Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

Η εορτή του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

 

Την εορτή του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου και Καθηγητού της Ερήμου εόρτασαν οι δύο ομώνυμοι Ιεροί Ναοί της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός, το απόγευμα της παραμονής, χοροστάτησε στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Φραγκουλεΐκων.

Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε σε τρία σημεία της ζωής του Αγίου Αντωνίου και στα διδάγματα που μπορούμε να αντλήσουμε.

Ο Μέγας Αντώνιος δέχθηκε την κλήση του Θεού, κατά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου, μέσα στον Ιερό Ναό, γιατί γνώριζε ότι ο Θεός συνομιλεί μαζί μας σε κάθε ιερά ακολουθία. Για όλους μας ο Θεός έχει το δικό του σχέδιο, και σε κάποια στιγμή της ζωής μας, μας απευθύνει την πρόσκληση. Οφείλουμε να είμαστε σε πνευματική εγρήγορση, σκεπτόμενοι ποιά είναι η δική μας σχέση μαζί Του, για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε αυτή την κλήση του Θεού.




Ο Άγιος Αντώνιος επέλεξε την ησυχία της ερήμου για να ζήσει ασκητικά. Η ησυχία παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας και λείπει πολύ στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Μέσα σε αυτήν μπορούμε να δούμε καλύτερα τον εαυτό μας, να συνομιλήσουμε με τον Θεό και να συναντήσουμε τους ανθρώπους.

Το τρίτο σημείο που υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος ήταν, ότι ο Μέγας Αντώνιος παρότι έζησε στην έρημο δεν λησμόνησε τον κόσμο. Η γεωγραφική απόσταση δεν στάθηκε ικανή να δημιουργήσει ψυχικό χάσμα μεταξύ αυτού και του κόσμου. Όταν χρειάστηκε επισκέφθηκε την Αλεξάνδρεια για να στηρίξει τους ανθρώπους. Ο άνθρωπος του Θεού δεν είναι ατομιστής και σκληρόκαρδος απέναντι στους άλλους ανθρώπους. Αν θέλουμε πραγματικά να αξιολογήσουμε τη σχέση μας με τον Θεό, θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποιά είναι η σχέση μας με τους ανθρώπους και πόσο είμαστε έτοιμοι να θυσιαστούμε για τους άλλους.

Στην Ακολουθία του Εσπερινού συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος, ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Καραπάνος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας και οι κάτοικοι του χωριού.

 





Το πρωί της Τρίτης ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Αγρινίου.

Κηρύσσοντας τον θείο λόγο ανέλυσε τον χαρακτηρισμό: «ὁ τοῦ Θεοῦ ἄνθρωπος» που αποδίδει στον Άγιο Αντώνιο, ο Μέγας Αθανάσιος. Τόνισε ότι ο Άγιος Αντώνιος γνώρισε τον Θεό και τον αγάπησε πολύ. Έγινε ο καθηγητής της ερήμου που άνοιξε δρόμους ασκητικής αφιερώσεως στον Θεό. Έφτασε στην πνευματική κατάσταση να διακρίνει τα πνεύματα, ποιό προέρχεται από τον Θεό και ποιό από τον διάβολο.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε, ότι έχουν περάσει σχεδόν χίλια εφτακόσια έτη από την κοίμησή του Μεγάλου Αντωνίου και η μνήμη του παραμένει ζωντανή και τιμάται πανηγυρικά, ακριβώς γιατί αναδείχθηκε άνθρωπος του Θεού.

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου στον προϊστάμενο του Ναού, π. Λεωνίδα Παναγιωτόπουλο, επιβραβεύοντας την έως τώρα διακονία του στη νέα αυτή Ενορία του Αγρινίου και καλώντας τον να συνεχίσει εντονότερα την ποιμαντική, λατρευτική και κοινωνική προσφορά στους ανθρώπους.

Μεταξύ των εκκλησιασθέντων ήταν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Αντιδήμαρχος κ. Σωτήρης Κολοβός, οι Διευθυντές των Σχολείων της Ενορίας και πλήθος πιστών.

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την ακολουθία του Εσπερινού στον ακόλουθο σύνδεσμο   https://photos.app.goo.gl/6WwswpCR8iarrRg26    

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την Θεία Λειτουργία στον ακόλουθο σύνδεσμο       https://photos.app.goo.gl/vv7ho5cZaGVcStoKA

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου