Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Η εορτή του Αγίου Στεφάνου και η ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου

 

Με λαμπρότητα η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου πανηγύρισε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος το θαύμα της ιάσεως του παραλυτικού νέου, υπό του Αγίου Σπυρίδωνος, κατά την Εορτή του Αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου.

Το απόγευμα της 26ης Δεκεμβρίου του 1800 κατά τον Εσπερινό της Εορτής του Αγίου Στεφάνου έφεραν στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου έναν παραλυτικό νέο. Ο νέος παρέμεινε προ της Εικόνος του Αγίου Σπυρίδωνος καθ’ όλη την νύκτα προσευχόμενος. Ξημερώματα εμφανίστηκε σε αυτόν, σε ενύπνιο, ο Άγιος Σπυρίδων και του έδωσε ένα κομμάτι άρτου. Μόλις ο νέος το έφαγε, ξύπνησε υγιής. Ο ιαθείς νέος παρέμεινε στον Ναό δοξάζοντας τον Θεό και διηγούμενος την θεραπεία του. Το γεγονός συντάραξε την ευρύτερη περιοχή και καταγράφηκε στην ιστορία και την μνήμη των ανθρώπων. Ο Μεσολογγίτης Πρωθυπουργός της Ελλάδος Σπυρίδων Τρικούπης συνέγραψε Ιερά Ακολουθία για το θαύμα αυτό και κάθε χρόνο την 27η Δεκεμβρίου τιμάται πανηγυρικά στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος.

Της Ακολουθίας του Όρθρου και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, συμπαραστατούμενος από τον Ιερό Κλήρο της Ιεράς Πόλεως, με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο, αρχιμ. Επιφάνιο Καραγεώργο.

Στα ιερά αναλόγια έψαλλαν ιεροψάλτες του Μεσολογγίου, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Δημητρίου Μαστροσπύρου και του Λαμπαδαρίου κ. Αλεξίου Ζαρζάνη.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στους δύο Αγίους που εορτάζουν σήμερα. Ο Άγιος Στέφανος υπήρξε Αρχιδιάκονος και Πρωτομάρτυρας, με ένα πλούσιο συναξάρι που διασώζεται στις Πράξεις των Αποστόλων. Ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε ότι ο Στέφανος ήταν «πλήρης πνεύματος και δυνάμεως» τονίζοντας, ότι όταν είμαστε μέλη της Εκκλησίας δεν στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις για να κηρύξουμε, να αποφασίσουμε, να μιλήσουμε, να ενεργήσουμε, αλλά το Πνεύμα του Θεού ενεργεί μέσα μας και αυτό εκδηλώνεται σε όλες τις εκφράσεις της ζωής μας.


Αναφέρθηκε, επίσης, στο θαύμα της ιάσεως του παραλυτικού νέου από τον Άγιο Σπυρίδωνα, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, τονίζοντας, ότι μετά την Κέρκυρα, το Μεσολόγγι έχει την ιδιαίτερη χάρη να θαυματουργεί ο Άγιος εντός των τειχών του Ναού του. Επεσήμανε ότι η ανάμνηση αυτών των θαυμαστών γεγονότων ενεργοποιεί την προσευχή μας, η οποία προκαλεί την θαυματουργική επέμβαση των Αγίων. Ανακοίνωσε, ότι θα εισηγηθεί στον κ. Δήμαρχο την επαναφορά της αργία της ημέρας αυτής για την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, που κακώς καταργήθηκε, ώστε περίλαμπρα να τιμάται η ανάμνηση του θαύματος από τους πιστούς.

Επίσης, ευχήθηκε χρόνια πολλά στον πρωτοδιάκονο π. Στέφανο Καππέ λέγοντας, ότι μαζί με τον έτερο διάκονο, τον π. Αμβρόσιο διακονούν τον Επίσκοπό τους με αυταπάρνηση, ταπείνωση και θυσιαστικό φρόνημα.


Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη στα Συσσίτια της Ιεράς Μητροπόλεως στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και διένειμε δέματα με τρόφιμα, προσφορά των Σούπερ Μάρκετ ΚΡΗΤΙΚΟΣ και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά, με υγεία και δύναμη.


Έπειτα ευλόγησε το εορταστικό Γεύμα Αγάπης που παρέθεσε ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στα μέλη του ΚΑΠΗ και σε μοναχικά άτομα και ευχήθηκε πάντοτε, αλλά ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες να προσφέρουμε αγάπη και χαρά στους συνανθρώπους μας, προσπαθώντας να κάνουμε ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα.

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο   https://photos.app.goo.gl/qjthtvwfTjyGLNXNA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου