Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Η εορτή του Αγίου Αθανασίου στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας


Η μνήμη του Αγίου Αθανασίου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας τιμήθηκε στους ομώνυμους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας το διήμερο 17 και 18 Ιανουαρίου 2023.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, το απόγευμα της παραμονής, χοροστάτησε στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στην επισκοπική διακονία του Αγίου Αθανασίου. Μίλησε για τους πνευματικούς του δασκάλους, τον Μέγα Αντώνιο, από τον οποίο διδάχθηκε τα μυστήρια της πνευματικής ζωής και τον Άγιο Αλέξανδρο, Πατριάρχη Αλεξανδρείας, πλησίον του οποίου μαθήτευσε στην εμπειρία της επισκοπικής διακονίας. Αναφέρθηκε στην αγάπη των Αλεξανδρέων, που διεκδίκησαν την ανάρρησή του στον Πατριαρχικό θρόνο. Μίλησε για τις χαρές, τις λύπες και τους πειρασμούς που βίωσε κατά την Πατριαρχία του, τονίζοντας, ότι η Επισκοπική διακονία και διαδρομή ομοιάζει με τον ανηφορικό Γολγοθά∙ είναι μια Σταυροαναστάσιμη πορεία. Η ζωή ενός Επισκόπου έχει λύπες, αλλά έχει και χαρές∙ έχει σταυρούς, αλλά πάντα τον Σταυρό ακολουθεί η Ανάσταση.





Ο Μέγας Αθανάσιος σε όλη τη ζωή του είχε την ελπίδα του στον Θεό. Μιμήθηκε τη στάση τού Χριστού απέναντι στους διώκτες του, έζησε την αρχιερατική του διακονία με ταπείνωση και πλήρη εμπιστοσύνη στο Θεό και αξιώθηκε να λάβει το στεφάνι της αγιότητος.

Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του, ζήτησε από τους πιστούς να εύχονται και ο ίδιος, κατά την διάρκεια της Επισκοπικής του διακονίας, να ακολουθήσει την Αρχιερατική οδό, την πορεία και το παράδειγμα του Μεγάλου Αθανασίου.

Κατά την απόλυση του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου στον ιερομόναχο Γαβριήλ Κοκκώνη, Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πενταλόφου Μεσολογγίου, ευχόμενος να συνεχίσει να διακονεί την Ενορία του με την ίδια ταπείνωση και με τον ίδιο ζήλο. Τον προέτρεψε να μην λησμονήσει ότι ο Τίμιος Σταυρός, που θα φέρει επί του στήθους του, δεν είναι ένα κόσμημα, αλλά η υπενθύμιση της σταυροαναστάσιμης ζωής του κάθε κληρικού.

Στην Ακολουθία του Εσπερινού συμμετείχε πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος.

 


Το πρωί της Τετάρτης 18ης Ιανουαρίου 2023, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Αμφιλοχίας.

Κηρύσσοντας τον θείο λόγο ανέλυσε την φράση: «ὃς δ᾿ ἂν ποιήσῃ καὶ διδάξῃ, οὗτος μέγας κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν». Υπογράμμισε, ότι είναι διπλή η προϋπόθεση να μετάσχει κάποιος στην βασιλεία του Θεού. Χρειάζεται να πιστέψει, να βιώσει και στη συνέχεια να διδάξει με έργα την ευαγγελική αλήθεια. Να μετουσιώσει την πίστη σε πράξεις, σε έργα αγάπης. Η σωτηρία δεν είναι ένα ατομοκεντρικό γεγονός, αλλά μία διαρκής συνοδοιπορία με ολόκληρο το εκκλησιαστικό σώμα στο οποίο ανήκουμε.

Ο Μέγας Αθανάσιος ακολούθησε, με εξαιρετική πιστότητα, αυτή τη προτροπή τού Χριστού. Υπήρξε ποιμένας λογικών προβάτων και διδάσκαλος της αληθείας. Χάρη σε αυτόν έχουμε μοναδικούς θεολογικούς όρους που ερμήνευσαν και θεμελίωσαν τα δόγματα της πίστεώς μας. Έγινε διδάσκαλος της αληθείας ότι η Εκκλησία είναι η μόνη κιβωτός της σωτηρίας.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ευχήθηκε όλοι να αναδειχθούμε «ἔργοις καὶ λόγοις» γνήσιοι και αληθινοί μαθητές του Χριστού που θα ζήσουμε, αλλά και θα διδάξουμε τον Χριστό στους ανθρώπους.

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος, μετά από παράκληση του προϊσταμένου του Ναού, π. Οδυσσέα Κυρόσιμου, απένειμε τιμητική πλακέτα στον αποχωρήσαντα Επίτροπο και Ταμία του Ναού, κ. Αθανάσιο Κρίτσο.

Ακολούθησε η πάνδημη Λιτάνευση της ιεράς Εικόνος του Αγίου Αθανασίου στους δρόμους της Αμφιλοχίας, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αμφιλοχίας.





Στην Θεία Λειτουργία και στην Ιερά Λιτανεία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Γεώργιος Κατσούλας, οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός και κ. Γιώργος Βαρεμένος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Μαρία Σαλμά, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θανάσης Μαυρομμάτης, Πολιτευτές, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, πρώην Δήμαρχοι, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αμφιλοχίας, ο Περιφερειάρχης Π. Υ. Δυτικής Ελλάδος, ο Διοικητής της Π. Υ. Αμφιλοχίας, ο Διοικητής του Λιμενικού Σταθμού Αμφιλοχίας, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων και πλήθος κόσμου.

Αμέσως μετά, στην αίθουσα της Πινακοθήκης «Μάργαρη» πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, για τη συμπλήρωση τριάντα ετών Πατριαρχίας και εξήντα ετών Ιερωσύνης, με τίτλο «Ίμβρος νήσος δεδοξασμένη».

Την έκθεση επιμελήθηκε ο Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τερψίδης, ο οποίος κατά την ομιλία του μοιράστηκε με τους παρισταμένους τις εμπειρίες και τα βιώματά του, από τις επισκέψεις του στο νησί, συνοδεύοντας τον Ίμβριο Πατριάρχη, αλλά και το όραμα του Παναγιωτάτου για την αναγέννηση του νησιού.





Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, κατά τον χαιρετισμό του, εκπροσωπώντας και τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο, μετέφερε την Πατριαρχική ευχή και ευλογία προς όλους και εξέφρασε τη χαρά του για την φιλοξενία αυτής της σημαντικής έκθεσης προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου. Μοιράστηκε με τους παρισταμένους τις δικές του προσωπικές αναμνήσεις από το ταξίδι του στην Ίμβρο, το έτος 2002, συνοδεύοντας επίσημα τον Παναγιώτατο και ευχήθηκε η Ιερά Μητρόπολη στο μέλλον να οργανώσει επίσκεψη στην δεδοξασμένη Ίμβρο. Επίσης ευχαρίστησε τον κ. Τερψίδη, γιατί δέχθηκε να φιλοξενηθεί  η έκθεσή του στην Αμφιλοχία και γιατί αγαπά και στηρίζει το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Γεώργιος Κατσούλας και ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αμφιλοχίας πρωτοπρ. Οδυσσέας Κυρόσιμος. Ακολούθησε ξενάγηση των παρισταμένων από τον κ. Τερψίδη.

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την ακολουθία του Εσπερινού στον ακόλουθο σύνδεσμο       https://photos.app.goo.gl/s3Y5Au6zhJsfB7v39

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την Θεία Λειτουργία στον ακόλουθο σύνδεσμο      https://photos.app.goo.gl/dKggLEp9GUHh3ywm6

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου