Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Πραγματοποιήθηκε το 2ο Περιφερειακό Φεστιβάλ Νεολαίας

Με σκοπό την επικοινωνία και αλληλογνωριμία μεταξύ των νέων, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, το Σάββατο 7 Μαΐου 2011 στην πόλη του Αγρινίου το 2ο Περιφερειακό Φεστιβάλ Νεολαίας με τίτλο «Τόπος από Φώς και Θάλασσα – Από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη στον Οδυσσέα Ελύτη».

Τα Φεστιβάλ Νεολαίας είναι ένα νέος θεσμός που ξεκίνησε πέρυσι από την Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τον γενικό συντονισμό έχει η Υποεπιτροπή Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκατοντάδων νέων, στην αίθουσα της Χριστιανικής Ενώσεως Αγρινίου και διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με την συμμετοχή νέων και της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης.

Τα αγόρια και τα κορίτσια των Εκκλησιαστικών Νεανικών Συνάξεων παρουσίασαν εορταστικό πρόγραμμα με χορωδίες μικρών και μεγάλων παιδιών και με παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς κατά την έναρξη της εκδήλωσης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ευχήθηκε «περισσότερο Έλληνες, περισσότερο καλλιεργημένοι χριστιανοί, πνευματικοί νέοι· να αναδειχθούμε από τη σύναξι αυτή, περισσότερο ηνωμένοι, ειρηνικοί και χαρούμενοι». Επίσης ευχαρίστησε την Αγία και Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για την επιλογή της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας για την διοργάνωση του Φεστιβάλ για την Περιφέρεια  Αιτωλοακαρνανίας και νησιών Ιονίου Πελάγους.

Ολόκληρη η ομιλία του Σεβασμιωτάτου δημοσιεύεται κατωτέρω:

« … Kαι είπεν ο Θεός· γεννηθήτω φως και εγένετο φως … » (Γεν. α 3). « … Kαι τα συστήματα των υδάτων εκάλεσε θαλάσσας … » (Γεν. α  9-10).

Η αγάπη και η πανσοφία, η πρόνοια και η παντοδυναμία του Τριαδικού Θεού μας εδημιούργησε και προσέφερε στον άνθρωπο το φως αλλά και τη θάλασσα.

Για να χαίρεται ο άνθρωπος, να ζη με άνεσι και ευτυχία, να δημιουργή, να διακονή μέσα από τη χρήσι των στοιχείων αυτών και τον προσωπικό του αγιασμό και τη σωτηρία. 

Η Πατρίδα μας, η Ελλάδα μας, η χώρα στην οποία γεννηθήκαμε και κατοικούμε, αυτή η Πατρίδα μας η οποία μας προσφέρει τόσα θεία και ανθρώπινα δημιουργήματα τα οποία λούζονται και βρέχονται από το φως και τη θάλασσα, όλη η Πατρίδα μας είναι κατεξοχήν ηλιόλουστη και φωτεινή, αλλά και περιβρέχεται από την αρμυρή θάλασσα.

Σ’ αυτη τη χώρα διαδραματίσθηκαν, θεία και μεγάλα, ηρωικά και ένδοξα γεγονότα, τα οποία λουσμένα από το ελληνικό φως και βρεγμένα με την αρμύρα της θαλάσσης διδάσκουν, οικοδομούν, αφυπνίζουν τις δικές μας συνειδήσεις, μένουν και θα παραμένουν φωτεινά παραδείγματα, αγώνες πνευματικού και γνησίου πατριωτισμού.

Γι’ αυτή τη χώρα, είμαστε ευτυχείς που κατοικούμε και απολαμβάνουμε το φως της και χαιρόμαστε τη θάλασσά της. Είμαστε προνομιούχοι και δοξάζουμε το Θεό.

Μέσα σ’ αυτή τη χώρα μας, αξιοποιώντας τα δώρα του Θεού μας, φως και θάλασσα, καλούμαστε να σταθούμε όρθιοι, αγωνιστές, να καλλιεργήσουμε αξίες, ιδανικά, αρετές, πνευματικές ανατάσεις, να παλέψουμε ηρωικά με τις φθοροποιές κοσμικές επιδράσεις που μας απομακρύνουν από την αληθινή απόλαυσι του φωτός και της θαλάσσης, να μείνουμε νικητές και ξένοι από ο,τι σκοτεινό και αλλότριο.

Αυτή η ευλογημένη σύναξι την οποία η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος δια της Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος μας κάλεσε να οργανώσουμε θα μας βοηθήση να κατανοήσουμε καλύτερα την αξία του φωτός και της θαλάσσης.

Με την προβολή των δύο μεγάλων λογοτεχνών Παπαδιαμάντη και Ελύτη θα μας φέρει γνήσια, καθαρά ανυπόκριτα και αγαπητικά και στο φως και στη θάλασσα. Αρκεί να τους γνωρίσουμε μελετώντας τους και να τους μιμηθούμε.

Από το άλλο μέρος οι εκδηλώσεις αυτού του Φεστιβάλ Νεότητος θα συμβάλουν σε ένα ευρύτερο πνευματικό έργο. Θα μας βοηθήσουν να αναδείξουμε την τέχνη αληθινό καθαρό δεσμό, για να ζούμε καλλιεργημένοι και ενωμένοι μέσα στην κοινωνία της Εκκλησίας μας.

Εύχομαι και προσεύχομαι περισσότερο Έλληνες, περισσότερο καλλιεργημένοι χριστιανοί, πνευματικοί νέοι· να αναδειχθούμε από τη σύναξι αυτή, περισσότερο ηνωμένοι, ειρηνικοί και χαρούμενοι».























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου