Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Ιερά Πανήγυρη Αγίου Ανδρέου του Ερημίτου



Το Σάββατο 15 Μαΐου 2010 η αγία μας Εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγίου Ανδρέου του Ερημίτου. Με κάθε λαμπρότητα θα τιμηθεί και εφέτος η μνήμη του Αγίου στον Δήμο Ινάχου, του οποίου είναι προστάτης και πολιούχος, κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

18:30 μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέου Χαλκιοπούλου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑ.
Θα ακολουθήσει η λιτάνευση των ιερών λειψάνων και της ιεράς εικόνος του Αγίου.

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

07:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Σπήλαιο που ασκήτεψε ο Άγιος Ανδρέας στο όρος Καλάνα, όπου βρίσκεται και ο τάφος του, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑ.



ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Ο ΕΡΗΜΙΤΗΣ - 15 ΜΑΪΟΥ

Ο Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης έζησε στους χρόνους του Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β’ Κομνηνού (1237-1271). Καταγόταν από το Μονοδένδρι της Ηπείρου. Επιθυμούσε την τέλεια αφιέρωση του στο Κύριο, εγκατέλειψε τα πάντα (σύζυγο, τέκνα και περιουσία) και πήγε στο Σπήλαιο στο όρος Καλάνα Βάλτου, κοντά στο χωριό Χαλκιόπουλο, όπου ασκήτευσε προσευχόμενος μέρα και νύχτα, βάζοντας σε δοκιμασία το σώμα του με νηστείες και κακουχίες. Στο σπήλαιο αυτό, ο Άγιος έζησε και τα υπόλοιπα χρόνια του βίου του με προσευχή και νηστεία και φθάνοντας σε βαθιά γεράματα κοιμήθηκε στο σπήλαιο.

Τον θάνατο του Αγίου ανδρός, φανέρωσε ο Κύριος με το εξής θαυμαστό γεγονός: Λαμπάδες φωτός κατέβαιναν από τον ουρανό και σκέπαζαν τον τάφο του Αγίου Ανδρέα και ανέβαιναν πάλι στον ουρανό. Το θαύμα αυτό έπεσε και στην αντίληψη της Αγίας Θεοδώρας, Βασίλισσας της Άρτας, η οποία επισκέφθηκε το σπήλαιο με τη συνοδεία της και βρήκε το Λείψανο το οποίο ενταφίασαν με τιμές και στη συνέχεια με έξοδά της ανήγειρε ναό προς τιμή του Αγίου.

Έκτοτε εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Ανδρέα στις 15 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου