Σάββατο 16 Απριλίου 2022

196η Επέτειος από την Έξοδο του Μεσολογγίου

 

Σάββατο  του  Λαζάρου  -  Πρώτη ημέρα εορτασμού

Με πατριωτική υπερηφάνεια και εκκλησιαστική κατάνυξη η Ιερά Πόλις του Μεσολογγίου τιμά την 196η Επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων.

Το Σάββατο το πρωί μεταφέρθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, με λιτανευτική πομπή από το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, η Εικόνα της Εξόδου και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ. Στην πομπή συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος, ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κα Μαρία Σαλμά, οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές της Ιεράς Πόλεως και της ευρύτερης περιοχής και πλήθος κόσμου.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής κ. Ιερόθεος μετέβη στο μνημείο του Ελβετού Φιλέλληνα Ιωάννη – Ιακώβου Μάγερ και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία των εκπροσώπων των αρχών της Ιεράς Πόλεως, οι οποίοι κατέθεσαν στεφάνια.

Κατόπιν στο σημείο που ανατινάχθηκε ο Επίσκοπος Ρωγών, στον ανεμόμυλο, δίπλα από το λιμάνι έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του. Το άγαλμα αποτελούσε έμπνευση του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά και υλοποιήθηκε από ομάδα πνευματικών του παιδιών.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση και κατά τον σύντομο χαιρετισμό του εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία τόσων φιλελλήνων οι οποίοι εξακολουθούν να αγαπούν την Ελλάδα.

Αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο Επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ στην πολιορκία και την Έξοδο του Μεσολογγίου, ως απεσταλμένος του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Άρτης Πορφυρίου, ο οποίος βρισκόταν στην Γ’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. Χαρακτήρισε τον Ρωγών Ιωσήφ παλληκάρι του Χριστού και της Ρωμηοσύνης, που πρωτοστάτησε σε όλα τα γεγονότα που προηγήθηκαν της Εξόδου και προήδρευσε στην συνέλευση των Μεσολογγιτών που αποφάσισε και οργάνωσε την Έξοδο.





Επίσης ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου αναφέρθηκε στον μακαριστό Μητροπολίτη Κοσμά, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα και πρωτοστάτησε στην υλοποίησή της.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του τόνισε ότι στον Ιωσήφ Ρωγών, όπως και στον Πορφύριο βλέπουμε την προσφορά της ορθοδόξου Εκκλησίας στην πατρίδα και την ελευθερία. Η συγκρότηση του ελληνικού κράτους δεν μας δόθηκε ως χάρισμα, αλλά την πήραμε με το αίμα όσων αγωνίσθηκαν. Τιμή, λοιπόν, στον Ιωσήφ, στον Πορφύριο και στην Εκκλησία, αλλά και ανάμνηση ευγνωμοσύνης στον μακαριστό Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά.

Κατόπιν ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου μετέβη στο τόπο θανάτου του Λόρδου Βύρωνος και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία των εκπροσώπων των αρχών της περιοχής, οι οποίοι κατέθεσαν στεφάνια.

Το απόγευμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου.






Ακολούθησε η λιτανευτική πομπή, με επικεφαλής την Εικόνα της Εξόδου και τον Σταυρό ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ από τον Ιερό Ναό στον Κήπο των Ηρώων. Στην ιερά λιτανεία συμμετείχε ο Σεβασμιώτατος, ο ιερός κλήρος και οι αρχές του τόπου, ενώ προηγήθηκαν μαθητικές αντιπροσωπίες των Σχολείων της Ιεράς Πόλεως, μέλη πολιτιστικών συλλόγων και φιλαρμονικές από όλη την Ελλάδα, καθώς και τιμητικά αγήματα των τριών Σωμάτων του Ελληνικού Στρατού.

Στον Κήπο των Ηρώων, ενώπιον του Τύμβου, όπου φυλάσσονται τα οστά των Πεσόντων της Εξόδου, τελέσθηκε επιμνημόσυνη  δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της Ελληνικής Κυβερνήσεως, της Βουλής των Ελλήνων, της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα ως τιμώμενης χώρας, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Δικαστικού Σώματος, της Ακαδημίας Αθηνών, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμαρχο Καλαμάτας, ως τιμώμενο αδελφοποιημένο Δήμο και τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνο Λύρο.

Τέλος, σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα έγινε η αναπαράσταση της ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, με τη συμμετοχή των χορωδιών του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και μαθητών Σχολείων του Μεσολογγίου, υπό την διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.

 

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ  https://photos.app.goo.gl/eRWG4hDpRYNXAQC89

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου