Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Αιτωλίας Δαμασκηνός: «Ο Αγιασμός γίνεται ο δεσμός μας με τον Τριαδικό Θεό και η γέφυρα προς την πατρική αγκαλιά Του»



Η εορτή των Θεοφανείων στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας  

 

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Αντί κηρύγματος, ο Πρωτοσύγκελλος αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος ανέγνωσε την Ποιμαντορική Εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού εντός του Ναού και στη συνέχεια, με λιτανευτική πομπή, άπαντες κατευθύνθηκαν στο Λιμάνι της Ιεράς Πόλεως, όπου πραγματοποιήθηκε η Τελετή Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο Αγιασμός των Υδάτων. Πολλοί νέοι βούτηξαν στα κρύα νερά για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό. Ο πρώτος έλαβε από τον Σεβασμιώτατο, ως ευλογία, έναν χρυσό σταυρό και οι υπόλοιποι αναμνηστικό δώρο.





Στο σύντομο μήνυμά του προς τους άρχοντες και τους πιστούς ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους, η Χάρις του Επιφανέντος Κυρίου να είναι μαζί σας, μαζί με τον Ιερό Κλήρο, με τους Άρχοντες της Ιεράς Πόλεως, αλλά και της Περιφερείας, κυρίως όμως και προ πάντων, να είναι μαζί σας αδελφοί μου∙ μαζί με όλους εσάς που κατήλθατε σε τούτο το λιμάνι της Ιεράς Πόλεως και αντικρίζετε αυτά τα ύδατα, που δεν αγιάστηκαν μόνο από την σημερινή τελετή, αλλά αγιάστηκαν με το αίμα των μαρτύρων και των ηρώων της πίστεως και της πατρίδος μας, διακόσια ολόκληρα χρόνια πριν. Έχει η Ιερά Πόλις του Μεσολογγίου το προνόμιο, σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, να αγιάζονται ύδατα ιερά, που η πίστη και η θυσία των Πατέρων μας τα αγίασε και εμείς τα επευλογούμε, σήμερα, ως ποιμένουσα Εκκλησία, μέσα από αυτήν την σεμνή και περίλαμπρη τελετή.

Έχουμε, λοιπόν, δικαίωμα, σήμερα όλοι εμείς, οι κάτοικοι αυτής της Ιεράς Πόλεως διπλά να χαιρόμαστε και διπλά να καυχόμαστε, γιατί είμαστε συνεχιστές μιας παραδόσεως μεγάλης, μιας ιστορίας περίτρανης, ενός παρελθόντος ένδοξου, που το φέρουμε στους ώμους μας, αλλά που, ίσως, κυλάει στο αίμα μας και εμποτίζει ολόκληρη την ύπαρξή μας.

 Θέλω να σας ευχηθώ, από τα βάθη της καρδιάς μου, κανείς να μην επιτρέψετε να μειώσει τη χαρά που νιώθετε σήμερα. Να την λιτανεύσετε στους δρόμους της πόλεως, να την εισοδεύσετε μέσα στα σπιτικά σας, να την μεταδώσετε σε όλους τους συνανθρώπους μας. Είναι μία χαρά που μας ανήκει. Είναι μία χαρά πού είναι το συστατικό στοιχείο ημών των Ελλήνων και των Ορθοδόξων.

Χαίρετε λοιπόν αδελφοί, αγάλλεσθε και ευφραίνεσθε σήμερα, διότι ο Χριστός βαπτίστηκε στον Ιορδάνη, άνοιξε τις πύλες του Παραδείσου και έδωσε στον καθένα από εμάς τη δυνατότητα να αγιαστεί και αγιαζόμενος να συνεχίσει την επίγεια ζωή και διαδρομή του. Χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους».

Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος, ο πρωτοπρ. Χρήστος Γιαννακάς, ο πρωτοπρ. Κωνσταντίνος Δημητρίου και οι διάκονοι π. Στέφανος Καππές και π. Αμβρόσιος Καλλιάφας. Του ύμνους της Εορτής απέδωσαν χοροί ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Δημητρίου Μαστροσπύρου και του Λαμπαδαρίου κ. Αλεξίου Ζαρζάνη.

Μεταξύ του πλήθους των Χριστιανών που εκκλησιάστηκαν ήταν ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος, οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης, κ. Θάνος Μωραΐτης και κ. Γεώργιος Βαρεμένος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θανάσης Μαυρομμάτης, ο Διοικητής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αιτωλίας, ο Διοικητής των Π.Υ. Αιτωλοακαρνανίας και ο Διοικητής της Π.Υ. Μεσολογγίου, η Λιμενάρχης Μεσολογγίου, πρώην Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και Εκπρόσωποι τοπικών Συλλόγων και Φορέων

 





Το απόγευμα της παραμονής ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού των Θεοφανείων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, με τη συμμετοχή όλων των κληρικών της Ιεράς Πόλεως.

 

Το πρωί της Πέμπτης 5ης Ιανουαρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος κ. Δαμασκηνός μετέβη στην γυναικεία Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παντοκράτορος Αγγελοκάστρου, όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία των Μεγάλων και Βασιλικών Ωρών των Θεοφανείων, τέλεσε την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού.

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων, τον Μεγάλο Αγιασμό και την Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον ακόλουθο σύνδεσμο   https://photos.app.goo.gl/PTRGbwo3cKgq4voU9

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από τον Εσπερινό των Θεοφανείων στον ακόλουθο σύνδεσμο    https://photos.app.goo.gl/SzNYo3zXUqPQSrrb9

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την Θεία Λειτουργία της παραμονής και τον Μεγάλο Αγιασμό στον ακόλουθο σύνδεσμο    https://photos.app.goo.gl/jfPS1MDRWP1rJrzB7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου