Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ «ΑΙΧΜΗ» ΤΗΣ Ι. Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ



Αξιότιμος κα Εκδότρια της εφημερίδος «Αιχμή»,  Χριστός Ανέστη!
Σχολιάζοντας τις δικές σας «μερικές παρατηρήσεις σε ό,τι αφορά την ΑΙΧΜΗ», τις οποίες γράψατε στη συνέχεια της δημοσιεύσεως του Δελτίου Τύπου που εκδόθηκε από την Ιερά Μητρόπολή μας (22/4/2020), είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε τα ακόλουθα:
1. Διερωτάσθε αν γνωρίζει ο Σεβασμιώτατος τις απαντήσεις του Γραφείου Τύπου. Πιστεύετε, αλήθεια, ότι είναι δυνατόν να υπάρξει Δελτίο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας του οποίου δεν έχει λάβει γνώση και δεν έχει εγκρίνει το περιεχόμενό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας; Από πού προέρχεται αυτό το συμπέρασμά σας;
Πώς είναι δυνατόν να πιστεύετε ότι το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας ενεργεί αυτόνομα και πέραν της βουλήσεως του Μητροπολίτου μας, χωρίς δηλαδή να εκφράζει ο ίδιος την άποψη του; Μάλλον με άλλα γεγονότα ζήσατε και άλλα παραδείγματα έχετε στο νου σας. Έχετε περιέλθει σε μεγάλο λάθος και απατάστε οικτρά. Λυπούμαστε, μονό και μόνο που χρειάζεστε να σας επισημάνουμε το γεγονός αυτό.
2. Γράφετε ότι εσείς κάνετε ρεπορτάζ. Αλήθεια, πώς αντιλαμβάνεστε το ρεπορτάζ; Με ανώνυμα μονόστηλα στην εφημερίδα σας, όπως την 16η Απριλίου; Σίγουρα θα γνωρίζετε ότι ρεπορτάζ σημαίνει αντικειμενική και πολύπλευρη ενημέρωση και όχι δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων.
Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους αγαπητούς αναγνώστες ότι ουδέποτε απευθυνθήκατε, όπως οφείλατε εκ της δημοσιο-γραφίας, να λάβετε ενημέρωση για τη θέση της Ιεράς Μητροπόλεως επί του θέματος που επισημάνατε στην έντυπη και ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδος σας, ώστε να σχηματίσετε ολοκληρωμένη άποψη επί του ζητήματος και να καταγράψετε τις όποιες τυχόν απόψεις -έστω και διαφορετικές.
Αντίθετα αρκεστήκατε στις συνομιλίες σας «με συνεργάτες του Δημάρχου που είναι επιφορτισμένοι με την επικοινωνία», όπως ρητά αναφέρετε. Όλοι μπορούν να αισθανθούν, και αυτοί που δεν ασχολούνται, πως αυτό δεν αποτελεί αντικειμενική δημοσιογραφία και ενημέρωση του κοινού. Εάν σκοπός σας είναι να δημιουργείτε εσφαλμένες εντυπώσεις αυτό είναι δικαίωμά σας, όμως καλό είναι να μην ισχυρίζεστε ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο διενεργείτε ρεπορτάζ.
3. Κάνετε λόγο για την αρμοδιότητα της τηλεοπτικής κάλυψης των θρησκευτικών τελετών κατά τις φετινές Εορτές Εξόδου.
Αλήθεια, υπάρχει κανείς άλλος αρμόδιος ο οποίος θα καθορίσει τον τρόπο της τηλεοπτικής κάλυψης των θρησκευτικών τελετών εκτός από εκείνους τους υπευθύνους που έχουν επιφορτισθεί με αυτή την ευθύνη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτης μας; Εάν έχετε κάποιον άλλον υπ’ όψιν σας, δεν χρειάζεστε κάτι παρά μόνο να τον κατονομάσετε. Η Μητρόπολη ποτέ δεν ξεχώρισε κανέναν.
4. Επίσης, γράψατε ότι η Μητρόπολη έχει δεσμεύσεις και εξαρτήσεις, απαγορεύοντας σε περιφερειακό κανάλι μεγάλης εμβέλειας να εισέλθει στο Ναό για την τηλεοπτική κάλυψη των θρησκευτικών τελετών.
Οι υπεύθυνοι δεν απαγόρευσαν σε κανέναν να λάβει και να μεταδώσει εικόνα. Αλήθεια, μήπως αυτό το περιφερειακό κανάλι δεν είχε οδηγία την τηλεοπτική κάλυψη της θρησκευτικής τελετής αλλά τη λήψη συγκεκριμένων πλάνων και προσώπων μέσα από τον Ιερό Ναό, αποκλειστικά για την προβολή τους; Κατά αυτόν τον τρόπο εννοείται εσείς τη σωστή και επαγγελματική τηλεοπτική κάλυψη;
Όταν βέβαια οι πιστοί δεν έχουν παρουσία στο Ιερό Ναό, λόγω των γνωστών δυσκολιών της επιδημίας, είναι εύκολο να δημιουργούμε εσφαλμένες εντυπώσεις παρουσιάζοντας μονοδιάστατα την εικόνα των πραγμάτων.
5. Μέμφεστε το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως και φυσικά τον ίδιο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Κοσμά, ότι ενώ επικαλούμαστε τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου εκδόθηκε ανακοίνωση για την κατάθεση στεφάνου, ώστε (όπως σημειώνετε) να «υπάρξει σύγχυση στον κόσμο μετά απ’ αυτή την ανακοίνωση και προκλήθηκαν συναντήσεις επί συναντήσεων για να γίνει διαχείριση της κατάστασης».
Δεν αναφέρετε, όμως, και δεν πληροφορείτε τους αναγνώστες σας ότι την επόμενη ημέρα, ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, σε ραδιοφωνική εκπομπή έχοντας λάβει γνώση της απαγόρευσης της κατάθεσης στεφάνου στον ιστορικό χώρο του Κήπου των Ηρώων, ανακάλεσε την πρόθεση του αυτή σεβόμενος και συμμορφούμενος με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Για τον λόγο αυτό και η Επιμνημόσυνη Δέηση τελέσθηκε από τον Σεβασμιώτατο στη θέση όπου τελούνται τα Ιερά Μνημόσυνα, πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας, μέσα στον Ιερό Ναό.
Εσείς σίγουρα θα γνωρίζατε, ως δημοσιογράφος, ότι ο ιστορικός χώρος ήταν κλειδωμένος και η πρόσβαση σ’ αυτόν απαγορευμένη. Τεχνηέντως βέβαια δεν το αναφέρετε, αλλά πέραν τούτου, γιατί δεν αναφέρετε και ποιες ήταν οι οδηγίες και οι εντολές του Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας επί των θεμάτων αυτών; Δυστυχώς επί του θέματος αυτού δεν σας πληροφόρησαν καλά οι «συνεργάτες του Δημάρχου που είναι επιφορτισμένοι με την επικοινωνία». Τελικά ποιός εκθέτει ποιόν;;(!)
Οφείλουμε να σας γνωρίσουμε ότι από την πλευρά της Ιεράς Μητροπόλεως τηρηθήκαν όλα όσα είχαν συμφωνηθεί στις συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς σε αυτές τις φετινές ιδιόμορφες λόγω της πανδημίας «σιωπηλές Γιορτές Εξόδου».  
6. Οφείλουμε, με υπεύθυνη συμπεριφορά, ως Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως να προβούμε και σε μια διόρθωση: Η εφημερίδα σας ΑΙΧΜΗ, όπως επισημάνατε και όπως πραγματικά προκύπτει από την έντυπη έκδοσή της, δεν ανήκει στον πρώην ιδιοκτήτη της και νυν ειδικό συνεργάτη του Δημάρχου, αλλά ιδιοκτήτης είναι η Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε. με την επωνυμία «Αιτωλοακαρνανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης» και νυν εκδότρια είναι η πρώην υπάλληλος του νυν ειδικού συνεργάτη. Τα συμπεράσματα… στην κρίση των αναγνωστών σας(!).
7. Θέλουμε να ελπίζουμε πως δεν θα μας αναγκάσετε να επανέλθουμε επί του θέματος, κυρίως για την αποφυγή του σκανδαλισμού του λαού -των πιστών της τοπικής μας Εκκλησίας.
Έχουμε, όμως, καθήκον να υπενθυμίσουμε ότι στο από 22ας Απριλίου Δελτίο Τύπου -πρώτη Απάντησή μας προς την Εφημερίδα σας, δεν επιζητούσαμε καθόλου και με κανέναν τρόπο τον δημόσιο αιχμηρό διάλογο. Καταθέσαμε απλώς την αλήθεια των γεγονότων και εκείνο το οποίο ζητήσαμε από την πλευρά της Ιεράς Μητροπόλεως ήταν να γνωστοποιηθεί η υπεύθυνη θέση του Γραφείου Τύπου του κ. Δημάρχου επί των αναφερθέντων γεγονότων, ώστε να λήξει το ζήτημα μέσω της επισήμου ενημερώσεως, αφού το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν χωρούν διαμάχες επί θεμάτων εορτασμού Ιστορικών Επετείων και μάλιστα αυτής της Ηρωικής Εξόδου των Προμάχων και Προγόγων μας του 1826.
Τέλος, ο λαός του Θεού γενικώς, αλλά και της Αιτωλοακαρνανίας ειδικώς, γνωρίζει πολύ καλά τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ.κ. Κοσμά, ο οποίος δεν χρειάζεται σήμερα, όπως και δεν χρειάστηκε ποτέ, υπερασπιστές για να αποδείξουν το γνωστό ακέραιο ήθος του χαρακτήρα του και το αδιάβλητο της προσωπικότητός του.
=====    =====
Δήλωση  Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου 
κ. Κοσμά:
Επί του όλου ανωτέρω θέματος και επειδή στην έντυπη έκδοση της εφημερίδος ΑΙΧΜΗ (σελίδα πρώτη), που κυκλοφορήθηκε την Πέμπτη 23η του μηνός Απριλίου τρέχοντος έτους, υπάρχει ο τίτλος «Μητρόπολη Το ”περιβάλλον” εκθέτει τον Σεβασμιώτατο» (παραπέμποντας στη σελ. 10), ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Με αφορμή το ανωτέρω σχόλιο (σε τίτλο της εφημερίδος), δίνεται σε εμένα η ευκαιρία να ευχαριστήσω δημοσίως τους άμεσους και εμπίστους συνεργάτες μου, οι οποίοι αόκνως, αμισθί και ανιδιοτελώς, επί σειρά δέκα πέντε ετών (και όχι για μια συγκεκριμένη θητεία επί αμοιβή), προσφέρουν τις υπηρεσίες τους διακονώντας τον Μητροπολίτη και την Ιερά Μητρόπολή μας, με σκοπό την προώθηση του πολύπλευρου πνευματικού, φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Εκκλησίας του Χριστού, πάντοτε υπό τις οδηγίες μου και την πνευματική καθοδήγησή μου. Οι συνεργάτες μου, στη διαδρομή αυτού του χρονικού διαστήματος, έχουν αποδείξει με τα έργα και τις πράξεις τους το ανιδιοτελές της διακονίας τους, αλλά και το σεβασμό και την εκτίμηση προς το πρόσωπο του Μητροπολίτου. Ως άμεσοι συνεργάτες και μέλη της τοπικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, τυγχάνουν της δικής μου επιλογής και εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα όποια κακόβουλα και ψευδή σχόλια αναφέρονται προς εκείνους, κατ’ ουσία προσβάλουν το πρόσωπο του Μητροπολίτου. Οφείλω να επισημάνω προς τον πιστό λαό της Ιεράς Μητροπόλεως, ότι κατά τις ημέρες των ειδικών σημερινών συνθηκών που ζούμε την πολεμική εναντίον της Πίστεώς μας και του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, δεν χωρά καμιά αντιπαράθεση, αλλά αντιθέτως επιβάλλεται η μεταξύ μας ενότητα και η εμπιστοσύνη μας προς τον μόνο αληθινό Τριαδικό Θεό. Από της θέσεως του Ποιμενάρχου και πνευματικού σας πατέρα, ευλογώ άπαντας και σας απευθύνω τον αναστάσιμο χαιρετισμό: Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου