Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Παναιτωλίου

 


Το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου τέλεσε το απόγευμα της Τρίτης 28ης Φεβρουαρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Παναιτωλίου.

Ο Σεβασμιώτατος κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής θα επισκέπτεται καθημερινά Ενορίες των Αρχιερατικών Περιφερειών Αγρινίου και Μακρυνείας για να τελέσει τις ιερές ακολουθίες της περιόδου και να επικοινωνήσει με τους κατοίκους των Ενοριών αυτών.

Μιλώντας στους πιστούς που κατέκλυσαν τον περικαλλή Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος χαρακτήρισε την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή ένα πνευματικό ταξίδι, που ολοκληρώνεται την παραμονή της εορτής της Εγέρσεως του Λαζάρου και αναφέρθηκε στις αποσκευές και τα εφόδια που χρειάζεται ο ταξιδευτής στην πορεία του.

Πρώτο εφόδιο είναι ο λατρευτικός πλούτος της περιόδου που αποτελείται από μοναδικές ακολουθίες, με ύμνους υψηλών θεολογικών νοημάτων. Όλα αυτά οδηγούν σε πολλές ευκαιρίες προσευχής. Σαράντα ημέρες έντονης καρδιακής προσευχής και συνομιλίας με τον Θεό.

Επίσης οι πέντε Κυριακές προσφέρουν τα δικά τους μηνύματα στον αγωνιζόμενο πιστό. Ο κάθε άνθρωπος είναι μία ζωντανή εικόνα του Θεού, πού καθημερινά αναστηλώνεται μέσα στην Εκκλησία. Η κάθαρση του νοός, όπως την περιγράφει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, και το άκτιστο φως κατεξοχήν φεγγοβολούν και στηρίζουν τον πιστό την περίοδο αυτή. Ο Τίμιος Σταυρός αποτελεί το όπλο και το στήριγμα στον πνευματικό αγώνα του Χριστιανού. Η Κλίμακα των αρετών μας δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για να φθάσουμε στον Ουράνιο Πατέρα και τέλος η Οσία Μαρία η Αιγυπτία μας αποδεικνύει, ότι ο Θεός συγχωρεί τα πάντα, όταν υπάρχει πραγματική και ειλικρινής μετάνοια.

Η συχνή Θεία Κοινωνία του Σώματος και του Αίματος του Χριστού κατεξοχήν αυτή τη περίοδο αποτελεί το φάρμακο για να συνεχίζουμε την πορεία μας και η νηστεία που δε θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στη σωματική της διάσταση, αλλά να ακολουθεί και η πνευματική, μας βοηθά να καλλιεργήσουμε τον εαυτό μας και τον καθαρίσουμε από ό,τι μας κρατά προσκολλημένους στην αμαρτία.






Ο Σεβασμιώτατος ολοκληρώνοντας την ομιλία του συνεχάρη τους πιστούς που γέμισαν τον Ιερό Ναό για να λάβουν την ευχή του Επισκόπου τους και να συμμετάσχουν στο Ιερό Μυστήριο, υπογραμμίζοντας, ότι σκοπός του ταξιδιού της περιόδου αυτής είναι να αλλάξουμε τον εαυτό μας, για να σταθούμε μπροστά στον Νυμφίο Χριστό και να συμπορευθούμε μαζί Του στο Πάθος και στην Ανάστασή Του.

Πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου στον νέο προϊστάμενο του Ναού, οικονόμο Χριστοφόρο Γιολδάση, προτρέποντάς τον να συνεχίσει και να επαυξήσει το έργο του προκατόχου του σε αυτή την ζωντανή Ενορία του Παναιτωλίου.

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο   https://photos.app.goo.gl/gHFp5AEM66qUDPJdA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου