Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

12η Ημέρα των Εορτών Εξόδου στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου

 


 

Στον Αρχηγό της Φρουράς των Εξοδιτών, Αθανάσιο Ραζή-Κότσικα ήταν αφιερωμένη η δωδέκατη ημέρα των Εορτών Εξόδου στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.

Το απόγευμα της Τετάρτης 5 Απριλίου 2023 στο ιστορικό μουσείο της Διεξόδου, ο Ιδρυτής του Μουσείου κ. Νικόλαος Κορδόσης παρέδωσε τα όπλα του Ραζή-Κότσικα, που φυλάσσονται εκεί, σε δύο νεαρούς Μεσολογγίτες, ντυμένους με παραδοσιακές στολές και εν πομπή μετέβησαν στον Κήπο των Ηρώων.

Στην προτομή του Ραζή-Κότσικα τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνό και κατέθεσαν στεφάνια οι εκπρόσωποι των αρχών, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος, ο Εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Διοικητής ΔΙΚΕ, Υποστράτηγος Ιωάννης Δημητρέλος, και άλλοι επίσημοι.

 


Στη συνέχεια στην αίθουσα της Αντιπεριφέρειας η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου τίμησε τον αδελφοποιημένο Δήμο Τριπόλεως. Στην εκδήλωση μίλησε ο ελλογιμώτατος κ. Βασίλειος Καρδάσης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: «Έξοδος του Μεσολογγίου και Άλωση της Τριπολιτσάς, στο ποιητικό έργο του Διονυσίου Σολωμού»

Ακολούθησαν δημοτικά τραγούδια της κλεφτουριάς και παραδοσιακοί χοροί από το Λύκειο των Ελληνίδων Τριπόλεως.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός ανέφερε ότι μέσα στην ιστορική διαδρομή του Ελληνικού Έθνους συνδυάζονται η συγκίνηση των αγώνων και η υπερηφάνεια της ανδρείας. Καλωσόρισε το Δήμαρχο Τριπόλεως στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, λέγοντας, ότι είναι ένας τόπος όχι μόνο θυσίας ηρώων, αλλά και μαρτύρων και αγίων της πίστεως, με τελευταίο τον άγιο Καλλίνικο, Επίσκοπο Εδέσσης. «Ο μοναδικός συνδυασμός αυτού του τόπου είναι ότι γεννάει ήρωες και Αγίους και αυτό καθιστά αυθεντική την ελληνική συνείδηση στον τόπο μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Επίσης ευχαρίστησε το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου για την επιτυχημένη από κάθε άποψη εκδήλωση, τους μουσικούς και τα μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων Τριπόλεως, που με την λεβεντιά τους παρουσίασαν τους παραδοσιακούς χορούς και ενθουσίασαν τους παρισταμένους. Τέλος συνεχάρη τον Καθηγητή κ. Καρδάση για την κατά πάντα εμπεριστατωμένη και ιστορικά τεκμηριωμένη ομιλία του.

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο   https://photos.app.goo.gl/rqeptoMSkG2JZafu8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου