Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς: «Η Παναγία μας, έφερε και την Χάρη του Θεού»




Η ΕΟΡΤΗ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
 ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΥΡΤΙΑΣ
Στην Ιστορική Ιερά Βυζαντινή Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος παραβρέθηκε την 21η Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, όπου με λαμπρότητα πανηγύρισε την θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου.  
Το απόγευμα της Τρίτης, 20 Νοεμβρίου 2018 τελέσθηκε στην Ιερά Μονή ο Μέγας Εσπερινός, κατά τον οποίο κήρυξε τον θείο λόγο ο Αρχιερατικός Επίτροπος Παμφίας, πανοσιολογιώτατος αρχιμ. Θεόκλητος Ράπτης.
Την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018 τελέσθηκαν η ακολουθία του Όρθρου και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.  Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε και τον θείο λόγο και αναφέρθηκε στην μεγάλη εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου και στο ιερό πρόσωπο της Παναγίας μας.
Πριν από την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος προχείρισε σε Πνευματικό τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής, πανοσιολογιώτατο αρχιμ. Ιωσήφ Ζωγράφο.
Μετά την Θεία Λειτουργία, στο Συνοδικό της Ιεράς Μονής, προσφέρθηκε το καθιερωμένο κέρασμα στους συμμετέχοντες στην Ιερά Πανήγυρη.
  Στο θείο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς,  μεταξύ άλλων,  τόνισε τα εξής:
«Κατά την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, μας λέει ο ιερός Υμνογράφος ότι η Παναγία μας, όταν προσφέρθηκε στο Ναό, έφερε και τη Χάρη του Θεού: «Σήμερον εισάγεται εν τω Οίκω Κυρίου, την Χάριν συνεισάγουσα την εν πνεύματι θείω». Η Παναγία μας σεμνή, ταπεινή, αγνή, καθαρή, από βρέφος είχε την Χάρη του Θεού μέσα της. Γιατί ήταν καρπός προσευχής, καρπός γονέων ευσεβών και αγιασμένων, αλλά και προορισμένη να γίνει Μητέρα του Θεού μας και Σώτηρα όλου του κόσμου.
»Ήρθε στο Ναό η Παναγία μας και προσφέρθηκε για να διατηρήσει αυτή τη Χάρη και να την αυξήσει τη Χάρη μέσα στο Ναό. Να την κρατήσει, να την καλλιεργήσει και να αξιωθεί να φτάσει στη μεγάλη ώρα της κυήσεως του Σωτήρος και Λυτρωτού, του Θεού μας Ιησού Χριστού. Στη μεγάλη ώρα που θα δανείσει τα αγνά της αίματα για να σαρκωθεί ο Άναρχος Θεός και να φέρει την ανακαίνιση και τη σωτηρία.
»Μας δίνει η Παναγίας μας αυτή τη στιγμή την αφορμή, αγαπητοί, να σκεφτούμε πόσο κι εμείς χρειαζόμαστε αυτή τη Θεία Χάρη. Γιατί μπορεί να αγωνιζόμαστε για να φτάσουμε στη σωτηρία, αλλά χωρίς τη Θεία Χάρη δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη σωτηρία μας.  Και ιδιαιτέρως αυτή η Χάρις προσφέρεται μέσα στο Ναό μας, στον Ορθόδοξο Ναό μας. Όλη αυτή η κατανυκτική αγιασμένη ατμόσφαιρα του Ναού, οι εικόνες που μας περιβάλλουν και τις βλέπουμε και διδασκόμαστε, του Κυρίου και Θεού μας Ιησού Χριστού, της Παναγίας μας, των Αγίων, πραγματικά συμβάλλουν ώστε κι εμείς να κατανυσσόμαστε και να ζούμε αυτή την αγία ατμόσφαιρα του Ναού, μάλιστα όταν ζούμε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Εκεί μέσα στο Ναό δίδεται αυτή η Χάρις.  
»Τι είναι η Θεία Χάρις, αγαπητοί; Είναι η παρουσία του Θεού μέσα μας, είναι η Ευλογία του Θεού, είναι η Αγάπη του Θεού για μας, η οποία πραγματικά μας φωτίζει, μας ενισχύει, μας αναγεννά, μας στηρίζει και μας καθοδηγεί στο δρόμο τον πνευματικό και μας βοηθάει να εξαγνιζόμαστε και να αγιαζόμαστε. Χρειάζεται ο κληρικός την Χάρη του Θεού, την χρειάζεται και ο λαϊκός.
»Είδατε τι λέμε συνεχώς μέσα στη Θ. Λειτουργία; «Αντιλαβού, σώσον, ελέησον και διαφύλαξον ημάς ο Θεός, τη σοι χάριτι». Δηλ. με τη Χάρη Σου Κύριε φύλαξέ μας, στήριξέ μας, ανακαίνισέ μας, φώτισέ μας. Να μείνουμε Χριστιανοί, να μένουμε όρθιοι, να πολεμούμε τους εχθρούς, τους πειρασμούς, τις προκλήσεις. Να εμπιστεύομαι και να αγαπώ το  Θεό μου, να μην ελκυόμαστε από τα αηδή και τα πονηρά του κόσμου αυτού, αλλά να ποθούμε το Θεό μας, να φτάσουμε μαζί στη Βασιλεία Του την αιωνία.
»Αγαπητοί, να διδαχθούμε σήμερα από την Παναγίας μας. Και να προσέξουμε και να ρωτήσουμε τον εαυτό μας σήμερα: Μέχρι τώρα πώς εκκλησιαζόμουνα εγώ; Πήγαινα στο Ναό με συναίσθηση και με πίστη ότι πρέπει να πάρω τη Θεία Χάρη μέσα μου; Να ενωθώ με το Θεό μου; Να με περιλούσει η Θεία Χάρις και να φύγω ενισχυμένος; Ποθώ το Ναό κάθε Κυριακή να πηγαίνω; Σκεφτείτε τι χάνει ο φτωχός ο Χριστιανός… έστω και για λογικές δικαιολογίες, χάνει τον εκκλησιασμό την Κυριακή το πρωί ή τις μεγάλες εορτές. Δικαιολογούμαστε και δεν πάμε στην Εκκλησία. Πολύ-πολύ πρέπει να προσέξουμε. Μας δίνει ο Θεός τον ποταμό της Θείας Χάριτος. Μπορεί να μην έχουμε όπως η Παναγία τη Θεία Χάρη, αλλά μας φροντίζει και μας γεμίζει ο  Θεός μας.
»Βλέπουμε, αγαπητοί, τους Αγίους μας πως λάμπουν! Ζήσαμε και είδαμε τελευταία, με τη Χάρι του Θεού, Αγίους που πραγματικά έλαμπαν. Έλαμπε ο Άγιος Παΐσιος! Έλαμπε ο Άγιος Πορφύριος! Κι ο Άγιος Ιάκωβος, ο οποίος σαν σήμερα εκοιμήθη και αύριο εορτάζεται. Έλαμπαν! Πώς λειτουργούσε ο Άγιος Ιάκωβος..! Πραγματικά βρισκόταν σε άλλους κόσμους!  Γιατί; Γιατί ακριβώς, έσκυψε όπως οι Άγιοι και ζήτησε τη θεία Χάρη.  Όπως λέγει ο Άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας, οι Άγιοι με τα λείψανά τους ευωδιάζουν και θαυματουργούν, γιατί ζώντας μέσα σ’ αυτή την πρόσκαιρο ζωή, πραγματικά ενσωματώθηκαν με τον Κύριο και περιλούσθηκαν με τη Χάρη Του. Έγιναν πλούσιοι φορείς της Θείας Χάριτος, ώστε και τα λείψανά τους τώρα ευωδιάζουν και θαυματουργούν. Δεν είναι ψέμα αυτό, είναι αλήθεια. Οπότε, ορίστε ποια είναι η παρουσία της Θείας Χάριτος!     
»Ας ευχηθούμε, η Παναγία μας με τις πολλές της αρετές και με τη Θεία Χάρη, να διδάξει κι εμένα κι εσάς ώστε να γίνουμε πράγματι άνθρωποι Θείας Χάριτος, αγιασμού και σωτηρίας».












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου