Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος: «Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες μετέφεραν στην Ελλάδα μια ζωντανή παράδοση που ανέδειξε αγίους»Στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αγρινίου τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος.

Κατά την Θεία Λειτουργία τελέσθηκε το ιερό μνημόσυνο των εν Μικρά Ασία, Πόντο και Καππαδοκία αναιρεθέντων πατέρων και αδελφών ημών με τη φροντίδα του Συλλόγων Μικρασιατών Αιτωλοακαρνανίας και του Συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δημήτρης Ψαθάς».

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα του ανέλυσε τον λόγο του Χριστού: «ὅς γάρ ἄν θέλῃ τήν ψυχήν αὐτοῦ σῷσαι, ἀπολέσῃ αὐτήν» που ακούστηκε στο σημερινό Ευαγγέλιο.

Είπε, ότι η λέξη ψυχή, στην γλώσσα της Αγίας Γραφής, δηλώνει πολλές έννοιες, ήτοι την ζωή, το πνευματικό στοιχείο της υπάρξεως του ανθρώπου, σε σχέση με το σώμα, όλον τον άνθρωπο. Στην περίπτωση αυτή δηλώνει την ζωή, ότι εκείνος που θέλει να σώσει την ζωή του πρέπει να την χάσει, ως προς τον κόσμο, δηλαδή να δοθεί στον Χριστό.

Γενικώς η ψυχή, μαζί με το σώμα αποτελούν τον όλο άνθρωπο. Ο άνθρωπος από την πρώτη στιγμή της συλλήψεώς του έχει ψυχή και ζωή.

Ο Άγιος Μάξιμος, ο Ομολογητής διδάσκει, ότι η ψυχή του ανθρώπου έχει τρεις δυνάμεις, την θρεπτική, την φανταστική – ορμητική και την λογιστική και νοητική.

Στην συνέχεια, ανέλυσε, ότι δυστυχώς στις ημέρες μας κυριαρχεί ο «μονοδιάστατος άνθρωπος», αφού οι άνθρωποι βλέπουν μόνο το σώμα και όχι την ψυχή∙ επικεντρώνονται μόνο στη λογική (λογικοκρατία) και τις αισθήσεις (αισθησιοκρατία) και όχι στον «όλο άνθρωπο». Αποβλέπουν μόνο στην επίγεια ζωή και περιθωριοποιούν την αιώνια ζωή.

Έτσι, ο «μονοδιάστατος άνθρωπος» ζει την τραγωδία στη ζωή του. Γι’ αυτό πρέπει να βλέπουμε τον «όλο άνθρωπο».

Μετά την τέλεση του ιερού μνημοσύνου για τους ανθρώπους που φονεύθηκαν και πέθαναν κατά την Μικρασιατική Καταστροφή, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε δύο πλευρές αυτού του γεγονότος.

Πρώτον, την χαρακτήρισε ως «γενοκτονία» και «εθνοκάθαρση» που έγινε σχεδόν μία δεκαετία (1913-1923) που είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Δεύτερον, εντόπισε και την θετική πλευρά της υποθέσεως, που είναι, ότι οι πρόσφυγες μετέφεραν στην Ελλάδα μια ζωντανή παράδοση που ανέδειξε αγίους και γονιμοποίησε τους κατοίκους της Ελλάδος με την Μικρασιατική παράδοση, με τους νέους αγίους και, έτσι. υπήρξε ένα αντίβαρο στην εκκοσμίκευση που άρχισε να εισρέει στην Ελλάδα, μετά την συγκρότηση του νέου ελληνικού Κράτους.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών κ. Ανδριάνα Γκούρλια.

Αμέσως μετά, στο Μνημείο της Μικρασιατικής Καταστροφής που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Στη Θεία Λειτουργία και το ιερό μνημόσυνο συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Καλαντζής, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Αγρινίου, ο Βουλευτής κ. Γιώργος Βαρεμένος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Λάμπρος Δημητρογιάνννης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος, οι Πρόεδροι και τα μέλη των Συλλόγων Μικρασιατών και Ποντίων ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο       https://photos.app.goo.gl/LPWhCFwepXgqr2xW9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου