Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Εορτασμός 100 χρόνων από το υπερφυές θαύμα της απαλλαγής από την θανατηφόρο γρίπη στο Θέρμο


Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν στο Θέρμο, το διήμερο 19 και 20 Νοεμβρίου 2018, οι εορτασμοί για την συμπλήρωση 100 ετών από το θαύμα της απαλλαγής από την θανατηφόρο γρίπη που συντελέσθηκε το έτος 1918.
Στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Μάνδρας Θέρμου, τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. π. Θεόκλητο Ράπτη, Αρχιερατικό Επίτροπο Παμφίας.
Την επομένη, Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018, τελέσθηκαν η ακολουθία του Όρθρου και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, κηρύττοντας τον θείο λόγο, αναφέρθηκε στο θαύμα του έτους 1918. Τόνισε ιδιαιτέρως την πίστη και την ευλάβεια των κατοίκων εκείνης την εποχής, οι οποίοι προσέτρεξαν άμεσα στην βοήθεια του Θεού, επικαλέστηκαν τις μεσιτείες της Αγίας Παρασκευής και έλαβε τέλος η επιδημία της θανατηφόρου γρίπης που έπληττε την περιοχή.
Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας και μετά από 100 χρόνια, η ιερά εικόνα της Αγίας Παρασκευής μεταφέρθηκε και πάλι στην πόλη του Θέρμου. Στη διασταύρωση της πόλεως (θέση Βελλιέικα, προς Μέγα Δένδρο και Μάνδρα), έγινε η υποδοχή της εικόνος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, επικεφαλής του ιερού κλήρου και του ευσεβούς φιλάγιου λαού, με την παρουσία του Δημάρχου Θέρμου και των τοπικών αρχών.
Ακολούθησε λιτανευτική πομπή στην κεντρική οδό της πόλεως, με τη συμμετοχή των μαθητών των σχολείων και του Εκπολιτιστικού Ομίλου Θέρμου. Ψάλλοντας καθ’ οδόν τον παρακλητικό κανόνα στην Αγία Παρασκευή, η ιερά λιτανεία κατέληξε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Θέρμου, όπου παρέμεινε η ιερά εικόνα προς προσκύνηση.
Τό  Ιστορικό:
Το έτος 1918 υπήρχε επιδημία γρίπης σε όλη την Ευρώπη και σε όλη την Ελλάδα, η λεγόμενη ισπανική γρίπη. Στην περιοχή του Θέρμου η επιδημία βρισκόταν σε ιδιαίτερη έξαρση, με αποτέλεσμα καθημερινά και για τρεις μήνες περίπου, οι θάνατοι από τη γρίπη να ανέρχονται σε δύο έως έξι ανθρώπων την ημέρα, πολλές φορές και δώδεκα, όπως καταγράφεται και στα βιβλία θανάτου των Ενοριών. Η κατάσταση υπήρξε τραγική.  
Οι κάτοικοι τότε αποφάσισαν να κατεβάσουν την θαυματουργό εικόνα της Αγίας Παρασκευής από την ομώνυμο Ιερά Μονή Μάνδρας στο Θέρμο και να επικαλεστούν τις πρεσβείες της. Και πράγματι την 20η Νοεμβρίου 1918 μετέφεραν πεζή την ιερά εικόνα στο Θέρμο και την τοποθέτησαν προς προσκύνηση στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Από εκεί πέρασαν όλοι οι κάτοικοι προσευχόμενοι και το θαύμα πραγματοποιήθηκε. Οι θάνατοι από την γρίπη σταμάτησαν εντελώς.
Το γεγονός αυτό εορτάζεται πανηγυρικά κάθε χρόνο στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής, με τον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία. Εφέτος, 100 χρόνια μετά, η ιερά εικόνα της Αγίας μεταφέρθηκε και πάλι στο Θέρμο προς ευλογία και αγιασμό των πιστών.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου