Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Η επίσημη υποδοχή και η Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού στο Αγρίνιο

  


Με ιδιαίτερες τιμές πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, 12 Νοεμβρίου 2022 η επίσημη Υποδοχή και η Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού στην πόλη του Αγρινίου.

Τον νέο Μητροπολίτη υποδέχθηκαν στην κεντρική πλατεία ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως Τοποτηρητής άχρι τούδε της Ιεράς Μητροπόλεως και Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος και πλήθος λαού.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου με εγκάρδιους λόγους καλωσόρισε τον νέο Μητροπολίτη και ο Σεβασμιώτατος αντιφώνησε καταλλήλως.

Στη συνέχεια, εν πομπή κατευθύνθηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, όπου ο Πρωτοσύγκελλος αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος ανέγνωσε την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα περί εκλογής, αναγνωρίσεως και καταστάσεως του νέου Μητροπολίτου.

Ακολούθησε η τελετή της Ενθρονίσεως στην οποία συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Νέας Κρήνης κ. Ιουστίνος, Καστορίας κ. Καλλίνικος και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος.

Συμμετείχαν επίσης οι Ιεροκήρυκες, οι Αρχιερατικοί Επίτροποι και οι Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως και άλλων Μητροπόλεων.





Παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, Βουλευτές, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Δήμαρχοι της Αιτωλοακαρνανίας, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, Φορέων και Οργανισμών της πόλεως, κληρικοί και πλήθος κόσμου, οι οποίοι, σε κλίμα ενθουσιασμού, επευφημούσαν τον νέο Πνευματικό τους Πατέρα και Ποιμενάρχη αναφωνώντας το «Άξιος».

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου, μετέφερε τις ευχές του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου για καλλίκαρπη Ποιμαντορία και περιέγραψε στον νέο Ποιμενάρχη που αρχίζει σήμερα την επισκοπική του διακονία στην πόλη του Αγρινίου, την μεγαλύτερη πόλη του Νομού, πώς ο ίδιος αισθάνεται το Αγρίνιο, χαρακτηρίζοντάς το πόλη πονεμένη, μαρτυρική και δημιουργική.

Αναφέρθηκε στην παράδοση που μετέφεραν οι πρόσφυγες, Μικρασιάτες και Πόντιοι. Μίλησε για τα σκληρά αντίποινα του φασισμού και του ναζισμού με ομαδικές εκτελέσεις πατριωτών, αλλά και τις φοβερές συνέπειες του εμφυλίου πολέμου. Μνημόνευσε τους μακαριστούς αρχιμανδρίτες Βενέδικτο Πετράκη και Απόστολο Φαφούτη και τον πρωτοπρεσβύτερο Αθανάσιο Παπαποστόλου, οι οποίοι προσέφεραν πάρα πολλά στο Αγρίνιο.

Ολοκληρώνοντας την προσφώνησή του ανέφερε ότι «σε αυτήν την πόλη που συνδυάζει τον πόνο, το μαρτύριο και την δημιουργικότητα είναι πρόκληση να εργασθή κανείς ποιμαντικά, γιατί συνδυάζει όλες τις δυναμικές αντιθέσεις, δηλαδή συνδυάζει την αστική με την αγροτική συνείδηση, την τέχνη με την επιστήμη, την θεολογία με τον ουμανισμό, την κοινωνιολογία με τον υπαρξισμό και πολλά άλλα».

Ακολούθησαν οι προσφωνήσεις του Περιφερειάρχου Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκταρίου Φαρμάκη και του Αρχιερατικού Επιτρόπου Αγρινίου και Στράτου αρχιμ. Νεκταρίου Τριάντη.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, κατά τον Ενθρονιστήριο λόγο του, τόνισε ότι ο ρόλος του Επισκόπου είναι διακονία ενότητος και καταλλαγής λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο επίσκοπος είναι ο εγγυητής της ενότητος της τοπικής Εκκλησίας, κατά το πρότυπο του Χριστού. Σύμφωνα με την φράση του αγίου Κυπριανού Καρθαγένης «ο επίσκοπος εν τη Εκκλησία και η Εκκλησία εν τω επισκόπω». Από πού πηγάζει αυτή η σχέση επισκόπου και τοπικής Εκκλησίας; Από το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, όπου ο Επίσκοπος, καθώς μας διδάσκει ο θεοφόρος Ιγνάτιος, ίσταται εις τύπον και τόπον Χριστού, ως ο κατ’ εξοχήν Προεστώς της Ευχαριστιακής Συνάξεως και επιτελεί το έργο του Χριστού. Όπως ο Κύριος, με την εφάπαξ θυσία Του, μας ένωσε όλους και μας προσήγαγε στον Θεό Πατέρα, έτσι και ο εις τόπον Χριστού ιστάμενος επίσκοπος, τελώντας την αναίμακτο θυσία, ενώνει όλα τα μέλη της Εκκλησίας του και τα προσάγει στον Θεό».





Αναφέρθηκε στην ιστορία του τόπου, τους τοπικούς αγίους και όσους εργάστηκαν με αυταπάρνηση και κοπίασαν για την πνευματική καλλιέργεια των Αγρινιωτών  και ιδιαιτέρως στον μακαριστό προκάτοχό του, Μητροπολίτη Κοσμά λέγοντας: «Και εγώ σήμερα εισέρχομαι στον κόπο του μακαριστού Μητροπολίτου Κοσμά και αυτών που ιεραποστολικά εργάσθηκαν προ αυτού και μαζί με αυτόν. Έρχομαι, όμως, αγαπητοί μου αδελφοί, όχι για να δρέψω τους καρπούς του κόπου τους, ούτε για να αναπαυθώ, αλλά για να συνεχίσω το έργο τους και, εάν μπορέσω, να το αυξήσω. Επιτρέψατέ μου να επαναλάβω αυτό που πολλές φορές είπα μετά την εκλογή μου, ότι θα εργασθώ και θα κοπιάσω με όλες τις σωματικές και πνευματικές μου δυνάμεις για το ποίμνιο που μου εμπιστεύτηκε ο Θεός».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του έστειλε και πάλι μήνυμα ενότητος και αγάπης και απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας προς όλους υπογραμμίζοντας τα εξής: «Η Εκκλησία μας είναι τόπος συνάντησης και διαλόγου. Απευθύνω απόψε αυτό το κάλεσμα συνάντησης, γνωριμίας και διαλόγου προς κάθε έντιμη συλλογική προσπάθεια του τόπου και προς κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως που κατοικεί εδώ. Καλώ, παράλληλα, όλους σας, και ειδικά τους φιλόθεους ιερείς μου και τους λοιπούς εν Κυρίω συνεργούς μας, να εργασθούμε για μία Εκκλησία ανοικτή προς όλους, η οποία θα αφουγκράζεται τα μηνύματα των καιρών και θα εξέρχεται, οσάκις χρειάζεται, ώστε να επιτελεί την αποστολή της που είναι να προσλαμβάνει τον κόσμο και να τον μετατρέπει σε Βασιλεία του Θεού»


Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο       https://photos.app.goo.gl/e45C7xVspc7bYoPQA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου