Κυριακή 16 Απριλίου 2023

Η Μεγάλη Παρασκευή στο Αγρίνιο

 


Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου χοροστάτησε σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου 2023, στην ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Ο Σεβασμιώτατος έψαλλε τα Εγκώμια ενώπιον του Ιερού Επιταφίου και ακολούθησε η έξοδος και η περιφορά του Ιερού Επιταφίου με κατεύθυνση την κεντρική πλατεία της πόλεως, όπου μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, υπό τους πένθιμους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των Επιταφίων των πέντε κεντρικών Ενοριών της πόλεως.

Στη δέηση που τελέσθηκε προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος στο μήνυμα του προς τους πιστούς, που κατέκλυσαν την πλατεία και τους γύρω δρόμους συμμετέχοντας με κατάνυξη στη λιτάνευση των Επιταφίων ανέλυσε τον στίχο «δός μοι τοῦτον τον ξένον», τονίζοντας, ότι ο Χριστός έζησε και αντιμετωπίστηκε ως ξένος, ακόμα και από τους ομοεθνείς τους. Και τώρα ο Νικόδημος έρχεται και ζητά αυτόν τον ξένο για να τον κηδεύσει σε ένα ξένο μνημείο.

«Εμείς όμως, αγαπητοί μου αδελφοί, και κυρίως όλοι εσείς οι χιλιάδες που σήμερα έχετε κατακλύσει την κεντρική πλατεία της πόλης μας είμαι σίγουρος, ότι δεν αισθάνεστε ως ξένο τον Ιησού Χριστό. Για εσάς ο Χριστός δεν είναι ξένος. Είναι η ελπίδα σας, είναι η ζωή σας, το κουράγιο σας, η απαντοχή σας. Σήμερα, ήρθατε να προσκυνήσετε τον Κύριό μας που έπαθε και σταυρώθηκε για εμάς, που υπέφερε πάνω στον Σταυρό για εμάς. Αν σήμερα είναι νεκρός, είναι γιατί θέλει, με τον θάνατό του, να μας χαρίσει ζωή ατελεύτητη, ανέσπερη και αληθινή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, υπογράμμισε ότι: «Σας ευγνωμονώ για αυτή την παράδοση την οποία τηρείται από τους πατέρες και τους προγόνους σας. Αυτό είναι το μεγαλείο του τόπου μας. Αυτή είναι η πεμπτουσία της ζωής μας, αυτή είναι η πραγματικότητα της σύγχρονης Ελλάδας. Όλοι εσείς οικογενειακά να εκκλησιάζεστε και μαζί με τα παιδιά σας να συμμετέχετε σε αυτήν την κατανυκτική Ακολουθία. Αυτό είναι το μήνυμα που σήμερα, από το Αγρίνιο σκορπίζουμε σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, ότι θα παραμείνουμε σταθεροί και αμετακίνητοι στις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα που μας κληροδότησαν οι πατέρες μας. Αξίζει να τηρήσουμε αυτά τα έθιμα, διότι, σήμερα, είμαστε όλοι ενωμένοι κλήρος, άρχοντες και λαός. Είμαστε όλοι μαζί ένα σύνολο, μία οικογένεια. Και τί μας ενώνει; Ο Χριστός! Η Εκκλησία! Τί μας ενώνει; Μας ενώνει η παράδοση μας! Αυτή είναι η ενοποιός δύναμη αυτού του λαού. Χωρίς την Εκκλησία δεν υπάρχει ζωή μέσα στην Ελλάδα, μέσα στην πατρίδα μας».

Μεταξύ των πιστών που συμμετείχαν στην ιερά Λιτανεία του Επιταφίου ήταν ο Δήμαρχος της πόλεως κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, Βουλευτές, Αντιδήμαρχοι, Πολιτευτές, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

 

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως στον ίδιο Ιερό Ναό, παρουσία πλήθους πιστών, μεταξύ των οποίων οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστας Καραγκούνης και Σπήλιος Λιβανός, ο Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Ζώης, η Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου κ. Βάσω Παπαχρήστου.

Κατά την ομιλία του στους πιστούς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Ο Ιησούς μας προσφέρει το ξεκάθαρο, απόλυτο, και ζωντανό παράδειγμά Του, ώστε να αντιμετωπίζουμε τη σκληροκαρδία με την ταπεινή αγάπη, το κακό με την ανεξικακία, το συμφέρον με την ανιδιοτέλεια. Να χωρούμε τα πάντα και να συγχωρούμε, να πορευόμαστε με πνεύμα φιλαλληλίας και καταλλαγής στην καθημερινότητά μας, να αγαπάμε αδιακρίτως όλους. Εκείνος, αγαπά με την ίδια αγάπη αυτόν που Τον εγκαταλείπει και αυτόν που Τον αποζητεί, αυτόν που Τον υπακούει και αυτόν που Τον αρνείται. Ανατέλλει τον ήλιο «επί δικαίους και αδίκους». Στέλνει τη βροχή, και δίνει τα άνθη και τα αγαθά της γης, και σε όσους Τον ευλογούν και σε όσους Τον αποστρέφονται. Προσεύχεται για τους φίλους αλλά και για τους σταυρωτές Του».

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο πρωτοπρ. Αθανάσιος Κουλοχέρης, ο Αρχιδιάκονος π. Στέφανος Καππές και οι διάκονοι π. Αμβρόσιος Καλλιάφας και π. Δημήτριος Λαγούδης. Τα ιερά Αναλόγια και στις δύο Ακολουθίες διακόνησαν θαυμάσια ο πρωτοψάλτης του Ναού κ. Νικόλαος Γκρίζης και ο λαμπαδάριος κ. Νικόλαος Βάτσιος.

 

Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την Ακολουθία του Ιερού Επιταφίου πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο   https://photos.app.goo.gl/1Jrdu3EskBCDyU2J6

 

Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την Ακολουθία του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο   https://photos.app.goo.gl/Pf9NdgHHToZatquE8  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου