Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός στα ονομαστήρια του Γέροντός του, Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου

 


Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν προς τιμήν του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου για τα ονομαστήριά του και την συμπλήρωση 25 ετών θεοφιλούς Ποιμαντορίας του, συμμετείχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός το διήμερο 27 και 28 Ιανουαρίου 2023 στον Βόλο.

Ακολουθεί το Δελτίου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού

 

Η Εκκλησία της Δημητριάδος τίμησε τα ονομαστήρια και τα 25 χρόνια Ποιμαντορίας του Ποιμενάρχου της κ. Ιγνατίου

 

Ημέρα διπλής χαράς για την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος η σημερινή, καθώς εόρτασε πανηγυρικώς και τίμησε σεμνοπρεπώς τα ονομαστήρια του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου, επί τη μνήμη της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, αλλά και την επέτειο των εικοσιπέντε ετών Θεοφιλούς Ποιμαντορίας του, γεγονός που τον καθιστά τον μακροβιότερο Ποιμενάρχη της Δημητριάδος από το 1907 και εντεύθεν.

 

Πανηγυρικός Εσπερινός

 

Ο Μέγας Πανηγυρικός, πολυαρχιερατικός, Εσπερινός τελέστηκε, την παραμονή της εορτής, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, Σταγών & Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, Καστορίας κ. Καλλινίκου, Πολυανής & Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, των Θεοφ. Επισκόπων Ολβίας κ. Επιφανίου (Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας) και Νειλουπόλεως κ. Νικοδήμου (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου. Τους Αρχιερείς πλαισίωσε πλήθος Κληρικών και λαϊκών προσκυνητών, αντιπροσωπείες Ιερών Μονών, ενώ παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νικόλαος Δένδιας, η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ζέτα Μακρή, ο Υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργώ κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, οι Βουλευτές Μαγνησίας κ.κ. Χρήστος Μπουκώρος, Κώστας Μαραβέγιας και Αθανάσιος Λιούπης και ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος εξέφρασε την χαρά του διότι δεν στερήθηκε την δυνατότητα της συμμετοχής στα ονομαστήρια του Ποιμενάρχου μας, παρά το γεγονός ότι η Εκκλησία τον έταξε να Την διακονεί, πλέον, σε άλλη απομακρυσμένη επαρχία. Ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε τον εορταζόμενο Άγιο Ιγνάτιο «φλογερό Επίσκοπο, φωτισμένο διδάσκαλο και διαπρύσιο κήρυκα της αλήθειας του Χριστού, εμπνευσμένο επιστολογράφο, πεπυρωμένο Ομολογητή και Μάρτυρα». Αφού αναφέρθηκε στον βίο και το μαρτύριο του Αγίου, επέμεινε στην διδασκαλία του περί της ενότητας των πιστών με τον Επίσκοπο, όπως προκύπτει μέσα από τις ποιμαντικές του επιστολές: «Τούς παρακαλεί, και μέσω αυτών κάθε χριστιανική κοινότητα, καθώς και τούς χριστιανούς των καιρών μας, να βαδίζουν πάνω στη γνώμη του επισκόπου. Τους καλεί να συγκροτήσουν ένα πνευματικό χορό με το πρεσβυτέριο, χορό συναρμοσμένο πάνω στον επίσκοπο, με τον τρόπο που είναι συναρμοσμένες οι χορδές πάνω στην κιθάρα. Και έτσι, με μια φωνή, με μια καρδιά, με μία θέληση, να απευθύνονται διά του Ιησού Χριστού προς τον Θεό Πατέρα. Την ενότητα πιστών και επισκόπου θεωρεί ο Άγιος απαραίτητη για την αποφυγή της διάσπασης, που οδηγεί στην πλάνη και στην αίρεση… Όποιος δεν υποτάσσεται στον ποιμένα, που είναι εις τύπον του Αρχιποίμενος Χριστού, διαχωρίζει τον εαυτό του από την εκκλησιαστική κοινότητα και τελικά στον Ίδιο τον Θεό μένει ανυπότακτος, διακυβεύοντας την υπόθεση της σωτηρίας του».

Απευθυνόμενος στον Σεβ. Ποιμενάρχη μας, με αφορμή την στην διπλή επέτειό του, ο κ. Δαμασκηνός διεκήρυξε ότι «πραγματώνοντας κάθε στιγμή την άνωθεν κλήση Σας και το όνομα που Σας δόθηκε κατά την μοναχική Σας αφιέρωση, υπήρξατε και παραμείνατε «Ιγνάτιος», δηλαδή πεπυρωμένος στον ζήλο του Θεού και στην αγάπη του ποιμνίου Σας· με πόθο για τη Διακονία Σας· με λαχτάρα όχι για εξουσία αλλά για μαρτυρία· με το χέρι πάντοτε στο άροτρο και μη στρεφόμενος εις τα οπίσω· με έρωτα για την αγία Εκκλησία, ως κιβωτό σωτηρίας· με διηνεκή μέριμνα να την αναδείξετε λαμπρή και ευπρεπή· με ακάματο κάματο να οικοδομήσετε το Σώμα του Χριστού. Δεν γνωρίζουν οι οφθαλμοί Σας νυσταγμό και ανάπαυση οι κρόταφοί Σας, όπως λέγει ο Ψαλμός, για να αρθρώσετε λόγο γνήσιο, ορθόδοξο, πατερικό· δεν φοβείται η επισκοπική Σας ψυχή να περιβάλλει με αγάπη, απλότητα, ημερότητα και υπομονή, τους διαφορετικούς, τους διαφωνούντες, τους αντιπάλους, ακόμα και τους εχθρούς· πλήρης η καρδία Σας από τον έρωτα της συμφιλίωσης, της καταλλαγής, της ενότητας εν τω συνδέσμω της ειρήνης, «ἵνα πάντες ὧσιν ἕν»· ακλόνητη η σταθερότητά Σας στην ορθόδοξη πίστη, που πλειστάκις έχετε αποδείξει ότι είναι για Σας φρόνημα και τρόπος υπάρξεως· αμείωτη η επιθυμία της προσφοράς στον λαό Σας της λογικής λατρείας, όχι μόνο κατά τις λειτουργικές συνάξεις αλλά και κάθε άλλη στιγμή της διάφανης ζωής Σας».

 

 Τιμητική Διάκριση στον π. Ιωάννη Σταθόπουλο

 

Κατά την διάρκεια του Πανηγυρικού Εσπερινού, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος απένειμε την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Τοπικής μας Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος, σε έναν σπουδαίο, πολιό Κληρικό μας, τον Πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Σταθόπουλο, επί σειρά ετών Προϊστάμενο και Εφημέριο του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Χριστού Βόλου. Το βιογραφικό του τιμηθέντος ανέγνωσε ο Πρωτ. Δημήτριος Κατούνης, Εφημέριος του ιδίου Ναού.

Ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος χαρακτήρισε τον π. Ιωάννη «δώρο Θεού για τον Επίσκοπο», επαίνεσε το εκκλησιαστικό του ήθος, την ηρεμία, την πνευματικότητα και τον ευχαρίστησε για την ανεκτίμητη προσφορά του στην Τοπική μας Εκκλησία, ιδιαιτέρως δε στον Ναό της Αναλήψεως.

Από την μεριά του, με έκδηλη συγκίνηση, ο π. Ιωάννης τόνισε ότι «αποδέχομαι ευχαρίστως την απόφασή Σας αυτή, διότι είμαι βέβαιος ότι προέρχεται από την ειλικρινή διάθεσή Σας και αγάπη προς την ταπεινότητά μου». Ευχήθηκε δε στον Σεβασμιώτατο υγεία, μακροημέρευση και ακμαιότητα σωματικών και πνευματικών δυνάμεων.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τους φιλοξενουμένους Αρχιερείς για την τιμητική και αγαπητική παρουσία τους, αναφερόμενος στους στενούς δεσμούς φιλίας και αγάπης, που τον συνδέουν με ένα έκαστο εξ αυτών. Εξήρε την ενότητα της Εκκλησίας μας, που διασώζεται μέσα στο Συνοδικό μας σύστημα, μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες, τα τελευταία χρόνια. Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στον πνευματικό τέκνο, στον χοροστατούντα Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό, που χαρακτήρισε «το καλύτερο δώρο του Θεού», στα είκοσι πέντε χρόνια της Ποιμαντορίας του και του ευχήθηκε να πραγματώσει έργο σπουδαίο και μεγάλο στην Μητρόπολη που η Εκκλησία τον έταξε, συνεχίζοντας το έργο των σπουδαίων προκατόχων του.

 

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία

 

Ανήμερα της εορτής, τελέστηκε πανηγυρική, πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, εν πληθούση Εκκλησία, ιερουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Λαρίσης & Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, Πολυανής & Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, των Θεοφ. Επισκόπων Ολβίας κ. Επιφανίου και Νειλουπόλεως κ. Νικοδήμου, συμπροσευχομένου του Σεβ. Μητροπολίτου Φωκίδος κ. Θεοκτίστου. Συμμετείχε πλήθος Κληρικών μας, αντιπροσωπείες Μοναστικών Αδελφοτήτων, η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ζέτα Μακρή, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, οι Βουλευτές Μαγνησίας κ.κ. Κώστας Μαραβέγιας και Αθανάσιος Λιούπης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη και λοιποί εκπρόσωποι των Αρχών.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης & Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο οποίος, παίρνοντας αφορμή από το Αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας, παρατήρησε ότι τον Θεό τον βρίσκουμε στην Εκκλησία, «όπου καλλιεργείται και αναπτύσσεται η σχέση του ανθρώπου με τον Θεό, σχέση διαλεκτική». Ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι ο Θεός είναι μέσα μας, όσο κι αν ο άνθρωπος προσπαθεί να διαστρέψει το αποτύπωμά Του, έχει σπείρει στην ψυχή μας την φωνή της συνειδήσεως, «την οποία όχι απλώς καταστήσαμε ελαστική, αλλά την φιμώσαμε και την σκοτώσαμε… Ο Θεός, όμως, παραμένει μέσα μας και ενεργεί για να μας κατευθύνει σ’ αυτό που πρέπει να γίνει… μας καλεί ν’ ανακαλύψουμε τον εαυτό μας, για ν’ ανακαλύψουμε τον Ίδιο, που είναι η αιτία των πάντων, η πηγή του είναι μας. Αν θέλουμε, λοιπόν, να βρούμε τον Θεό, πρέπει να κοιτάξουμε μέσα μας, να ησυχάσουμε, να τα βρούμε με τον εαυτό μας και αυτομάτως θα τα βρούμε με τον Θεό…».

Αναφερόμενος στον εορταζόμενο Ποιμενάρχη μας, ο κ. Ιερώνυμος επεσήμανε ότι «μέσα από το έργο της Εκκλησίας, αγωνίζεται να προσελκύει τον λαό προς τον Χριστό, που είναι η απαρχή και εγγύηση της σωτηρίας μας. Το έργο του χαρακτηρίζεται από Χριστοκεντρικότητα, γιατί πρώτα ο ίδιος μόρφωσε μέσα του τον Χριστό…».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους συλλειτουργούς Αρχιερείς, «η παρουσία των οποίων είναι μια τρανή και έμπρακτη απόδειξη ενότητας μέσα στην Εκκλησία μας, που ξεκινά από το σώμα της Ιεραρχίας, στο πλαίσιο του Συνοδικού μας συστήματος, υπό την προεδρία του Μακ. Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, ο οποίος ενώνει την Ιεραρχία εν Πνεύματι Αγίω, για να κρατήσουμε την Εκκλησία ως Μάνα του λαού μας και μάλιστα, σε κρίσιμους καιρούς για το Γένος και την Πατρίδα μας». Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους άρχοντες του τόπου, «με τους οποίους έχουμε σφυρηλατήσει ενότητα και πνεύμα αλληλοκατανόησης». Ευχαρίστησε, τέλος, από καρδιάς τους πιστούς: «είστε η οικογένειά μου, οι άνθρωποί μου, η καρδιά και η ζωή μου. Αφιερώθηκα σε εσάς και τον τόπο μας και αγωνίζομαι να φανώ αντάξιος των περιστάσεων, ελπίζοντας ότι ο Θεός θα με ελεήσει, θα συγχωρήσει τις αμαρτίες μου και θα μου δίνει την χαρά της συμπόρευσης μαζί σας».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου