Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

"Η περίοδος της Αγίας Τεσσαρακοστής είναι καιρός μετανοίας"

Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑ για την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής


+ Κ Ο Σ Μ Α Σ
Ο ΧΑΡΙΤΙ ΘΕΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΡΙΣΤΕΠΩΝΥΜΟΝ ΠΛΗΡΩΜΑ
ΤΗΣ ΚΑΘ' ΗΜΑΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ


«Ψυχή μου, ψυχή μου, ανάστα, τι καθεύδεις…»

Αγαπητοί πατέρες, αδελφοί χριστιανοί

Ήλθε και πάλι η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Χρονική περίοδος, κατανυκτική και αγιασμένη. Περίοδος κατά την οποία η Μητέρα μας Εκκλησία, αγρυπνούσα για την πνευματική πρόοδό μας, μας προσφέρει πολλές ιδιαίτερες πνευματικές στιγμές, για να καλλιεργήση και να οδηγήση στον αγιασμό και την σωτηρία τον όλο εαυτό μας.

Ιδιαιτέρως η περίοδος της Αγίας Τεσσαρακοστής είναι καιρός μετανοίας. Καιρός να γνωρίση ο καθένας μας τον εαυτό του, να γνωρίση καλώς την αμαρτωλή κατάστασί του, τον εσωτερικό του κόσμο, να συναισθανθή την αμαρτωλότητά του και να ζητήση το έλεος του Κυρίου μας δια της μετανοίας του. Οι προπαρασκευαστικές Κυριακές του Τριωδίου μας εδίδαξαν με την μετάνοια του τελώνου και του ασώτου υιού, μας υπενθύμισαν ότι μας περιμένει αδέκαστος κρίσις κατά την Δευτέρα Παρουσία, μας ετόνισαν ότι μας περιμένει Παράδεισος.

Είναι, λοιπόν, καιρός μετανοίας, καιρός πνευματικής καθάρσεως. Καιρός να τρέξουμε στο ιερό Εξομολογητήριο και δια του ιερέως πνευματικού μας να αποπλύνουμε τον ρύπο των αμαρτιών μας.

Μην ακούμε όσους με εγωισμό, με παραπληροφόρησι η αυταπάτη αρνούνται να εξομολογηθούν σε πνευματικό, και πιστεύουν ότι θα συγχωρηθούν δια της προσευχής απευθείας στον Θεό η δια της προσευχής ενώπιον εικόνων. Το δικαίωμα της συγχωρήσεως των αμαρτιών μας το έλαβαν κατ ἐντολήν του Κυρίου οι Άγιοι Απόστολοι, και δια των Αποστόλων οι διάδοχοί τους, οι Επίσκοποι, και δι αὐτῶν οι ανά τους χριστιανικούς αιώνες πνευματικοί Πατέρες.

Ούτε οι εικόνες, αλλ οὔτε και οι Άγγελοι έχουν εξουσία να συγχωρήσουν τα αμαρτήματα των ανθρώπων, παρά μόνον οι Αρχιερείς και οι Ιερείς πνευματικοί. Αυτό είναι το θέλημα του Θεού και η αγία Παράδοσι της Εκκλησίας μας.

«Λάβετε πνεύμα Άγιον· αν τινων αφήτε τας αμαρτίας, αφίενται αυτοίς, αν τινων κρατήτε, κεκράτηνται» (Ιωάν. κ’, 22-23) λέει ο Κύριος. «Αναγκαίον εξομολογείσθαι τα αμαρτήματα τοις πεπιστευμένοις την οικονομίαν των μυστηρίων του Θεού» υπογραμμίζει και ο Μ. Βασίλειος. Σφάλλουν όσοι δεν δέχονται να πλησιάσουν στον πνευματικό, σφάλλουν και όσοι αναβάλλουν την εξομολόγησί τους η την μεταθέτουν για την γεροντική ηλικία τους. Που το ξέρουν; Θα φθάσουν στην γεροντική ηλικία η θα φύγουν αμετανόητοι και κολασμένοι;

Αγαπητοί, τώρα που αρχίζει η Μ. Τεσσαρακοστή, ως πνευματικός Πατέρας που σας αγαπά, σας ικετεύω ολόψυχα, τρέξατε όλοι στον πνευματικό Πατέρα. Όχι αργότερα η την Μ. Εβδομάδα. Τότε οι πνευματικοί είναι κατ ἐξοχήν απασχολημένοι με τις ακολουθίες, κουρασμένοι, και δεν μπορούν να σας βοηθήσουν όπως πρέπει…

Ο Κύριός μας, με ανοικτά τα ματωμένα Του χέρια, περιμένει όλους, Κληρικούς και λαϊκούς, να εξομολογηθούμε, να λευκάνουμε την ψυχή μας, να ζήσουμε την ειρήνη, την γαλήνη, την ευτυχία που ζη ο αγωνιζόμενος άνθρωπος του Θεού, ο καθαρός τη καρδία, να ενωθούμε αξίως με το πανάγιο Σώμα και Αίμα του Χριστού μας, να ζήσουμε άγιο Πάσχα.

Με ανοιχτά χέρια μας περιμένει και ο πνευματικός. Όλους μας. Ας μη εισέλθουμε στην Αγ. Τεσσαρακοστή με κοσμικότητες, με καρναβαλικές - ειδωλολατρικές εκδηλώσεις και φθοροποιές συνήθειες.

Ας εισέλθουμε με την αγία απόφασι να βιώσουμε ειλικρινά την αληθινή μετάνοια, την ειλικρινή εξομολόγησι, την πνευματική, αγωνιστική πορεία μέσα στο στάδιο των αρετών, την ανακαίνισι, την μεταμόρφωσί μας.

Μόνον έτσι θα ζήσουμε ζωή ειρηνική και αληθινής χαράς, μόνο έτσι θα καλλιεργηθούμε ως κοινωνία και θα γίνουμε άξιοι της σωτηρίας. Σας το εύχομαι με όλη την αρχιερατική καρδιά.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΟΣΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου