Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Το Αγρίνιο τίμησε τον Πολιούχο του

Με ξεχωριστή λαμπρότητα τιμήθηκε και εφέτος στο Αγρίνιο, η μνήμη του αγίου μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου, προστάτου και πολιούχου της πόλεως το διήμερο 8 και 9 Μαΐου, ενώ επίκεντρο των εορτασμών ήταν ο μεγαλοπρεπής νέος Ιερός Ναός του Αγίου Χριστοφόρου. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι, προσκεκλημένοι του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑ, Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. ΙΓΝΑΤΙΟΣ, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. ΙΕΡΕΜΙΑΣ και Πολυανής και Κιλκισίου κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ. Κατά τη θεία Λειτουργία παρέστη συμπροσευχόμενος και ο Γέρων Μητροπολίτης Ευρίπου κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Γόρτυνος κ. ΙΕΡΕΜΙΟΥ, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος και στη συνέχεια η πολυαρχιερατική θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Πολυανής κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ.

Οι εορτές κορυφώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής με τον μεθέορτο Εσπερινό και την πάνδημη λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου στους κεντρικούς δρόμους του Αγρινίου. Στην κεντρική πλατεία της πόλεως τελέσθηκε αρτοκλασία και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος απευθυνόμενους στους πιστούς, που κατέκλυσαν την πλατεία και τους πέριξ αυτής δρόμους, αναφέρθηκε στην ελπίδα που προσφέρει στον σημερινό άνθρωπο το μήνυμα της Αναστάσεως και χαρακτήρισε τη συμμετοχή των πιστών που ακολουθούσαν την ιερά λιτανεία, ως μια ειρηνική πορεία με επικεφαλής τον άγιο Χριστοφόρο, που φέρει στον ώμο του τον Χριστό. Επίσης ανέφερε πως μονάχα η Εκκλησία μπορεί να προσφέρει λύση και να βγάλει από τα οικονομικά και άλλα αδιέξοδα την ελληνική κοινωνία προτείνοντας της το ασκητικό φρόνημά της και την ελληνορθόδοξη πολιτιστική παράδοσή της.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Βουλευτές του Νομού, ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, ο Δήμαρχος Αγρινίου, ο Διοικητής της Αεροπορίας (132 Σ.Μ.), ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διευθύνσεως Ακαρνανίας και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι αρχών και φορέων. Επίσης συμμετείχαν άγημα της 132 Σ.Μ. η Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου και αντιπροσωπείες πολιτιστικών και λαογραφικών ομίλων και των μαθητών των σχολείων της ενορίας.

Εφέτος η εορτή του Αγίου Χριστοφόρου συνέπεσε με την Κυριακή του Τυφλού, κατά την οποία εορτάζεται η Σύναξη «πάντων των εν Αιτωλία και Ακαρνανία διαλαμψάντων Αγίων». Έτσι κατά τη διάρκεια των λατρευτικών εκδηλώσεων εκτέθηκαν προς προσκύνηση ιερά λείψανα των τοπικών αγίων Ιωάννου του Βραχωρίτου, Ιακώβου του εν Δερβεκίστη και Ανδρέου του Ερημίτου, τα οποία λιτανεύθηκαν μαζί με τα ιερά λείψανα του Αγίου Χριστοφόρου κατά την ιερά λιτανεία.

Τέλος να σημειωθεί ότι ανάλογες ήταν οι λατρευτικές εκδηλώσεις που τελέσθηκαν και στον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου.


Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου