Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Υποδοχή ιερού λειψάνου Οσίας Σοφίας στο Αγρίνιο


Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 14 Νοεμβρίου 2018, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αγρινίου η υποδοχή της δεξιάς χειρός της Οσίας Σοφίας, της ασκήτριας της Κλεισούρας από την Καστοριά.
Το ιερό λείψανο μετέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ και υποδέχθηκε στη πλατεία, έμπροσθεν του Ιερού Ναού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, επικεφαλής του ιερού κλήρου και του ευσεβούς και φιλαγίου λαού, με την παρουσία και του Δημάρχου Αγρινίου κ. Γεωργίου Παπαναστασίου.
Ακολούθησε δοξολογία επί τη υποδοχή του ιερού λειψάνου και στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη  Καστορίας κ. Σεραφείμ, για την μεγάλη ευλογία που μας προσέφερε δια της σωματικής παρουσίας της σύγχρονης Οσίας στη πόλη του Αγρινίου.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η Οσία Σοφία «έζησε στις ημέρες μας και ασκήθηκε στην εποχή μας, στον καιρό που κι εμείς αναπνέουμε και ζούμε, δίνοντας μια μεγάλη απάντηση ότι και σήμερα, εφόσον θέλουν, μπορούν να αγιαστούν οι Χριστιανοί. Αποδεικνύει ότι το ευαγγέλιο και το μήνυμα της σωτηρίας είναι διαχρονικά, κι εμείς μπορούμε, αν θέλουμε να οδηγηθούμε στον αγιασμό σε κάθε εποχή χωρίς καμία δικαιολογία».
Επίσης, αναφέρθηκε στην ποντιακή καταγωγή της Οσίας Σοφίας, καθώς η περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου Αγρινίου κατοικείται κατεξοχήν από Ποντίους και Μικρασιάτες. Τόνισε ο Μητροπολίτης ότι «η Οσία κατάγεται από τον μαρτυρικό, τον πονεμένο και αιματόβρεχτο Πόντο και ασκήτεψε, απέθανε και ετάφη στα ματωμένα χώματα της ελληνικής μας Μακεδονίας. Εδώ που βρίσκεται σήμερα, κοντά μας, υπενθυμίζει στους αγωνιστές συμπατριώτες της Ποντίους, αλλά και σε όλους μας, ότι ποτέ δεν πρέπει να ξεχνούμε τον μαρτυρικό Πόντο και την Ελληνική και τόσο δοκιμαζόμενη σήμερα Μακεδονία μας, η οποία είναι Ελλάδα και πρέπει να μείνει ελεύθερη, αγκαλιασμένη και ενωμένη με όλους τους Έλληνες».
Τέλος, συνεχάρη τον Μητροπολίτη Σεραφείμ για το παράδειγμα το οποίο δίδει μέσα από το ποιμαντικό και θεολογικό του έργο, αλλά και μέσα από τους αγώνες του για την Μακεδονία και την Ελλάδα.


Ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας για την υποδοχή και αναφέρθηκε στην ασκητική ζωή της Οσίας Σοφίας της Ποντίας, η οποία επί 48 χρόνια έζησε στο μοναστήρι της Παναγίας στην Κλεισούρα της Καστοριάς.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ παρέδωσε στον Ποιμενάρχη μας ένα μικρό απότμημα από το ιερό λείψανο της Οσίας, το οποίο όπως είπε, «θα παραμείνει μόνιμα στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αγρινίου, κοντά στους αδελφούς Ποντίους κατοίκους, τα πνευματικά εγγόνια της Οσίας, ώστε να τους ενισχύει στον πνευματικό τους αγώνα».
Τόνισε ότι η Οσία Σοφία «είναι η αγία που σκορπάει τη χαρά, γεμίζει τους ανθρώπους με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος» και προέτρεψε τους πιστούς να προσεύχονται σε αυτή για να γεμίζουν τη ζωή τους με τη χαρά του Χριστού.
Τέλος, ευχήθηκε στον Ποιμενάρχη μας κ. Κοσμά να του δίνει πολλά έτη και να τον στηρίζει ο Θεός στην ευλογημένη ποιμαντορία του, ενώ ζήτησε από εκείνον να προσεύχεται «για την πολύπαθη και μαρτυρική Μακεδονία μας, η οποία στενάζει σήμερα και για την οποία έδωσαν το αίμα τους, ο πρωτομάρτυρας του Μακεδονικού Αγώνα Παύλος Μελάς, η χορεία των Μακεδονομάχων, η χορεία των μαρτύρων και των ηρώων της πίστεως, όπου στολίζουν τον τόπο με το αίμα τους και τα μαρτυρικά τους λείψανα».
Ακολούθησε η ακολουθία του αρχιερατικού Εσπερινού χοροστατούντος του Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ και συγχοροστατούντος του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Το πρωί της Πέμπτης 15ης Νοεμβρίου 2018 τελέσθηκαν στον Ιερό Ναό η ακολουθία του Όρθρου και η αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Καστορίας και συλλειτουργούντος του Ποιμενάρχου μας. Τον θείο λόγο κήρυξε εμπνευσμένα ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου