Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Έκτακτη Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2009, σε μόνη έκτακτη Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργούντος του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: α) Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκοπίου, β) Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού, γ) Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Τίτου, δ) Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου, ε) Αργολίδος κ. Ιακώβου, στ) Άρτης κ. Ιγνατίου, ζ) Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου και η) Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμονος, οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα. Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τύπου από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ως Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας προσεφώνησε τα Μέλη Αυτής, και ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες για την παρουσία τους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ως αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, αντεφώνησε εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών και επεσήμανε την αναγκαιότητα αυτών των συγκλήσεων του Σώματος, ώστε να αντιμετωπίζονται σημαντικά θέματα η προβλήματα, που αφορούν την Εκκλησία.

Μετά ταύτα, ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ανέπτυξε την εισήγησή του σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη, η οποία είχε ως θέμα «Ενημέρωσις επί τρεχούσης φύσεως θεμάτων, αφορώντων εις την Εκκλησίαν και συγκρότησις προπαρασκευαστικών Επιτροπών διαλόγου μετά της Πολιτείας».

Συγκεκριμένα ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι: « … υπό τις παρούσες συνθήκες Πολιτεία και Εκκλησία πρέπει και οφείλουν να καθήσουν και να εξετάσουν μαζί όλα τα θέματα που μας απασχολούν. Τα μεγάλα θέματα του Έθνους και της Κοινωνίας μας περνούν μέσα από την Πολιτεία αλλά και από την Εκκλησία. Η απάλυνση του πόνου του συνανθρώπου μας, του συμπολίτου μας, το επίπεδο διαβιώσεως των παιδιών μας, των πιστών μας, η εθνική μας παιδεία, είναι θέματα ζωτικής σημασίας δια την Εκκλησίαν, η οποία, ως Μητέρα αυτού του Έθνους αγωνιά, πονά και αγωνίζεται στο μέτρο των δυνατοτήτων της, νυχθημερόν δια την συμβολήν της στην επίλυσιν μεγάλων προβλημάτων προς όφελος του συνόλου του Ελληνικού Λαού ».

Ο Μακαριώτατος ανέφερε ενδεικτικά κάποια σημαντικά θέματα, τα οποία πρέπει να απασχολήσουν την Εκκλησία. Ειδικότερα τόνισε ότι:
α. Είναι ανάγκη αλλαγής του τρόπου εκλογής των Αρχιερέων και της πλήρωσης των κενών Αρχιερατικών Εδρών. Η ιστορία του θέματος αυτού έχει δημιουργήσει πολλά δεινά και περιπέτειες στο χώρο μας. Είναι καιρός πια να αντιληφθούμε ότι είναι άλλο πράγμα η Εξουσία και άλλο η Διακονία.
β. Το θέμα της στελεχώσεως της Εκκλησίας σε επίπεδο κληρικών και λαϊκών είναι ανάγκη να μελετηθεί και να αντιμετωπισθεί με σοβαρότητα.
γ. Η Μοναχική επιλογή, ενώ μπορεί να είναι ένα θείο δώρο και ένας ζωογόνος πνεύμονας στη ζωή της Εκκλησίας μας, υπάρχει κίνδυνος με τις διάφορες εκτροπές και αυθαιρεσίες, από όπου και αν προέρχονται, να καταλήξει με τον καιρό σε μείζον εκκλησιαστικό πρόβλημα.

Επί της εισηγήσεως έγινε διεξοδική συζήτηση, κατά την οποία εξέφρασαν τις απόψεις τους οι κάτωθι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, Ηλείας κ. Γερμανός, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος κ. Δαμασκηνός και Παροναξίας κ. Καλλίνικος.

Το σημαντικό είναι ότι η συζήτηση διεξήχθη με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και νηφαλιότητα μέσα σε πνεύμα ενότητος της Ιεραρχίας.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, επεκρότησε τις έως τώρα ενέργειες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και ενέκρινε τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το θέμα της συμμετοχής της Εκκλησίας στην καταβολή εφ’ άπαξ του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγύης και για το θέμα της προσλήψεως εκκλησιαστικών υπαλλήλων από το Α.Σ.Ε.Π., των οποίων η μισθοδοσία επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ειδικότερα σχετικά με το τελευταίο θέμα, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας ενημερώθηκε αναλυτικώς περί τις διατάξεις του νέου Νόμου για την αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο Τομέα. Η Εκκλησία συμμετέχοντας με την Προεδρία της Δημοκρατίας και την Βουλή των Ελλήνων, στην προσπάθεια διασφάλισης της διαφάνειας και της ισονομίας των Ελλήνων Πολιτών, υπήχθη ως προς τις προσλήψεις των εκκλησιαστικών υπαλλήλων, των οποίων η μισθοδοσία επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό, στο σύστημα προσλήψεως μέσω Α.Σ.Ε.Π. Κατόπιν αυτού, η Ιεραρχία απεφάσισε την επικαιροποίηση του Κανονισμού 5/1978 «Περί Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων».

Ακολούθως η Ιεραρχία απεφάσισε την συγκρότηση των επί μέρους Συνοδικών Επιτροπών, περί των οποίων είχε αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, για την μελέτη διαφόρων θεμάτων που κατά καιρούς έρχονται στην επικαιρότητα. Διεξήχθη φανερή ψηφοφορία για τον τρόπο ορισμού των προσώπων, τα οποία θα στελεχώσουν τις Επιτροπές, εκτός των Συνοδικών Συνδέσμων που είχαν ορισθεί με Απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στις 11 Δεκεμβρίου 2009. Από τους παρόντες, εξήντα (60) Ιεράρχες εξουσιοδότησαν την Διαρκή Ιερά Σύνοδο να ορίσει τα πρόσωπα, τρεις εψήφισαν να ορισθούν από την Ιεραρχία και δύο εψήφισαν «επέχω».

Σκοπός των προπαρασκευαστικών Επιτροπών αποφασίσθηκε να είναι η μελέτη από την ίδια την Εκκλησία των θεμάτων αυτών και όταν η Πολιτεία θεωρήσει ότι πρέπει να γίνει από κοινού διάλογος, σε ορισμένα θέματα Εκκλησίας και Πολιτείας, η Εκκλησία της Ελλάδος να είναι έτοιμη να προσφέρει την γόνιμη συμβολή της, πάντοτε με γνώμονα την κοινωνική συνοχή και το συμφέρον του τόπου.

Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου