Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Άγιος Ιωάννης ο εν Βραχωρίω μαρτυρήσας


Πανηγυρίζει η πόλη του Αγρινίου σήμερα και αύριο την εορτή
του Αγίου Ιωάννου του εν Βραχωρίω μαρτυρήσαντος.

Στο ιερό παρεκκλήσιο που έχει ανεγερθεί στον τόπο του μαρτυρίου του
– πλησίον του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου –
θα τελεσθούν οι εξής ιερές ακολουθίες:

- Σήμερα στις 18:00 μ.μ. ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός
μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος.

- Αύριο το πρωί θα τελεσθεί ο Όρθρος και η πανηγυρική θεία Λειτουργία.


Ο Άγιος Ιωάννης ο εν Βραχωρίω μαρτυρήσας


Ο Άγιος Ιωάννης ο εκ Κονίτσης και εν Βραχωρίω μαρτυρήσας (ο εξ Οθωμανών) γεννήθηκε στην Κόνιτσα της Ηπείρου, το έτος 1785 από μουσουλμάνους γονείς. Ο πατέρας του ήταν ξακουστός Δερβίσης (ιερέας των Μουσουλμάνων) στην περιοχή. Το αρχικό του όνομα ήταν Χασάν. Σε ηλικία 20 ετών ο πατέρας του, τον έστειλε στα Ιωάννινα για να ενταχθεί στο τάγμα των Δερβίσηδων. Όταν έγινε και αυτός Δερβίσης στάλθηκε στο Βραχώρι της Αιτωλίας (σημερινό Αγρίνιο).

Στο Βραχώρι άρχισε να έρχεται σε επαφή με το χριστιανισμό και σιγά – σιγά να αποκαλύπτει τα χριστιανικά του αισθήματα. Πέταξε τα ενδύματα του μουσουλμάνου και φόρεσε τα ενδύματα του χριστιανού. Μετέβη στην Ιθάκη, όπου βαπτίστηκε χριστιανός και έλαβε το όνομα Ιωάννης. Κατόπιν αναχωρώντας από την Ιθάκη, δεν επιστρέφει στο Βραχώρι – γιατί κινδύνευε η ζωή του – αλλά εγκαθίσταται στο χωριό Μαχαλάς (σημερινές Φυτείες), όπου νυμφεύεται μια χριστιανή νέα και εργάζεται ως αγροφύλακας, ζώντας μια ήρεμη, χριστιανική ζωή.

Εν τω μεταξύ ο πατέρας του πληροφορείται για τη νέα του ζωή και στέλνει αντιπροσώπους να τον πείσουν να αλλαξοπιστήσει. Ο Ιωάννης αρνείται και τους διώχνει. Στη συνέχεια συλλαμβάνεται από τους Τούρκους και οδηγείται στον Μουσελίμη της περιοχής, όπου ομολογεί την πίστη του στον Χριστό. Μετά από αρκετά βασανιστήρια οι Τούρκοι τον αποκεφάλισαν δίπλα στον πλάτανο που σώζεται μέχρι σήμερα στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου. Ήταν 23 Σεπτεμβρίου του έτους 1814. Δίπλα από τον πλάτανο αυτό οι Αγρινιώτες ανέγειραν ένα μικρό παρεκκλήσιο προς τιμήν του Αγίου, όπου κάθε χρόνο με ιδιαίτερη ευλάβεια τιμάται η μνήμη του στις 23 Σεπτεμβρίου.


Απολυτίκιον - Ήχος α’

«Της Κονίτσης τον γόνον, Βραχωρίου το καύχημα, και Χριστού οπλίτην τον νέον Ιωάννην τιμήσωμεν· εκ ρίζης γαρ δυσσώδους προελθών, ενήθλησε λαμπρώς υπέρ Χριστού, και κινδύνων εξαιτείται απαλλαγήν τοις προς αυτόν κραυγάζουσι· δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω χορηγούντι δια σου, ημίν παθών εκλύτρωσιν»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου