Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεόκλητος (1920 - 2007)

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρός Θεόκλητος (κατά κόσμον Λουκάς) Αβραντινής, γεννήθηκε το 1920 στο χωριό Κάτω Βλασία Καλαβρύτων από πτωχούς και πολύτεκνους γονείς. Τα εγκύκλια γράμματα τα έμαθε στην γενέτειρά του, ενώ τις γυμνασιακές του σπουδές τελείωσε στην Πάτρα. Σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και πήρε το πτυχίο του το έτος 1954.

Αφού υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία,
εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων και έλαβε το μοναχικό όνομα Θεόκλητος. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1943, και πρεσβύτερος το 1946. Διετέλεσε ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Κάτω Βλασίας και εφημέριος του Πανεπιστημιακού Ιερού Ναού «Καπνικαρέας». Χρημάτισε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο πλευρό του γέροντός του Αρχιεπισκόπου Θεοκλήτου.

Το 1965 εξελέγη Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, όπου επί σαράντα (40) συναπτά έτη προσέφερε και δίδαξε κυρίως με την πνευματική του παρουσία. Διετέλεσε τοποτηρητής των Ιερών Μητροπόλεων Άρτης και Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Ανέπτυξε πλούσιο φιλανθρωπικό και ιεραποστολικό έργο, ενώ επανεξέδωσε το περιοδικό της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας «Κοσμάς ο Αιτωλός». Συνέγραψε σειρά βιβλίων θρησκευτικού και πνευματικού περιεχομένου.

Εφησυχάζων για λόγους υγείας μετά την 6η Απριλίου 2005 στο Επισκοπείο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος του απένειμε στις 15 Απριλίου 2006, την ανωτάτη τιμητική διάκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου.

Εκοιμήθη εν Κυρίω στις 12 Φεβρουαρίου 2007, ημέρα Δευτέρα και ώρα 15:40 μ.μ., σε ηλικία 87 ετών και ετάφη στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης Αιτωλικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου