολουθία του Εσπερινού στον ακόλουθο σύνδεσμο   https://photos.app.goo.gl/xJk3jvzPsKNpCRmw6

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την Θεία Λειτουργία και τις επισκέψεις του Μητροπολίτου στον ακόλουθο σύνδεσμο   https://photos.app.goo.gl/YmQiMSjTtVJbSDdr7

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου