Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Η Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού


Με ιδιαίτερες τιμές και την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, η Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.

Τον νέο Μητροπολίτη υποδέχθηκαν στην κεντρική πλατεία ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως και Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου, ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος, πλειάδα Αρχιερέων και πλήθος λαού.

Ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής παρέδωσε την ποιμαντορική ράβδο στο νέο Ποιμενάρχη και ακολούθως ο Δήμαρχος Μεσολογγίου τον προσφώνησε με θερμούς λόγους.

Στη συνέχεια εν πομπή κατευθύνθηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, όπου ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ανέγνωσε την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα περί εκλογής, αναγνωρίσεως και καταστάσεως του νέου Μητροπολίτου.

Ακολούθησε η τελετή της Ενθρονίσεως στην οποία συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Βεροίας κ. Παντελεήμων, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Κερκύρας κ. Νεκτάριος, Κοζάνης κ. Παύλος, Μεσογαίας, κ. Νικόλαος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Λευκάδος κ. Θεόφιλος, Θηβών κ. Γεώργιος, Άρτης κ. Καλλίνικος, Ηλείας κ. Αθανάσιος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, Κηφισίας κ. Κύριλλος, Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Νικοπόλεως κ. Χρυσόστομος, Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, Αργολίδος κ. Νεκτάριος, Κίτρους κ. Γεώργιος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, Νέας Κρήνης κ. Ιουστίνος, Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, Τρίκκης κ. Χρυσόστομος, Καρπενησίου κ. Γεώργιος, Σταγών κ. Θεόκλητος, Φιλίππων κ. Στέφανος, Μάνης κ. Χρυσόστομος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμος, Λαγκαδά κ. Πλάτων, Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, Κινσάσας κ. Θεοδόσιος και ο Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος.

Συμμετείχαν επίσης Πρωτοσύγκελλοι, Ηγούμενοι και Ηγουμένες Ιερών Μονών, μετά των τιμίων συνοδειών τους, οι Αρχιερατικοί Επίτροποι και οι Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως και πολλών άλλων Ιερών Μητροπόλεων.

Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε η, εκ Βόλου καταγόμενη, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή.





Παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, Βουλευτές, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, Φορέων και Οργανισμών της περιοχής, κληρικοί και πλήθος κόσμου, οι οποίοι καθ’ όλη την πομπή και την τελετή επευφημούσαν τον νέο Πνευματικό τους Πατέρα και Ποιμενάρχη αναφωνώντας το «Άξιος».

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως Τοποτηρητής και Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου για την ευόδωση της αρξαμένης Μητροπολιτικής Ποιμαντορίας του νέου Ποιμενάρχου καθώς και για την κατ’ άμφω υγεία του Κλήρου, των μοναχών και των Χριστιανών της ευλογημένης αυτής Ιεράς Μητροπόλεως.

Ανέφερε ότι ο νέος Μητροπολίτης έρχεται σε μια περιοχή με μεγάλη ιστορία. Μια Μητρόπολη που διακόνησαν μεγάλη Αρχιερείς, αλλά και ευλαβείς ιερείς και ιεροκήρυκες που ο καθένας με τα ιδιαίτερα προσόντα και χαρίσματά του, προσέφερε πολλά στο ευλογημένο ποίμνιο. Επίσης ανέφερε ότι από τον τόπο αυτό αναδείχθηκαν μεγάλοι άγιοι με κορυφαίο τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό. Επεσήμανε ότι υπάρχουν μεγάλα κέντρα εκκλησιαστικής ζωής, ζωντανές Ενορίες με ευσεβείς κληρικούς, ευλαβείς λαϊκούς και αξιόλογους άρχοντες. Αναφέρθηκε στο έργο του Μητροπολίτου λέγοντας ότι είναι διπλό, να δίνη την ομολογία της Ορθόδοξης πίστεως και να εξασκή την ποιμαντική προς όλους.

Ολοκληρώνοντας δήλωσε βέβαιος ότι ο νέος Επίσκοπος θα κερδίσει αυτόν τον ευσεβή λαό με την γλυκύτητα των λόγων του, γιατί κοσμείται από ποικίλα χαρίσματα, από φυσική αντιληπτικότητα και διοικητική πείρα, που απέκτησε κοντά στον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο.

Ακολούθησαν οι προσφωνήσεις της Εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβερνήσεως κ. Ζέττας Μακρή, του Περιφερειάρχου Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκταρίου Φαρμάκη και του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως, ως εκπροσώπου του ιερού κλήρου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, κατά τον Ενθρονιστήριο λόγο του, τόνισε ότι από σήμερα ξεκινά μια νέα σελίδα στην ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως και έστειλε μήνυμα ενότητας και αγάπης προς όλους, καλώντας τις τοπικές αρχές και το λαό σε στενή συνεργασία για την ανάπτυξη και την πρόοδο της τοπικής Εκκλησίας και της κοινωνίας.

Αναφέρθηκε στον θεσμό και τον ρόλο του Επισκόπου μέσα στην Εκκλησία και την κοινωνία λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «Ο νέος επίσκοπος έρχεται έχοντας στην σκέψη και στην καρδιά του έναν λόγο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου: “Η Εκκλησία δεν σώζει μ᾽ αυτά που πράττει, αλλά με αυτό που είναι”. Κι αυτός ο λόγος μεταφράζεται σε ένα όνομα: Ιησούς Χριστός! Η Εκκλησία σώζει επειδή κοινωνεί με τον Χριστό, τοις πάσι τον Χριστόν καταγγέλλει, ευαγγελίζεται την δικαιοσύνη του Χριστού, δηλαδή την αγάπη και την ελπίδα για όλους, που γίνεται άφεση αμαρτιών, ανάσταση και ζωή αιώνιος. Η Εκκλησία σώζει, καθώς καλεί τους ανθρώπους σε συνάντηση, σύναξη, καινούργια ζωή, με την αποδοχή ότι τα πάντα και εν πάσι Χριστός! Αυτή είναι και η αποστολή του επισκόπου. Να είναι μιμητής Χριστού. Να γίνεται η οδός και να δείχνει τον δρόμο που οδηγεί στον Χριστό.  Να τίθεται επικεφαλής του λαού του σε μία πορεία αγάπης, που θα καταστήσει πάντας ανθρώπους ώριμους πνευματικά, “εις μέτρον ηλικίας του πληρώματος του Χριστού”».






Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι: «Ο επίσκοπος είναι ο εγγυητής της ενότητας, τόσο εντός του σώματος του Χριστού, όσο και στον αγώνα να εκκλησιοποιηθεί ο κόσμος, για να ζήσει. Η παράδοση της Εκκλησίας αναθέτει στον επίσκοπο αυτή την ευθύνη. Να διακρίνει τα χαρίσματα κλήρου και λαού. Να καλεί οι πάντες να λειτουργήσουν υπό την ευλογία του, ώστε να διακρίνονται τα όρια. Και να μη λησμονούν ότι και εκείνος με την σειρά του αναφέρεται, λογοδοτεί στην Εκκλησία, στην Ιερά Σύνοδο».  

Διαβεβαίωσε το λαό της Μητροπόλεως ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια αφοσιωμένης θυσιαστικής διακονίας και έμπρακτης συμπαράστασης στους πάσχοντες, στους αναξιοπαθούντες και ιδιαίτερα στην τρίτη ηλικία. Εξέφρασε την επιθυμία του για την στήριξη τους θεσμού της οικογενείας, των κληρικών και των ιερατικών οικογενειών τους, των νέων, των ιεροπαίδων, των σχολείων και κάθε εμπερίστατου ανθρώπου.

Αναφέρθηκε στην ιστορία των περιοχών που αποτελούν την Ιερά Μητρόπολη, στην ανάγκη για την ανάδειξη της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, στην στήριξη των Μοναστηριών, τα οποία χαρακτήρισε ως τον ένα από τους δύο πνεύμονες στην ζωή της πίστεως. Μίλησε για τους τοπικούς αγίους και τους μακαριστούς προκατόχους του και κυρίως τους τρεις τελευταίους λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αλλά και οι τελευταίοι προκάτοχοί μου αφιέρωσαν όλο τους το είναι για τον λαό μας. Ο Ιερόθεος Παρασκευόπουλος πάλεψε στην κατοχή να αντέξουν οι άνθρωποι την πείνα και τις κακουχίες. Ο Θεόκλητος Αβραντινής υπήρξε ο εμπνευστής και πρωταγωνιστής του να χτιστούν στις ενορίες νέοι ναοί, με κάλλος και λειτουργικότητα, ώστε να υμνείται ο Θεός. Ο πολύκλαυστος Κοσμάς Παπαχρήστου, ο σεβάσμιος γέροντας, καθώς υπήρξε πνευματικός καθοδηγητής και εξομολόγος πολλών ανθρώπων, έδειξε ότι η αγάπη είναι έργα, ότι “ο λόγος του Θεού ου δέδεται”, ότι αποστολή του επισκόπου είναι να μιλά και να δείχνει τον Θεό. Τους ευγνωμονώ, τους μνημονεύω στην προσκομιδή και παρακαλώ να αγωνιστούμε τον καλόν αγώνα, τιμώντας και αυτούς στην πράξη».

Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Τοποτηρητή για τους κόπους και την άοκνη παρουσία του στην Ιερά Μητρόπολη αυτούς τους έντεκα μήνες, ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς που συμμετείχαν στην χαρά της τοπικής Εκκλησίας, τους άρχοντες, τον ιερό κλήρο, τους επισκέπτες από άλλες περιοχές και ειδικά από την Μητρόπολη Δημητριάδος και τον πιστό λαό της Αιτωλοακαρνανίας.

Ολοκληρώνοντας τον συγκινητικό και μεστό θεολογικών νοημάτων Ενθρονιστήριο λόγο του επικαλέστηκε τις πρεσβείες όλων των εν Αιτωλία και Ακαρνανία Αγίων και ζήτησε από όλους να προσεύχονται για τον ίδιο να είναι ενώπιον Θεού και ανθρώπων πατέρας, ο οποίος “τίθησι την ψυχήν του υπέρ των προβάτων”, φίλος, αδελφός, αλλά και εκείνος που θα θέτει τα όρια της αληθείας.

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο      

https://photos.app.goo.gl/UpoXNbeAPrYMyvzm8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου