Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Η Εορτή των Θεοφανείων στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και ΑκαρνανίαςΔηλώσεις - Ευχές του Μητροπολίτου 
Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά:
«Να έχουμε το Χριστό στη ζωή μας, 
για να έχουμε πάντοτε Θεοφάνεια!»    
Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκαν η ακολουθία του Όρθρου και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε στη συνέχεια την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, παρουσία των αρχών της Ιεράς Πόλεως και ακολούθως άπαντες με λιτανευτική πομπή μετέβησαν στο λιμάνι της Ιεράς Πόλεως, όπου ο Σεβασμιώτατος, από ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα τέλεσε την ακολουθία του αγιασμού των υδάτων ρίχνοντας τον Τίμιο Σταυρό στη θάλασσα.

Παρά το ψύχος που επικρατούσε, αρκετοί ήταν οι νέοι που βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον Σταυρό. Από τον Σεβασμιώτατο έλαβαν όλοι ως ευλογία από ένα μικρό ενθύμιο, ενώ ο νέος που ανέσυρε τον Σταυρό έλαβε ένα ενθύμιο κι έναν επιστήθιο χρυσό Σταυρό.
Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς, με αφορμή την χαρμόσυνη ημέρα των Θεοφανείων, ευχήθηκε με τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Διακηρύσουμε όλοι, σήμερα, ότι είμαστε πολιτισμένοι, ότι έχουμε πολιτισμένο κόσμο και ότι εμείς οι άνθρωποι ζούμε σ’ ένα πολιτισμό. Όμως, αν δούμε την πραγματικότητα, βλέπουμε ότι κάθε άλλο παρά πολιτισμένοι είμαστε, γιατί δεν ζούμε σ’ ένα ήρεμο περιβάλλον και με μια ήρεμη ζωή. Έχουμε άγχος, αγωνία, ζούμε με εχθρότητα μεταξύ μας, συνεχώς γεγονότα και εγκλήματα βλέπουμε και ζούμε, δυστυχώς. Αυτό το λέω, γιατί όταν μελετήσουμε όλη αυτή την κατάσταση, την σημερινή, θα δούμε ότι απουσιάζει από τη ζωή μας ο Επιφανής Θεός, ο Χριστός μας. Ενώ, όταν υπάρχει ο Χριστός, δεν ζούμε τέτοια γεγονότα. Πράγματι, μόνο τότε θα ζει με ηρεμία και με γαλήνη ο κόσμος μας!  Αυτό θα ήθελα να ευχηθώ:
» Σήμερα, εορτή των Θεοφανείων, όλοι μας να κατανοήσουμε ότι ηρεμία, γαλήνη, ευτυχία στον κόσμο και πρόοδο στην Πατρίδα μας δεν θα έχουμε ποτέ, αν δεν φέρουμε τον Επιφανέντα Χριστό στην καρδιά μας και την Χάρη του Θεού μέσα μας! Θα παρακαλέσω ακόμη, και προσεύχομαι πολύ γι’ αυτό, να φωτίσει ο Θεός τους άρχοντες (πάσης φύσεως άρχοντες – αφού ποτέ δεν κομματίζουμε), να καταλάβουν ότι μόνο ο Χριστός θα σώσει την Πατρίδα μας. Να ευχηθούμε, επίσης, και ό λαός μας να κατανοήσει ότι πρέπει να επιμείνει στους άρχοντες, να φέρουν το Χριστό στη ζωή, στην Ελλάδα. Έτσι θα έχουμε Θεοφάνεια, έτσι θα έχουμε πρόοδο, έτσι θα έχουμε ευτυχία αληθινή. Το εύχομαι με όλη μου την καρδιά:  Να έχουμε πάντοτε Θεοφάνεια! Μην το ξεχνάμε ποτέ: Ο Θεός εφάνη και ήλθε για να μείνει στην καρδιά μας. Χρόνια πολλά,  Ευλογημένα  και  Αγιασμένα!»    
Στην πόλη του Αγρινίου επίκεντρο των εορτασμών αποτελεί πάντα ο μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός του πολιούχου Αγίου Χριστοφόρου. Των ιερών ακολουθιών και της Θ. Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κανάγκας κ. Θεοδόσιος, παρουσία των αρχών της πόλεως και πλήθους πιστών.
Μετά την τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Ναό, με λιτανευτική πομπή μετέβησαν άπαντες στην δεξαμενή του Αγρινίου, όπου ο Μητροπολίτης Κανάγκας τελώντας την ακολουθία του αγιασμού των υδάτων έριξε τον Τίμιο Σταυρό στα νερά της δεξαμενής.
Η ακολουθία του αγιασμού των υδάτων τελέστηκε επίσης σε όλη την Ιερά Μητρόπολη και με τον Τίμιο Σταυρό αγιάσθηκαν τα νερά της θάλασσας, όπως στην Αμφιλοχία, στον Αστακό, στη Βόνιτσα, στο Μενίδι και αλλού, καθώς και σε πολλά σημεία του Αχελώου ποταμού και της μεγάλης λίμνης Τριχωνίδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου