Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Ποιμαντορική Εγκύκλιος Θεοφανειών 2019



ΚΟΣΜΑΣ
Ο  ΧΑΡΙΤΙ  ΘΕΟΥ 
ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ  ΚΑΙ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ 
ΤΗΣ  ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 
ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Προς  το  Χριστεπώνυμον  Πλήρωμα 
της  καθ’ ημάς  Ιεράς  Μητροπόλεως.

«Επεφάνη η χάρις του Θεού, η σωτήριος πάσιν ανθρώποις» (Τιτ. β , 11)

Θεοφάνεια και επιφάνεια λέγεται η μεγάλη και λαμπρή εορτή, την οποία η Εκκλησία μας με όλους τους χριστιανούς της εορτάζει σήμερα. Και είναι Θεοφάνεια, γιατί «Θεός εφανερώθη εν σαρκί…».
Τα άγια Θεοφάνεια εορτάζουμε την Βάπτισι του Χριστού μας από τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Όταν πέρασαν τριάντα χρόνια από την Γέννησί Του ως ανθρώπου, ο Κύριος τηρώντας κατά πάντα το «νόμο», θέλησε να δείξη στον άνθρωπο ότι είναι Θεός εν σώματι, ότι είναι Υιός του Θεού ομοούσιος τω Πατρί, ο ένας της Αγίας Τριάδος.
Παρά τους δισταγμούς του, λόγω βαθειάς ταπεινοφροσύνης, ο Τίμιος Πρόδρομος δέχθηκε να βαπτίση τον Κύριο και κατά την Βάπτισι είδε να ανοίγωνται οι ουρανοί, να κατεβαίνη το Άγιο Πνεύμα εν είδει περιστεράς και άκουσε την φωνή και την επιβεβαίωσι από τον Πατέρα: «ούτος εστιν ο Υιός μου ο αγαπητός εν ω ευδόκησα….».
Αυτή τη στιγμή της Βαπτίσεως φανερώθηκε ο Χριστός μας στον Ιορδάνη, φανερώθηκε η Χάρις του Θεού για να σώση όλους τους ανθρώπους. Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός υπογραμμίζει: «βαπτίζεται ο Χριστός ουχ ως αυτός χρήζων καθάρσεως, αλλά την εμήν οικειούμενος κάθαρσιν…». Βαπτίζεται όχι γιατί είχε ανάγκη να καθαρισθή ο Ίδιος, αλλά για να φέρη σε εμάς την Χάρι Του και να οδηγηθούμε στην κάθαρσι και την σωτηρία.
Αυτό μας υπογράμμισε σήμερα με το αποστολικό ανάγνωσμα ο Απ. Παύλος: «Ο Θεός φανέρωσε την χάρι του για να σώση όλους τους ανθρώπους». Και η Εκκλησία μας ψάλλει με το εξαποστειλάριο της εορτής: «Φανερώθηκε στον Ιορδάνη ο Σωτήρας μας. Και αυτός είναι η Χάρις και η Αλήθεια. Έτσι με την Βάπτισί Του εκείνους που κοιμόνταν στο σκότος και τη σκια του θανάτου τους φώτισε, τους προσέφερε την σωτηρία».
Φανερώθηκε ο Κύριος και δόθηκε ως θεία αποκάλυψι και δωρεά σε όλους τους ανθρώπους. Δεν μπορεί να δικαιολογήται πλέον άνθρωπος ότι αγνοεί την αλήθεια, ότι δεν βρίσκει την σωτηρία. Όλοι οι αμαρτωλοί, όσο και αν βρίσκονται με μεγάλα αμαρτήματα, μπορούν να ζητήσουν την Χάρι του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, μπορούν να δεχθούν τον Χριστό και να επιτύχουν με βεβαιότητα τη σωτηρία. Μόνο ο Χριστός προσφέρει την σώζουσα αλήθεια και τη θεία χάρι, και κανείς άλλος. «Η χάρις και η αλήθεια δια Ιησού Χριστού εγένετο» μας επισημαίνει. Δηλαδή, εμείς τώρα οφείλουμε να ζητήσουμε και να αγωνισθούμε να δεχθούμε την Θεία Χάρι που φανερώθηκε και προσφέρει τη σωτηρία.
Η Θεία Χάρι και η σωτηρία δεν προσφέρονται με «μαγικό τρόπο». Η Χάρις του Θεού, μας παιδαγωγεί, μας προσφέρει πλήρη αλήθεια και σωτηρία, αλλά και μας καλεί σε αγώνα πνευματικό για να απαρνηθούμε την παντοειδή αμαρτία, τις κοσμικές επιθυμίες. Μας καλεί να αναλάβουμε συνειδητό αγώνα για να ζήσουμε με σωφροσύνη, με εγκράτεια, με καθαρότητα ψυχής, ώστε λογισμός, μολυσμός, επιθυμίες και πράξεις σαρκικές, να είναι ξένες με τη δική μας ύπαρξι. Αντίθετα να ζούμε με πίστι, με ευλάβεια, με φόβο Θεού, με ολόψυχο αγάπη και αφοσίωσι προς τον ουράνιο Πατέρα μας, με πλήρη υπακοή στο θείο θελήμά Του.
Αγαπητοί, σήμερα αυτή την μεγάλη ημέρα και εορτή, ας ανοίξουμε την καρδιά μας και με πίστι και απόλυτη υπακοή, ας συνειδητοποιήσουμε όλες αυτές τις αλήθειες.
Η άμετρη, η μοναδική αγάπη του Τριαδικού μας Θεού, φανέρωσε τον Χριστό μας στη γη, φανέρωσε τη Θεία Χάρι Του στον Ιορδάνη και προσφέρει την Χάρι Του για την δική μας σωτηρία. Όλοι μας σωζόμαστε μόνο με την Χάρι του Χριστού μας μέσα στην ορθόδοξο λατρευτική και μυστηριακή ζωή της.
Η σωτηρία μας δεν επιτυγχάνεται αν εμείς με την προαίρεσί μας, τη θέλησί μας και τον πνευματικό αγώνα μας δεν αγωνισθούμε να απομακρύνουμε την αμαρτία για να γίνουμε δοχεία Θείας Χάριτος.
Τα πάντα σήμερα λάμπουν και πληρούνται χαράς, γιατί «επεφάνη η Χάρις του Θεού η σωτήριος πάσιν ανθρώποις…». Και εμείς σήμερα ας αφυπνισθούμε.
Πρέπει να έλθη η Χάρις του Θεού και σ ἐμᾶς. Γι’ αυτό, ας ευχηθούμε και εμείς σήμερα να κάνουμε αληθινά Θεοφάνεια. Αμήν.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ  ΚΟΣΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου