Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ κ.κ. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ ΕΙΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΝ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

 

ΑΓΡΙΝΙΟΝ ΣΑΒΒΑΤΟΝ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεε, Τοποτηρητά άχρι τούδε της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, και Εκπρόσωπε του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι Άγιοι Αρχιερείς.

Αξιότιμε Δήμαρχε Αγρινίου κύριε Γεώργιε Παπαναστασίου.

Εντιμότατοι Άρχοντες.

Σεβαστοί Πατέρες και Αδελφοί.

Λαέ του Θεού Αγαπημένε και Περιούσιε.

 

Βαθύτατη συγκίνηση βιώνω τούτη την ώρα, την μοναδική και ανεπανάληπτη της ζωής μου. Με υποδέχεται τούτη την ευλογημένη ημέρα για πρώτη φορά, σύσσωμη η πόλη του Αγρινίου, με επικεφαλής τον αξιότιμο Δήμαρχό της κ. Γεώργιο Παπαναστασίου.

Με υποδέχεται ο ευλαβέστατος Ιερός Κλήρος, τα Μοναχικά τάγματα, οι Άρχοντες της πόλεως και του τόπου, κυρίως και προπάντων ο ευλογημένος αυτός λαός, όλοι οι Αγρινιώτες και οι Αγρινιώτισσες, οι κάτοικοι τούτης της πόλεως που αποτελεί τομεγαλύτερο αστικό κέντρο της Αιτωλοακαρνανίας, το διοικητικό και εμπορικό κέντρο όλης της περιφερείας μας.

Με βαθιά συγκίνηση, κύριε Δήμαρχε Αγρινίου,άκουσα προ ολίγων λεπτών την εμπνευσμένη προσφώνησή σας. Σας ευχαριστώ θερμά για τα καλά σας λόγια. Σας ευγνωμονώ για την υποδοχή. Ο καρδιακός σας λόγος απευθύνεται προς τον νέο Επίσκοπό σας, έχω όμως την βεβαιότητα ότι απηχεί όλη την αγάπη και τα οράματα που έχετε για την πόλη σας, και από σήμερα και δική μου πόλη, το ευλογημένο Αγρίνιο.

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Μόλις χθες αξιώθηκα της μεγάλης χαράς και τιμής να με υποδεχθεί η Ιερά Πόλις του Μεσολογγίου. Μία πόλη που από μόνη της  θα ήταν αρκετή, ώστε να συμπυκνώσει όλους τους αγώνες και το μεγαλείο του επαναστατημένου μας λαού, ο οποίος, πριν από 200 χρόνια, ύψωσε το ανάστημά του εναντίον της βαρβαρότητας και της κτηνωδίας. 

Η Αιτωλοακαρνανία,όμως, κύριε Δήμαρχε, έχει το μεγάλο προνόμιο να πατά στέρεα στο ένδοξο ιστορικό παρελθόν της και, συγχρόνως, να πρωτοπορεί σε όλους τους τομείς της σύγχρονης πραγματικότητας. Κέντρο του δυναμισμού, της προόδου στις επιστήμες και τα γράμματα, αλλά και της αισιοδοξίας, με τα οποία, οι Αιτωλοί και οι Ακαρνάνες εισέρχονται στην νέα εποχή, είναι η πόλη που σήμερα με υποδέχεται: η πόλη του Αγρινίου. Η δική μου Πόλη.

Κύριε Δήμαρχε,

Ηγείστε ενός Δήμου με πολίτες, οι οποίοι συνεχίζουν μία μακρά παράδοση υψηλών μορφωτικών και πνευματικών επιδόσεων. Πολίτες με αγάπη για τον τόπο τους, αφοσίωση στις οικογένειές τους, πολίτες τολμηρούς στην καινοτομία αλλά και αταλάντευτους στις αξίες που ποτίστηκαν με το αίμα ηρώων και μαρτύρων, με προεξάρχοντα τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό.

Νιώθω ήδη τον παλμό μιας πόλης που δεν φοβάται το μέλλον. Αυτό συμβαίνει, διότι, με σεβασμό και προσήλωση, διατήρησε τις διαχρονικές και πανανθρώπινες αξίες της παράδοσής μας, καθιστώντας τες εφαλτήριο άλματος προς το «αύριο». Είναι οι ίδιες αξίες που ενίσχυσαν πριν από έναν αιώνα και τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι οποίοι βρήκαν εδώ καταφύγιο, συντελώντας στην αλματώδη εξέλιξη της πόλεως.

Ως κιβωτό αυτών των αξιών επιθυμώ να αναδείξω την Τοπική μας Εκκλησία. Όπως εσείς έτσι και εγώ, δεν φοβάμαι το μέλλον. Σας διαβεβαιώ πως η πόλη αυτή θα γίνει ο κοινός μας προμαχώνας σε αγώνες υψηλών οραματισμών, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και εμπνεύσεως, ιδιαίτερα προς τους νέους συμπολίτες μας. 

Η προκοπή των πολιτών του Αγρινίου σε όλους τους τομείς αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα προόδου όλης της Αιτωλοακαρνανίας, και μάλιστα σε εποχές όπου οι εξελίξεις, ιδιαίτερα στον τομέα της επικοινωνίας και των μεταφορών, την καθιστούν  Δυτική πύλη της πατρίδας μας από και προς την Ευρώπη.

Ευρισκόμενος σήμερα ενώπιον του λαού του Αγρινίου, καταθέτω την ακλόνητη πεποίθησή μου πως η πρόοδος του τόπου, σε συνδυασμό με την εμβάθυνση στις παρακαταθήκες και την λατρεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, θα μεταβάλει την πόλη αυτή σε όαση δημιουργίας και εργαστήριο διαμόρφωσης ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.

Κύριε Δήμαρχε.

Σας απευθύνω προσκλητήριο συνοδοιπορίας και συνεργασίας. Τοπική Εκκλησία και Δήμος, θα εργασθούμε με βάση τους διακριτούς μας ρόλους για να διακονήσουμε τον λαό μας, να προσφέρουμε μήνυμα ελπίδας και ενότητας, να καλύψουμε τις ανάγκες του, να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του.

Η σημερινή υποδοχή μετουσιώνεται σε ολόκαρδη αποδοχή και γίνεται ορόσημο για το ξεκίνημα μιας νέας κοινής πορείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου