Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Η εορτή της Αγίας Αικατερίνης στα Τριαντεΐκα Αγρινίου


Στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής της Αγίας Αικατερίνης, στον ομώνυμο Ιερό Ναό στα Τριαντέϊκα Αγρινίου χοροστάτησε την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Κατά το κήρυγμά του τόνισε ότι η αγία Αικατερίνη είναι συνδεδεμένη και ταυτισμένη με το όρος Σινά και για αυτό ονομάζεται πολιούχος Σινά, όπως λέει και το απολυτίκιό της και περιέγραψε τα δύο θαυμαστά γεγονότα που συνέβησαν εκεί, στην εποχή της Παλαιάς Διαθήκης, συνδέοντάς τα με την ζωή της αγίας.

Αναφέρθηκε στην φλεγόμενη και μη καιόμενη βάτο που αντίκρισε ο θεόπτης Μωυσής και η οποία, κατά την πατερική διδασκαλία, προεικονίζει την Υπεραγία Θεοτόκο που δέχθηκε το πυρ της θεότητος και παρέμεινε αειπάρθενος και στην παράδοση του μωσαϊκού νόμου, τότε που ο Θεός διέταξε τους Ισραηλίτες να παραμείνουν σε απόσταση, στους πρόποδες του όρους Σινά.

Η αγία Αικατερίνη έζησε μέσα στο πυρ της ειδωλολατρίας, στην Αλεξάνδρεια, όπου επλεόναζε η διαφθορά και η αμαρτία, αλλά παρέμεινε αλώβητη από την ειδωλολατρία και την ανηθικότητα. Κράτησε και ομολόγησε την πίστη της, έχοντας την καρδιά της προσηλωμένη στον λόγο του Θεού. Ενώθηκε με τον Θεό, βίωσε την άμεση κοινωνία μαζί Του, χωρίς καμία απόσταση, όπως αυτή που υπήρχε κατά την εποχή της Παλαιάς Διαθήκης.





Ολοκληρώνοντας τον λόγο του ευχήθηκε σε όλους να έχουν το σθένος και την πίστη της αγίας στην καρδιά τους και να ζουν ενωμένοι με τον Θεό. Επίσης ευχαρίστησε τους τοπικούς άρχοντες που συμμετείχαν στην ακολουθία του Εσπερινού, τον προϊστάμενο και το εκκλησιαστικό συμβούλιο της Ενορίας και όλους τους πιστούς που με πολλή τάξη συμμετείχαν στον Εσπερινό λέγοντας ότι επιθυμούσε να επισκεφθεί τα Τριαντεΐκα, το χωριό του Πρωτοσυγκέλλου, ώστε να τιμήσει τον π. Επιφάνιο Καραγεώργο για την πολυετή διακονία και προσφορά του στην Ιερά Μητρόπολη.

Μεταξύ του πλήθους των πιστών ήταν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου και ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Γεώργιος Κατσούλας.

Το πρωί της Πέμπτης ο Σεβασμιώτατος κ. Δαμασκηνός επισκέφθηκε στο Παναιτώλιο το Ιερό Μετόχι των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης. Προσκύνησε στον Ιερό Ναό και στον τάφο του κτίτορος, μακαριστού αρχιμανδρίτου Θεοκλήτου Ντζάθα και συναντήθηκε με τον υπεύθυνο του Μετοχίου, αρχιμ. Ιωσήφ Ζωγράφο, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Μυρτιάς και μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής. Ξεναγήθηκε στους χώρους του Μετοχίου και ενημερώθηκε για την μέχρι τώρα λειτουργία του. Ο π. Ιωσήφ του παρουσίασε την μελέτη που έχει εκπονηθεί για την αξιοποίηση του χώρου και ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την επιθυμία και την ευχή σύντομα να προχωρήσει η ανακαίνιση του Ιερού Μετοχίου και να δοθεί σε πλήρη χρήση και λειτουργία.

Το μεσημέρι επισκέφθηκε και ευλόγησε τις εγκαταστάσεις του Τηλεοπτικού Σταθμού Αχελώος και παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη στην εβδομαδιαία εκπομπή «Διάλογοι τέχνης και πολιτισμού» και στον δημοσιογράφο κ. Νικόλαο Κανή.

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο       https://photos.app.goo.gl/s6dp4QQepDCCVqk29  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου