Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του οσίου Ανδρέου του Ερημίτου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η μνήμη του οσίου Ανδρέου του Ερημίτου στον Δήμο Ινάχου, του οποίου είναι προστάτης και πολιούχος.

Χθες, Σάββατο 14 Μαΐου 2011 το απόγευμα τελέσθηκε στον Νέο Χαλκιόπουλο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου ο μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός και στη συνέχεια η λιτάνευση της ιεράς εικόνος και των τιμίων λειψάνων του αγίου.

Το πρωί ο Όρθρος και η αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκαν στο ιερό σπήλαιο που ασκήτεψε ο άγιος στο όρος Καλάνα Βάλτου, όπου βρίσκεται και ο τάφος του. Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο οποίος για 35 χρόνια και ως αρχιμανδρίτης, αλλά και στη συνέχεια ως Επίσκοπος, ανεβαίνει και λειτουργεί στο ιερό σπήλαιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλη υπήρξε η συμμετοχή των πιστών που ανέβηκαν στο ιερό σπήλαιο να προσκυνήσουν τον τάφο του αγίου και τα χαριτόβρυτα λείψανά του.

Ο Σεβασμιώτατος κατά το κήρυγμα του έκανε αναφορά στην ευαγγελική περικοπή της θεραπείας του Παραλύτου και με αφορμή την φράση «άνθρωπον ουκ έχω» ανέφερε πως ο παράλυτος μέσα στην πολυάνθρωπη κολυμβήθρα του Σιλωάμ αναζητούσε και δεν εύρισκε ένα άνθρωπο για να τον βοηθήσει. Αναζητούσε έναν άνθρωπο αγάπης, θυσίας και συμπόνιας. Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν και ο άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης, ο οποίος στήριξε και ενίσχυσε και ενισχύει και τους ανθρώπους της εποχής του, αλλά και τους ανθρώπους κάθε εποχής.

Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Γιατί έγινε τέτοιος άνθρωπος ο Άγιος Ανδρέας; Διότι δέχθηκε τον φωτισμό από τον Πλάστη και Θεό μας, από τον Ιησού Χριστό που είναι η αγάπη, που είναι το φως, που είναι το παράδειγμα της θυσίας.

Άνθρωπον ζητούμε και όλοι εμείς σήμερα αγαπητοί. Άνθρωπον ζητά και η κοινωνίας μας. Ο άνθρωπος χωρίς Χριστό δεν μπορεί να είναι Άνθρωπος. Το βλέπουμε και το ζούμε. Έχουμε πολλούς σοφούς, πολλούς πανεπιστήμονες, δεν είναι όμως φορείς τους Παναγίου Πνεύματος.

Ζητούμε σήμερα ανθρώπους κληρικούς, κληρικούς αγίους, αναγεννημένους. Ζητούμε άρχοντες αληθινούς ανθρώπους του Χριστού. Να δώσει ο Θεός άρχοντες που να αγαπούν την Εκκλησία και να πιστεύουν στον Θεό. Ζητούμε ανθρώπους εκπαιδευτικούς, που να μη δίνουν μέσα στην αίθουσα την επιστήμη τους μόνον, αλλά να αγγίζουν τις καρδιές των μαθητών και να ωφελούν τον έσω άνθρωπο. Ζητούμε ανθρώπους γονείς, αγιασμένους, αληθινούς γονείς, με αναγεννημένη ζωή, για να είναι πρότυπα μέσα στην οικογένεια και να στηρίζουν τα παιδιά τους. Και τέλος ζητούμε ανθρώπινη νεότητα με πνεύμα Θεού, με αρετές, με στόχους, με ιδανικά για να είναι ευλογημένη και η κοινωνία μας».








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου