Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

«Μεσολόγγι 1826 – 2026»

 

Συγκρότηση Οργανωτικής Επιτροπής για την προετοιμασία εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου

 

Στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου συνήλθε σε πρώτη σύσκεψη η Οργανωτική Επιτροπή που ορίσθηκε από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Δαμασκηνό για να προετοιμάσει το ετήσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της επετείου 200 ετών από την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου που θα πραγματοποιηθούν το 2026.

Η Επιτροπή αποτελείται από τον πρωτοπρ. Ανδρέα Καππέ και τους κ. Βασίλειο Πλαστήρα Φιλόλογο, κ. Βασίλειο Ζησιμόπουλο, Ιστορικό – Τραπεζικό, κ. Δημήτριο Μαντζουράτο, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, κ. Κωνσταντίνο Ρόμπολα, Θεολόγο, κ. Νικόλαο Λουκά, Υποστράτηγο ε.α. – Θεολόγο και την κ. Φωτεινή Καβάγια, Δασκάλα.

Αρχικά ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Έξοδο του Μεσολογγίου που αποτελεί μια από τις λαμπρότερες και ενδοξότερες σελίδες της ιστορίας μας, εκφράζοντας την επιθυμία του να τιμηθεί ανάλογα αυτή η επέτειος – ορόσημο, όχι μόνο για την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, αλλά και για ολόκληρο τον Ελληνισμό. Τόνισε, ότι σκοπός μας θα πρέπει να είναι, μέσα από την τιμή αυτής της επετείου, να χαράξουμε το όραμα και τον σχεδιασμό μας για το παρόν και το μέλλον της Ιεράς Πόλεώς μας.

Ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής που αποδέχθηκαν την πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως να διαθέσουν την εμπειρία τους, τον χρόνο και τον κόπο τους στην διοργάνωση των εκδηλώσεων του επετειακού έτους 2026.

Μετά από συζήτηση αποφασίσθηκε η κατηγοριοποίηση των εκδηλώσεων σε τέσσερις ομάδες: τις λατρευτικές, τις εκπαιδευτικές, τις πολιτιστικές και τις καλλιτεχνικές.

Ο Σεβασμιώτατος κατέθεσε την πρόταση η Επιτροπή της Ιεράς Μητροπόλεως να απευθυνθεί στην Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και να ζητήσει να ορισθεί «σύνδεσμος» μεταξύ των δύο Επιτροπών για την άμεση συνεργασία τους, ο διακεκριμένος Συγγραφέας και Πολιτικός Επιστήμων κ. Κωνσταντίνος Χολέβας.

Επίσης να διατυπωθεί αίτημα προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να αφιερωθούν στα 200 χρόνια από την Ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου τα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος του 2026, το ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο και ο ετήσιος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός του έτους 2026 που διεξάγει η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος.

Σε μητροπολιτικό επίπεδο οι πρώτες αποφάσεις που ελήφθησαν είναι το Ημερολόγιο Τσέπης του 2026 να αφιερωθεί στην Έξοδο του Μεσολογγίου, να υπάρξει ειδική έκδοση Κατηχητικού Βοηθήματος της Ιεράς Μητροπόλεως για τους μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου και να κατατεθεί στον Δήμο Μεσολογγίου η πρόταση για την δημιουργία μνημείου, εντός του Κήπου των Ηρώων, για τους θυσιασθέντες κληρικούς, κατά την Έξοδο.

Τα μέλη της Επιτροπής ευχαρίστησαν τον Μητροπολίτη για τον τιμητικό διορισμό τους, αποδέχθηκαν όλες τις προτάσεις του και θα εργαστούν μέχρι την επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Απριλίου για να καταθέσουν και τις δικές τους προτάσεις.

Η Οργανωτική Επιτροπή της Ιεράς Μητροπόλεως θα απευθυνθεί με επιστολή της σε όλους τους τοπικούς φορείς και σε κάθε έναν που επιθυμεί εθελοντικά να συνεργαστεί για την δημιουργία ενός κοινού προγράμματος εκδηλώσεων, με σκοπό να τιμηθεί κατά τον καλύτερο τρόπο η κορυφαία αυτή επέτειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου